0

Д окладът на вътрешния министър Румен Петков за дейността на МВР през последните 18 г., който вчера е бил обсъден на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, е водеща тема в днешните издания.

"МВР на детектор на лъжата!" - върху това предложение в доклада акцентира "Труд". Служителите на звената в МВР за борба с организираната престъпност, хората от Дирекцията за оперативно-техническо издирване (ДОТИ) и от Икономическа полиция да минават на детектор на лъжата е една от мерките за реформиране на МВР.

Петков предлага още извеждане на ДОТИ и Дирекция "Оперативно издирване" (ДОИ) от МВР и създаване на самостоятелна държавна агенция, равно отдалечена от заявителите на специални разузнавателни средства.

Има и идея ГДБОП да се преструктурира в Служба за криминално разузнаване и борба с организираната престъпност.

Корупцията с полицейски пагони, като най-масова е подкупността на ниско равнище е също сред проблемите, посочени в доклада, както и прояви на търпимост към престъпленията, когато са облечени в полулегитимни бизнесинтереси.

"Труд" отбелязва още, че ръководството на БСП е застанало вчера още веднъж зад вътрешния министър Румен Петков. Ако сега бъде направена промяна на ниво политическо ръководство на МВР, това ще обслужи тези, които не искат реформи в системата, цитира изданието говорителя на партията Ангел Найденов.

"МВР се разделя с контрола и върху подслушването", пише от първа страница "Сега" по повод идеята за прехвърляне на ДОТИ и ДОИ в нова агенция.

"Сега" коментира и доклада за МВР на парламентарната вътрешна комисия, чието приемане бе отложено, и отбелязва, че разнобоят в управляващата коалиция е проличал при редактирането на проекта.

"Монитор" акцентира от първа страница върху препоръката на комисията за по-засилен контрол върху фармацевтичните заводи, включващ наблюдение на готовата продукция. Според доклад липсва целенасочена дейност на МВР в районите, в които има засилена фармацевтична промишленост, откъдето се вземали основните съставки за производството на синтетична дрога.

В рубриката си "Анализи" "24 часа" публикува части от този доклад. Според изданието най-любопитното от получения материал е, че бившият главен секретар на МВР Илия Илиев също се е срещал с т.нар. братя Галеви.

"Предпазна клауза през юни ще свали правителството", прогнозира пред "Труд" политологът Огнян Минчев. Според него ако скандалът в МВР бъде размит, без да бъде поета каквато и да било политическа отговорност, това ще рефлектира върху доклада, който ЕК ще подготви през юни и по всяка вероятност ще доведе до налагането на предпазна клауза в направление "Ред и вътрешна сигурност.

Ако коалицията желае да осъществи мандата си, трябва да реагира на безобразията в управлението, заявява Минчев.

"Ако котките си пият ракията с мишките, не са виновни котките", образно обяснява пред "Сега" социологът Живко Георгиев. Всеки биолог ще ви каже, че нещо се е сменило в средата и те се адаптират, продължава аналогията Георгиев.

Според него това, което се случва в МВР, е резултат от дълга история по съзнателно разбиване на структурите му. Трябва да се редуцират възможностите политически фактори да влияят на професионалната дейност на МВР, смята той.

Пред "Класа" социологът Юрий Асланов коментира, че:"Оставката на Румен Петков няма да разреши проблемите в МВР". Системата трябва да се изчисти от остатъчни влияния на сенчестия бизнес, смята той.

"Брюксел праща емисари за убийствата", съобщава от първа страница "24 часа". Нужни са спешни действия в борбата с организираната престъпност - с такъв призив излезе вчера ЕК по повод последните убийства в София, пише изданието.Комисията ще изпрати у нас две експертни мисии през април и май, за да се запознаят на място с обстановката.

Докладите им ще послужат за изготвянето на европейската оценка по механизма за наблюдение и контрол на МВР и съдебната система.

"Сега" информира, че премиерът Сергей Станишев се е срещнал с шефовете на всички специализирани служби за борба с престъпността, на ДАНС и на МВР в понеделник. На съвещанието били обсъдени ходът на разследванията на последните показни убийства.

В приложението "Наблюдател" "Сега" пита: "Какво следва?". Според изданието двата показни разстрела от последните дни са сигнал към държавата какво още може да се случи, ако МВР остане същото.

В интервю за "Труд" бившият заместник-шеф на военното разузнаване ген. Стоимен Стоименов допуска:"Не беше ли Стоев агент под прикритие?". Той дори допуска и че е възможно такива да са и т.нар. братя Галеви.

Стоименов изразява мнение, че в МВР са се случили неща, които предизвикват оптимизъм. Министър Петков даде ход на разкриването на досиетата, по негово време бяха задържани Маргините и разобличен заместник-шефът на ГДБОП Иван Иванов, дава пример той.

"Живели сме в един голям "Биг брадър", разсъждава пред "Монитор" Валери Кацунов, член на комисията по досиетата. Социализмът беше редактиран вариант на феодализма, а разузнавачите са крепели тази система, смята той.

"Държавата предлага постове на роми", съобщава "Труд". Млади роми да заповядат другата седмица да кандидатстват за работа по еврофондовете в министерството на регионалното развитие - тази покана е отправил зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски вчера на кръгла маса за европейската ромска политика по повод Международния ден на ромите.

Било отчетено, че безработицата сред ромите намалява.

"НЗОК е готова да се конкурира с частните здравни фондове", декларира пред "Дневник" д-р Глинка Комитов, заместник-директор на НЗОК. Според него обаче без предварителна подготовка демонополизацията ще има неприятни последици и за медиците, и за пациентите.

"Без РМД при болничната приватизация", препоръчва в материал за "Труд" старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. Той припомня ситуацията с РМД-та при приватизацията на индустрията.

"МВФ ни охлади с прогноза за забавяне на растежа", информира "Сега".

"Губят на борсата, но си плащат ипотеките", констатира пред "24 часа" председателят на банка ДСК Виолина Маринова. Тя коментира, че дори да има хора, ипотекирали апартамент с надежда да спечелят на борсата, те си обслужват задълженията. Маринова прогнозира, че до края на годината финансовите пазари ще се успокоят и търговията ще се оживи.

"1500 лева за строител, заплатите се скачат още", обещава пред "Труд" Симеон Пешов, председател на Камарата на строителите в България. Трябва държавата да регулира въпроса с вноса на работна ръка, за бъдещето на България е много по-добре да дойдат хора от българската диаспора зад граница, коментира още той.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 2 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 5 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 5 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 6 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 6 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 7 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 7 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 8 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 8 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 9 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 10 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 10 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 10 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 11 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение