0

Е вролихви и такси оскъпяват заеми, обявява под глава "Труд". Изданието посочва, че банките може да поискат левче или два отгоре върху жилищния кредит.

Едната причина за оскъпяването е вдигането на лихвените проценти в ЕС. В други случаи цената на кредита може да се увеличи от повишението на таксите, съпътстващи всеки кредит.

Банките вдигнаха пет пъти таксите, установява и "Стандарт".

Докато гледаме рекламите за изгодни кредити с намаляващи лихви, банките тайно са вдигнали таксите за обслужването им 5,3 пъти. Лъвският скок е направен само за шест месеца - от януари до юни 2007 г., съобщи Петър Петров, кредитен консултант на "Кредитекс".

Финансовите институции са длъжни да обявяват цената на заема, но само за потребителските кредити до 40 000 лева. В останалите случаи клиентите им може и изобщо да не разберат, че плащат повече.

Цената на кредитите неотклонно върви нагоре, въпреки че лихвите не са се повишили драстично. Очакванията на анализаторите обаче са, че и те ще се покачват.

За по-малко от два месеца - от 15 юни до 10 август, финансовият индекс ЛИБОР, който се изчислява на основата на междубанковите заеми, е нараснал с 0,3 пункта. Това е необичаен ръст за летните месеци, коментира Петър Петров.

Доматите със 150% по-скъпи и ги няма, отбелязва още "Труд" и посочва, че на най-голямата борса за зеленчуци в Югозападна България - Кърналовската край Петрич, от две седмици няма домати.

Годината е катастрофална за производителите на зеленчуци, смята всекидневникът. "Новинар" допълва, че през изминалата седмица са поскъпнали с около 6% млечните изделия и повечето зеленчуци.

В обширен материал "24 часа" пише, че големите търговски вериги въведоха от няколко дни лимит на количествата олио заради презапасяване на хората със стоката.

На места в страната хората започнаха усилено да купуват също брашно, захар и ориз. Повечето обаче нямат пари да трупат стоки, е установил всекидневникът.

Румънско олио прави дъмпинг на българското, пише по темата "Сега".

Олио, внесено у нас от северната ни съседка, струва значително по-малко от българското, показа проверка. Вносната мазнина струваше миналата седмица 2,27 лв. за литър в търговската верига "Кауфланд", като беше изработено специално за нея.

Тази седмица цената му е увеличена с 2 ст., но дори така то е с поне около 30 ст. по-евтино от производството на български фирми. От търговската верига обаче предупреждаваха потребителите, че могат да закупят максимум 12 бутилки.

Преди две седмици, след заседанието на комисията "Антиспекула" бе посочено, че българско олио, предназначено за износ, е с по-ниска цена, отколкото се предлага на българския пазар.

Тогава членовете на комисията заявиха, че няма пазарна логика за поскъпване на маслодайния слънчоглед тъй като през летните месеци все още се работи със суровина от миналата година.

Бизнесът иска отсрочка за новите цени на БДЖ, пише "Дневник".

Броени дни след като БДЖ обяви повишение на цените за товарните превози, Националното сдружение на спедиторите настоя поскъпването да се отложи за октомври.

От транспортното министерство допуснаха възможна отсрочка, но само до септември. Според съобщение на BDZ.bg от 15 август превозвачът вдигна с 10,5% цените за товарните превози.

Увеличеният разход за големите компании, които са основният клиент на железниците, идва месец и половина след като бизнесът изпита удара от по-високите цени на електроенергията от 1 юли.

Именно увеличението на тока с 36%, както и поскъпването на горивата и резервните части, които използва, са основните аргументи на БДЖ да увеличи цените на товарните превози.

"Лов и голф край язовир "Огняново" е друго то заглавията в "Дневник".

Пет залесени имота до яз. "Огняново" бяха продадени в понеделник чрез два конкурса от община Елин Пелин. Общата им площ е почти 830 декара.

На 540 декара от тях е предвидено ловно стопанство, а на останалите - голф игрище. По думите на кмета Емил Бозев такива са били заявените инвестиционни намерения.

Преди търга общинският съветник от опозицията Румен Димитров заяви, че зад конкурсите стоят интересите на Христо Ковачки, който притежава топлофикации, мини и верига от магазини, и на рекламния бос и председател на голф асоциацията Красимир Гергов.

Кабинетът гледа договора за "Тракия" до месец, информира "Сега".

Очаква се до края на септември договорът за концесиониране на магистрала "Тракия" да бъде разгледан от Министерския съвет и веднага след това да се обявят процедури за изпълнението на участъка между Карнобат и Стара Загора.

Това заяви регионалният министър Асен Гагаузов. Вчера той апелира да се спре с политическите инсинуации по темата за изграждане на магистралата, защото строителството й не може да се бави повече.

Новият горски №1 ясен този четвъртък, пише още "Сега". С почти една седмица закъснение след законния срок този четвъртък кабинетът ще определи шеф на новата Агенция по горите, казаха източници от бранша.

От правителствената информационна служба не отрекоха информацията, но не пожелаха да я потвърдят. Този четвъртък е първото заседание на правителството след двуседмичния му отпуск.

Оправданието за закъснението е със сезона на отпуските. На 18 юли кабинетът прекрати с постановление дейността на Националното управление по горите и предписа до 1 месец, т.е. до 19 август, държавната агенция да бъде изцяло структурирана.

Предложението за шеф на агенцията и за негови заместници ще бъде направено от премиера Сергей Станишев.

Ковачки се цели в морския флот, обявява "Стандарт".

Христо Ковачки ще участва в надпреварата за приватизация на Български морски флот (БМФ). Бизнесменът, чиято дейност основно е в областта на енергетиката, играе съвместно с гръцката корабна компания "Атика груп".

Тя е закупила документи за участие в процедурата. Крайният срок изтече вчера следобед. "Атика" е създадена през 1918 г., търгува се на атинската фондова борса и има пазарна капитализация над 400 млн. евро. За 2006 г. приходите на компанията са 326 млн. евро, а чистата печалба е 26 млн. евро.

Над 10 са компаниите, купили документи за участие в процедурата на БМФ, стана ясно още в края на миналата седмица. В нея имат право да участват чартърни мениджъри, самостоятелно или в консорциум със собственици на кораби.

Глобиха "Кремиковци" с половин милион за злоупотреба с монопол, съобщава "Монитор".

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкции от общо 500 000 лева на "Кремиковци" и дъщерното му търговско дружество "Кремиковци Трейд" заради продажба на продукция на необосновано високи цени, съобщиха от КЗК.

През 2005 и 2006 г. металургичният комбинат е продавал гранулирана доменна шлака на цени, които не са базирани на икономическата стойност на продукта и не отразяват реално извършените разходи, са установили еспертите от ведомството, упралявано от Петко Николов.

През този период "Кремиковци Трейд" е намалил времето на договаряне и така е навредено на потребителите, тъй като своевременната доставка е обвързана с непрекъснато повишаващи се цени.

Дружеството е поставило клиентите си в неравноправно положение, като им е налагало различни условия, цени и обеми.

205 млн. лева изплатиха застрахователите за три месеца, изчислява още "Монитор".

Близо 205 млн. лева са изплатените обезщетения по общо застраховане за второто тримесечие на тази година, с което е реализиран 21,11%. ръст на годишна база.

Това показва обобщението на индивидуалните данни от отчетите на застрахователите, публикувано от Комисията за финансов надзор (КФН), ръководена от Апостол Апостолов.

Брутният премиен приход по общо застраховане за второто тримесечие на 2007 г. е 595,8 млн. лв., с което е реализиран ръст от почти 18% на годишна база, сочи статистиката на КФН.

Размерът на брутните технически резерви (които представляват необходимите средства за изплащане на бъдещи обезщетения) нараства с 31,57% на годишна база и достига 797,7 млн. лв.

Расте интересът към застраховка "Пожар и природни бедствия", констатира "Новинар".

Все повече хора започват да се замислят за застраховки срещу пожари и природни бедствия. Застрахователните компании отчетоха 8% ръст на приходите от сключени застраховки "Пожар и природни бедствия" за края на второто тримесечие. Това показват данните на КФН.

Застрахователи коментираха, че причината за интереса към застраховките срещу бедствия и пожари са сушата и наводненията в страната. Цената на този вид застраховка е различна в зависимост от жилището, но някои компании предлагат евтини полици по 25 лв. за година.

64,4% от приходите на застрахователите идват от автомобилните застраховки - "Автокаско" и "Гражданска отговорност". 38,8% е ръстът в приходите от "Автокаско" и 34,9% от "Гражданска отговорност", показват данните.

"Един за всички, всички за чисти пари" е едно от заглавията в "Пари".

ОББ, Банка ДСК и УниКредит Булбанк съвместно с БНБ създадоха общо дружество, което ще се занимава с дистрибуцията и обработката на пари у нас.

Дружество за касови услуги АД (ДКУ) ще работи на пазарен принцип и ще отмени до голяма степен част от досегашните функции на централната банка. Услугите ще се предлагат от началото на следващата година в няколко града - София, Варна, Пловдив, Плевен и Бургас.

Отписват застрахователя ДЗИ от борсата, пише още "Пари".

KBC с търгово предложение за 188,37 лв. на акция, остават му 725 282 акции до пълния пакет в застрахователя. Собственикът на ЗПАД ДЗИ, белгийската финансова група KBC, е отправил търгово предложение към останалите акционери на българския застраховател, съобщи вчера БФБ-София.

Предстои КФН да се произнесе по предложението. Предлаганата от белгийците цена на акция е 188.37 лв. KBC притежава 80,46% от компанията. До пълния пакет остават още 725 282 акции. Упълномощен инвестиционен посредник по търговото предложение е "Булброкърс".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 10 минути

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 44 минути

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 2 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

<p>&quot;Макрон се превръща в национална заплаха&quot;</p>

Макрон: Ядрените оръжия на Франция трябва да бъдат част от дебата за европейската отбрана

Свят Преди 2 часа

Напоследък френският президент говори по-често по въпросите на отбраната

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 2 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 2 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 2 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 2 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 2 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 9 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 10 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 10 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

<p>Байдън увери Нетаняху в &quot;железния&quot; си ангажимент към сигурността на Израел</p>

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 10 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 11 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 11 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 12 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности