0

"Последно: само 6 червени замове маха Станишев", съобщава "24 часа". Групата на заместник-министрите, които ще бъдат отстранени според договорката в коалицията за орязване на втория етаж на властта, все повече изтънява.

Това стана ясно след вчерашното заседание на ИБ на БСП. На него било уточнено, че левите ще се разделят с шестима свои. Толкова ще махне и НДСВ, обяви заместник-председателят на партията Милен Велчев. От ДПС обявяват, че техните ще са между един и трима, като засега е сигурен само единият.

Така общата бройка става 13, а на предишното заседание на червеното бюро бе посочено, че тя ще е 17. 20% ще бъде намален броят на заместник-министрите и с 25% на заместник областните управители. Само това каза премиерът Сергей Станишев на излизане от "Позитано" 20 и потвърди, че подробности ще има след заседанието на МС днес.

"Жълтите замове се кълнат в лоялност", отбелязва "Труд". Декларация за лоялност кам НДСВ и лидера му Симеон Сакскобургготски са подписали вчера жълтите заместник-министри, които запазват постовете си.

Те са били привикани на "Врабча" 23 и инструктирани да работят здраво за партията си през последната година на мандата. Секретарят на НДСВ Илчо Дуганов и шефът на царските депутати Пламен Моллов ясно им дали да разберат, че остават, но "оцеляването" им е "предпоследно", така че много внимателно да си помислят как могат да са полезни на партията.

"Поне 22-ма заместник-областни са аут", изчислява "Труд". Поне 22-ма заместник областни управители ще бъдат освободени или ще бъдат съкратени бройките им. Това сочат информации от цялата страна.

В партийните схеми може да влезе и смяната на двама губернатори: на Враца - д-р Антонио Георгиев, и на Монтана - Тодор Върбанов. И двамата са от квотата на НДСВ.

Промените се очертават да бъдат заради партийни сметки. Сега 28-те управители са с общо 94-ма заместници. Очаква се на местата, където има по четирима заместници, щатовете да бъдат редуцирани до трима.

"По празниците ще станат ясни промените в МВР", посочва "Класа". Не мисля, че два дни са достатъчни за постигането на капацитета за реформа в МВР. Така отговори вчера на брифинг в МВР вътрешният министър Михаил Миков на въпрос, свързан с кадровите промени във ведомството му.

"В парламента съм доказал, че умея да набирам съюзници", добави още Миков. Той обяви, че вратата за влизане в екипа на МВР ще бъде отворена за всеки, който може да се справи с предизвикателството. "По празниците ще чуете имената на тези хора", допълни министърът.

"Новият военен министър прави ревизия и спира заменките", информира "Новинар". В навечерието на армейския празник Гергьовден новият министър на отбраната Николай Цонев нареди да се проведат проверки на всички структури на военното ведомство.

Това съобщиха вчера от Министерството на отбраната. Освен това министърът спира всички замени на имоти, собственост на подчиненото му министерство.

"Операция "Чисти ръце" за целия сектор за сигурност", е анализът в "Монитор". Посочва се, че сигурността е най-дефицитната услуга, която държавата предоставя на гражданите си. България е силно зависима от страни извън НАТО и ЕС, включително в отбраната.

Липсата на резерв на армията, гвaрдия, отсъствието на видим за гражданите план за мобилизация на националните ресурси при рискове води до извода, че териториалната ни цялост е изцяло оставена на НАТО, където ние сме все по-ограничен член поради липсата на експедиционни сили и ясни позиции по сигурността и бъдещето на Алианса.

"Задава се кампания на неуверените", коментира "Труд". Анализира се как биха отговорили партийните централи на въпроса "Ако изборите бяха днес..." БСП е разтревожена от евентуален нов провал, но и няма алтернативен проект за запазване на властта.

Премиерът Сергей Станишев се опитва да печели време. Той обаче все още възприема като по-съществен риск противоречията в партийния му тил, отколкото европейските критики.

ДПС размести фигури и спечели нови позиции, използвайки слабостта на коалиционните си партньори. В движението сериозно мислят как да не се окажат в опозиция при следващото управление.

В НДСВ предизборните идеи на жълтите засега са мъгляви. На ДСБ и СДС предстои да възвърнат доверието на избирателите си и да се позиционират устойчиво спрямо ГЕРБ.

Твърдостта на БНД не й гарантира коалиционно участие следващото Народно събрание. Заявката на "Атака" да напусне парламента следва очакванията на нейните избиратели и може да й осигури тяхната подкрепа.

Стремежът на ГЕРБ да състави самостоятелно правителство е разбираем, но не и достатъчен за извоюване на убедително и устойчиво мнозинство.

"ДПС трябва да излезе в политическа почивка", смята Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО.

В интервю за "Класа" той заявява, че когато се правят ремонти на кабинета година преди изборите, те никога не са били удачни. А предсрочни избори няма да има, тъй като нито един от участниците в тройната коалиция няма такива намерения.

Каракачанов отрича, че ВМРО ще участва под каквато и да е форма в коалиция с ДПС. По-скоро е възможно партньорство с формация като ЛИДЕР, която поставя на преден план проблемите, които стоят пред активните хора.

ДПС трябва да излезе в политическа почивка, защото преяждането с власт не е полезно и създава напрежение в обществото.

"В първи клас на 6 г.? Нямам намерение", е озаглавено интервюто в "24 часа" с просветния министър доц. Даниел Вълчев.

Той заявява: "Заставам зад всеки директор и педагогически съвет, които налагат строги, но справедливи наказания на ученици, грубо неспазващи училищните правила. Нещо повече - призовавам към стриктното им и строго налагане.

Според мен проблемът не е в търсенето на все по-тежки санкции, а в това, че се нуждаем от по-ясно разписани права и задължения на ученици, учители и родители и по-разгъната система от санкции за всички участници в образователния процес.

Основното е да се осъществява системно въздействие върху детето, което има проблеми с дисциплината или с учебния материал, а за това е необходимо то да стои допълнително време в училище."

"Вдигайте заплатите, да не наемате извънземни", приканя Хасан Адемов, председател на комисията по труда и социалната политика към парламента.

В интервю за "Труд" той посочва, че от една страна водим предпазлива фискална политика, за да не се наруши икономическата стабилност. От друга - има огромни очаквания в обществото за увеличаване на доходите. От трета е страхът от проинфлационното харчене.

Между тези три полюса трябва да се търсат резерви за увеличаване на доходите. Затова Адемов се надява синдикати и работодатели да намерят вярната формула за по-висок ръст на заплатите и в частните фирми.

Сега работодателите си правят сметка да внесат евтина работна сила и да направят тук дъмпинг на пазара на труда. Мисля, че тези сметки ще им излязат криви и вече обмисляме мерки срещу тях, предупреждава народният представител.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 минути

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 25 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 1 час

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 3 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото