0

С ръбският държавен глава Борис Тадич бе преизбран на втория тур на президентските избори - той печели 50,50% от гласовете срещу 47,90% за съперника му Томислав Николич от Сръбската радикална партия (СРП), сочат данните на Републиканската избирателна комисия на Сърбия при 100% преброени бюлетини.

"Победихме всички заедно. Показахме демократичния потенциал на Сърбия, показахме го и на много европейски страни. Сърбия е прекрасна демократична страна с голямо бъдеще.

Не е време обаче за големи празненства, а за много работа. Чака ни изграждането на стабилност, на европейска визия за всички етнически общности и за сръбския народ", каза Тадич в първото си обръщение към гласоподавателите тази нощ.

Поддръжниците му се събраха снощи в центъра на Белград и посрещнаха с музика и цигански оркестър първите съобщения, че Тадич печели изборите.

Привържениците на Демократическата партия (ДП) се събраха пред централата на партията, а някои в автомобили, развяващи сръбския национален флаг и знамената на ДП и на партията Г17 плюс, обикаляха по централните улици на Белград.

Според събралите се граждани

избирането на Тадич означава сигурен път на Сърбия към Европа

Президентът заяви, че "тези дни ще разговаря много сериозно със съперника си на втория кръг Томислав Николич, защото много голям брой граждани подкрепиха идеята му".

Тадич подчерта, че "основното е Сърбия да се обедини и всички заедно да работят за подобряване на живота на всичките си граждани".

Томислав Николич, кандидат от Сръбската радикална партия (СРП), призна поражението си и поздрави Тадич за победата.

Той заяви, че СРП ще остане силна опозиция на властите и на новоизбрания президент, но винаги ще подкрепя "онези политически структури, които защитават интересите на Сърбия и се стремят да запазят Косово в състава й".

По данни на Центъра за свободни избори и демокрация (ЦеСид) В Белград Тадич е спечелил 53,6% от гласовете, а Николич - 44,5% . Във Войводина резултатите са 55,1% за Тадич и 43,6% за Николич, а в Централна Сърбия Николич печели 51,1%, докато Тадич - 47,2%. Тадич печели убедително и в Санджак, където получи 81,23%, а Николич - 18,07%.

В диаспората Тадич печели абсолютна победа, съобщи говорителката на ДП Йелена Маркович. Тя посочи и че големият брой гласували дава пълна легитимност на президента.

По данни на РИК избирателната активност е била 67,23%

Словения, която държи ротационното председателство на ЕС, поздрави Тадич за победата му, като отбеляза, че тя "отразява демократичната воля в Сърбия да се интегрира в Европейския съюз".

Председателството окачестви изборите като честни и свободни.

Словенският премиер Янез Янша заяви, цитиран от Франс прес, че резултатите от изборите трябва да бъдат разбрани като отражение на желанието и решимостта на демократичните сили Сърбия да продължи по пътя на интеграцията в ЕС.

Той изрази и твърдото си убеждение, че Сърбия много скоро ще изпълни критериите, за да продължи по този път.

Трудната победа на Тадич обаче показва, че

предстои борба за бъдещия курс, който ще поеме страната

Анализатори поставят под въпрос оцеляването на управляващата коалиция в Сърбия и във връзка с въпроса за Косово, чиито ръководители възнамеряват да обявят независимост в близко време, посочва агенция Ройтерс.

Главният редактор на седмичното списание "Време" Драголюб Жаркович коментира, че на изборите няма победител.

Официално Борис Тадич ще бъде президент през следващите пет години, но по същество моралният победител е Томислав Николич, каза той, цитиран от Ройтерс.

Жаркович посочи, че седем години след свалянето от власт на бившия президент Слободан Милошевич сръбското общество е разделено между крайния национализъм от една страна и прагматичния прозападен курс, от друга.

Според анализаторите

може скоро да се стигне до колапс на управляващата коалиция

като се има предвид нежеланието на премиера Воислав Кощуница да приеме политическото споразумение с ЕС и настояването му Сърбия да се противопостави активно на разполагането на планираната мисия на ЕС в Косово.

Демократическата партия на Тадич "ще заплаши с предсрочни парламентарни избори, а Кощуница ще заплаши да формира правителство с радикалите на Николич", посочи пред Ройтерс коментаторът Джордже Вукадинович.

Политическият анализатор Драган Буйошевич смята, че Кощуница вече няма да може да решава всичко в правителството. Президентът сега има по-голямо влияние, казва той.

Бившият външен министър Горан Свиланович е на мнение, че

ако Кощуница иска доброто на Сърбия, трябва веднага да подаде оставка

и да остане със своята Демократическа партия на Сърбия (ДПС) в парламента, а ДП да формира ново правителство, без да се свикват парламентарни избори.

По думите му, независимо от голямото недоволство на гражданите, "тънко" мнозинство от тях желае посоката, която бе формулирана през 2000 г., да бъде запазена като направление за Сърбия, което означава да продължи и процесът на присъединяване към ЕС, да се запазят институционалните, политическите и икономическите реформи.

Другото политическо послание от вота според него е, че правителството ще има големи трудности в своята работа, освен ако доминираща роля в него не получат министрите от Демократическата партия на президента Борис Тадич.

Правителството може да продължи да работи и да бъде резултат от сътрудничеството между премиера и президента, но само ако провежда политиката, определена от президента на Сърбия, смята Свиланович.

"В противен случай това правителство трудно може да оцелее. Но и според сценария, който ви описах като най-добър за Сърбия, в този момент правителството не може да изпълни своя мандат.

Струва ми се, че се приближаваме към нови парламентарни избори, каквото и да се случи. Може би не след няколко месеца, но при всяко положение правителството не може да изкара пълния си мандат", посочи той.

Проследихме много внимателно протичането на втория кръг на президентските избори на 3 февруари и приветстваме най-горещо масовото участие в тези избори, протекли според първите оценки по свободен и честен начин, се казва в комюнике на словенското председателство на ЕС.

Председателството приветства също факта, че народът на Сърбия е потвърдил своята подкрепа за демократичното развитие на своята страна по европейски път.

Европейското председателство поздравява президента Борис Тадич за преизбирането му за втори мандат и

потвърждава своя ангажимент към европейската перспектива за Сърбия,

както бе отново потвърдено неотдавна с поканата на Съвета на министрите на външните работи на ЕС към Сърбия да се подпише политическо споразумение за сътрудничество.

На Сърбия й предстои да играе особено важна роля в Западните Балкани и народът на страната е част от европейското семейство, се казва още в комюникето.

ЕС изразява желанието си да задълбочава връзките със Сърбия и да ускори напредъка й по посока към съюза, включително чрез предоставянето й на статут на страна кандидатка за членство. Ето защо ЕС призовава Сърбия да прилага още по-стриктно реформите, необходими за придвижването напред на споразумението за стабилизиране и асоцииране. В това отношение е важно да се осигури пълно сътрудничество с Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, се отбелязва в становището.

САЩ също поздравиха Тадич с преизбирането му и обещаха конструктивни отношения със Сърбия, за да улеснят нейното европейско бъдеще, съобщи в комюнике Държавният департамент.

50-годишният Борис Тадич се представя като

гарант за реформите, започнати от премиера Зоран Джинджич,

убит през март 2003 г.

Ние избираме между развитието, стабилността, европейския път или връщането към изолация, подчертаваше Тадич по време на предизборната си кампания, чийто лозунг беше: "За силна и стабилна Сърбия".

Но като преобладаващото мнозинство от сръбските политици той разглежда като "недопустима" независимост на Косово - сръбската област с преобладаващо албанско население, намираща се под администрацията на ООН от 1999 г. насам. Белград "никога няма да я приеме", заявява той.

Но докато премиерът Кощуница смята, че подкрепата, оказвана от мнозинството страни от ЕС за независимост на Косово би оправдала Сърбия да се откаже от Европа, Тадич е на противоположно мнение.

Присъединяването към ЕС е "единственото средство да защитим нашите интереси и да осигурим в същото време по-добро бъдеще на нашите граждани", отбелязва той.

Белград "парафира" през ноември с Брюксел споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС - първа стъпка към интеграция на Сърбия в ЕС. Тадич се надява да може да го подпише бързо.

Тадич, който е проевропейски настроен, полага

не по-малко грижи да поддържа добри отношения с Русия,

която оказа на традиционния си сръбски съюзник безупречна подкрепа срещу независимост на Косово.

Тадич е роден на 15 януари 1958 г. в Сараево. Той е бивш ватерполист, с атлетична фигура. Ръководи от 2004 г. Демократическата партия, основана от Джинджич в началото на 90-те години.

Бивш преподавател по психология и изследовател в Института по психология в Белград, той победи на втория тур от президентските избори през 2004 г. крайния националист Томислав Николич, който и на тези избори бе негов противник.

След като участва в падането на режима на Слободан Милошевич през октомври 2000 г. , Демократическата партия контролираше правителството преди да се озове в опозиция през 2004 г..

Благодарение на парламентарните избори през 2007 г. Демократическата партия формира коалиционно правителство с Демократическата партия на Сърбия на Кощуница и Г17 плюс на проевропейски настроения Младжан Динкич.

Критиците на Тадич, някои от които са дори в средите на неговата партия, го оценяват като

"твърде благосклонен" към политическите му противници,

специално към Кощуница, на когото той отстъпи премиерския пост, макар Демократическата партия на Сърбия да се бе класирала на трето място на парламентарните избори през 2007 г..

Тадич е баща на две деца. По времето на Джинджич той бе министър на телекомуникациите, а след убийството на премиера-реформатор бе министър на отбраната.

Тадич, който е привърженик на пълно сътрудничество на Сърбия с Международния трибунал в Хага, смята, че неговата страна "е длъжна" да сътрудничи с международното правосъдие "под заплахата да бъде изолирана" на международната сцена.

Тадич е първият президент на Сърбия, който отиде в Сребреница на 11 юли 2005 г. по повод десетата годишнина от клането, за да отдаде почит на близо 8000-те жертви босненски мюсюлмани.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 1 час

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 2 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 4 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 4 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 4 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 5 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 5 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 6 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 6 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 7 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 7 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 8 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 8 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 8 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 9 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 9 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите