1


Българското законодателство предвижда наказания за прояви на корупция сред български държавни служители, но правителството не съумя да приложи това законодателство ефективно. Това заключение се съдържа в Годишния доклад за правата на човека на американския Държавен департамент, публикуван днес.

В раздела за България на документа се отбелязва, че властите у нас не преследват настъпателно организираната престъпност и че български официални представители често пъти участват в корупционни практики безнаказано.

През изминалата година ЕС остро критикува българското правителство за злоупотреби с европейските фондове и блокира 486 млн. евро от предприсъединителната помощ за България, а кабинетът прие план в 80 точки, за опровергае страховете, че се е провалил в разследването на лошото управление на средствата, се припомня в доклада.

В частта, посветена на проявите на корупция сред властта у нас, се цитира делото срещу групата Николов-Стойков и твърденията, че тя е спонсорирала ключови български политици. Припомня се и присъдата от година и половина за злоупотреба с власт на Иван Иванов, бившия директор на звеното за борба с организираната престъпност към МВР, както и делото срещу Румен Петков за това, че е огласил името на агент на ДАНС.

В този раздел се отбелязват все пак някои от действията на новата агенция в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи, като например арестуването на зам.-председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков заради манипулиране на футболни съдии, на зам.-областния управител на София Мариус Цаков или на председателката на административния съд във Варна Анелия Цветкова заради получаване на подкупи.

В частта, посветена на ролята на полицията и силите за сигурност в България, се подчертава, че през изминалата година ДАНС е била критикувана от неправителствени организации заради очевидното политизиране на вътрешните спорове, довели до уволнението и оставката на някои висши държавни служители.

Припомня се, че след оставката на вътрешния министър Румен Петков и последвалия ремонт на МВР, скандалите и ниските заплати във ведомството са подкопали значително духа на неговите служители, които организираха символични протести.

Цитират се и данни на Центъра за изследване на демокрацията, според които, за почти 50% от престъпленията в България не се съобщава в полицията именно заради ниското доверие на хората в правоохранителните органи.

В частта за условията в българските затвори се отбелязва, че те като цяло не отговарят на международните стандарти, а правителството не отпуска достатъчно средства, за да направи значително подобрение. В България няма политически затворници, но в 13-те български затвора има 10 271 души - три пъти повече от капацитета им, се казва в документа.

Що се отнася до свободата на медиите се припомня нападението срещу главния редактор на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов и убийството на Георги Стоев. Отчита се, че няма напредък и по разследването за взрива в апартамента на журналиста Васил Иванов.

Документът отчита, че в България има голямо разнообразие от вестници, които се публикуват свободно от политическите партии и от други организации и представляват пълния спектър на общественото мнение. Въпреки това в България зачестяват информациите за хора с политически интереси, които заплашват журналисти, се допълва в доклада.

В раздела за трафик на хора се припомня, че България остава отправна точка или транзитен път за този бизнес. Уточнява се, че почти всички жертви са жени и момичета, а понякога и момчета, които стават обект на сексуална експлоатация.

Като пример за успех в борбата с трафика на хора у нас се посочва осъдителната присъда от 13 години затвор за Ангел Любенов, ръководил мрежа за проституция, в която били въвлечени деца от сиропиталището в Берковица.

В доклада САЩ обещават да дадат пример в спазването на човешките права и свободи и критикуват Русия и Китай за пропуски в тази насока.

Според документа в Русия гражданските свободи са "под обсада", като се припомня, че войната на Русия в Грузия от миналото лято е станала причина за много жертви сред цивилното население.

В Китай спазването на човешките права се е влошило в някои области. Отчита се, че китайското правителство е увеличило арестите и преследването на дисиденти, на тъжители, на правозащитници и на адвокати, защитаващи правата им.

Сред другите сериозни нарушения в Китай са извънсъдебните убийства, мъченията и изтръгнатите със сила признания, както и принудителният труд, вкл. и в затворите, се изтъква в годишния доклад.

Документът, който изследва спазването на правата на човека в над 190 страни през предходната 2008 г., изброява общо 11 страни, в които ситуацията в тази насока се е влошила.

Това са Демократична Република Конго, Еритрея, Мавритания, Зимбабве, Китай, Армения, Египет, Иран, Шри Ланка, Куба и Венецуела. Критикувани в тази насока са също Пакистан, Афганистан, Северна Корея, Судан, Сомалия, Беларус, Узбекистан, Тунис и Мианмар.

Повечето от тези страни ежегодно си навличат критиките на Държавния департамент, отбелязва Ройтерс.

Малцина са похвалени, че са постигнали напредък в спазването на човешките права и свободи. Това са Тайланд, Бангладеш, Ирак, Колумбия и Гватемала, допълва Франс прес.

Въпреки че докладът отразява обстановка, датираща от последната година от президентството на Джордж Буш, в него се усеща отпечатъкът на новата американска администрация, която още в първите си дни се захвана сериозно с въпроса за спазването на човешките права, отбелязва агенцията.

Новият американски президент Барак Обама нареди закриването до една година на затвора в Гуантанамо и възприемането на по-твърда линия срещу евентуалните мъчения над задържани предполагаеми терористи, допълва Ройтерс.

Тази политика се подкрепя и от държавния секретар Хилари Клинтън, както се вижда от предговора на доклада.

"Ние не само ще се стремим да живеем съобразно с нашите идеали на американска земя, но ще настояваме за по-голямо спазване на човешките права, като насърчаваме другите страни и народи по света да правят това", изтъква тя.

По повод публикуването на годишния доклад Държавният департамент отбелязва, че Вашингтон си дава сметка за интереса, който тази равносметка поражда както в САЩ, така и в чужбина.

Държавният департамент допълва, че мненията, изразени от различни представители на международната общност относно спазването на правата на човека в САЩ, не са намеса в американските вътрешни дела, отбелязва Франс прес.

"Подобно на всички други суверенни държави ние имаме международни задължения за спазването на човешките права и свободите на нашите граждани. Така че другите имат право да изказват мнението си, когато смятат, че тези задължения не се спазват", се твърди в годишния доклад.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 1 час

76-годишен мъж също е бил ранен

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 1 час

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 3 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 3 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 4 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 4 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 4 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 5 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 5 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 5 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 6 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 6 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 6 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 6 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 6 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 7 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове