0

Д окладите на ЕК за България и коментарите около тях са в центъра на вниманието на всички вестници.

"България направи рискован опит да смекчи критиките на Брюксел, като разедини комисарите при гласуването на доклада за напредъка на държавата в правосъдието и вътрешен ред", пише "Сега".

"Документите на ЕК се приемат с просто мнозинство, което ние не можем да постигнем, за да блокираме доклада. Но можем поне да покажем, че критиките са пресилени, като попречим на консенсуса, който обикновено е свидетелство за качество на документите. Надяваме се поне 7-10 комисари от 27 да поискат промяна на най-острите оценки", казал пред "Сега" висш дипломат, пожелал анонимност.

"Коалицията се стяга за окопна война", е челното заглавие на "Дневник". Какъв отговор трябва да даде София на Брюксел - това ще обсъждат Сергей Станишев, Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски на среща в близките дни, съобщава вестникът.

Очакванията в мнозинството са, че коалиционните партньори ще препоръчат на премиера да направи смени в правителството.

"Брюксел ни даде две захарчета", продължава темата от първа страница "Стандарт". Две захарчета ни даде Брюксел в последния момент, за да преглътнем по-лесно горчилката от жестоките критики и спрените пари, коментира изданието. Комисарите записали късно снощи в доклада за България специална похвала за затварянето на безмитните магазини.

Другата "червена точка" била, че самолетите ни вече ще могат да летят свободно над Европа. България губи 610 млн. евро, секирата остава в окончателния доклад, съобщили за "Стандарт" източници от Брюксел.

Вестникът е потърсил и коментари на социолозите Юрий Асланов и Цветозар Томов. "ЕС наказва 16 страни, само ние драматизираме", е мнението на Асланов.

На Германия и на Гърция например са им спрени ужасно много пари, става въпрос за затягане на положението в целия ЕС, но нещата в България се приемат по-драматично, защото сетивата са по-изострени на база на вътрешната обстановка, смята Асланов.

Друго е мнението на Цветозар Томов - според него евродокладът показва безпомощността на властта у нас да се справи с корупцията, злоупотребата с власт на горните етажи, както и връзките между сенчестия бизнес и държавни кръгове.

"Трябва ни бърз ремонт на кабинета", е озаглавено интервю в "Стандарт" с Янко Янков, депутат от ДПС. Безспорно всеки министър ще получи политическата си оценка и ако тя е негативна, пътят е ясен, отбелязва той. Янков определя действията на опозицията като непоследователни и объркани.

"Европа си решава проблеми на наш гръб", твърди пред "Стандарт" Антон Кутев, секретар на ИБ на БСП. Европа върви към затягане на дисциплината, включително финансовата, отбелязва той. Когато ЕП принуждава комисията да вкара по-строги мерки във финансовата дисциплина, напълно ясно е, че това първо ще стане при новите страни-членки България и Румъния, допълва Кутев.

"Докажете ми, че е имало управление с по-малко кражби!", настоява пред "24 часа" секретарят на ИБ на БСП Ивелин Николов. Според него се вдига шум около кражбите именно защото това е първото управление, което се е захванало да решава този проблем.

Николов смята, че продължава да има чиновници, които гледат само собствената си облага и не се интересуват кой е в правителството. В България в последните 3 г. почти няма промяна в апарата на държавните служители и може би там е въпросът, допуска той.

"За Станишев и БСП изборът е сега", предупреждава в интервю за "Земя" Павел Писарев от т.нар. Ляво крило в БСП. Ако кабинетът не се съсредоточи в мерките срещу корупцията и бедността, ще последват още по-сериозни санкции в областта на инвестициите - и от ЕС, и от света, смята той.

"Опозицията ще подкрепи българина, ако той излезе на протест", заявява пред "Новинар" Стефан Софиянски, депутат от БНС. Не е необходимо европейците да ни казват кривиците, ние си ги знаем, и точно те са в основана на доклада, посочва той.

Амнистия за Митьо Очите? Не - дори с новия закон", казва пред "24 часа" директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието Петър Василев. Той обяснява, че Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, не отговаря на нито един от критериите за амнистия, заложени в проектозакона, въпреки че името му се използва като антиреклама на проекта.

Василев разяснява още, че Желязков бил пуснат в отпуск на 13 юли напълно законно по преценка на администрацията за добро поведение.

"Возят ни в ковчези", цитира "Труд" оплаквания на пътници от влака, който се подпали в понеделник. За инцидента вестникът пише в основната си рубрика "Темата". При пожара нямаше жертви. Във влака са пътували 260 души, които били евакуирани за по-малко от 5 минути.

В БДЖ трябва да се инвестират 1.5 млрд. лева за нови вагони и локомотиви, за да бъдат по-надеждни и качествени превозите с влак, смята главният изпълнителен директор на националния жп превозвач Христо Монов.

Под заглавие "Бомба на релсите" "Стандарт" коментира, че "влакът си остава най-евтиният път към ада у нас".

БСП предлага 69 избирателни района вместо досегашните 31, съобщава "Труд". От партията ще искат също да има силен мажоритарен елемент в избирателната система, но кандидатите трябвало да се регистрират чрез партиите. Политическите формации ще са гарант, че няма да се купуват гласове, е обяснението на председателя на предизборния щаб на БСП Евгений Узунов.

"БСП забранява на гражданите да издигат кандидат-депутати", пише от първа страница "Сега". В действащия закон за избор на народни представители е записано, че инициативни комитети - структури на гражданското общество, могат да издигнат независими кандидати, а БСП предлага забрана на всякакви инициативни комитети за вота, съобщава вестникът.

"Трудно е да бъдеш пророк! Дори и да се казваш Първанов", коментира "Сега". След години на медиен комфорт президентът се оказа тотално неспособен да реагира адекватно в кризисна ситуация, заключава вестникът. Според него първите признаци за това са се проявили покрай скандала "Гоце", а още по-безпомощен бил опитът на Първанов да отклони атаката за Людмил Стойков.

Анализът в "Монитор" е посветен на "СДС между реформите и интересите на следизборното коалиране". СДС изглежда изправен на кръстопът, определен от дневния ред, който избра сегашното му ръководство и политическото отговорност, която има шанс да поеме, коментира социологът Антоний Гълъбов.

"Лекарите в големите областни болници получават брутна заплата 750 лева", твърди пред "Класа" д-р Андрей Кехайов, председател на БЛС. Трудно е лекарите и медицинските сестри да са мотивирани да работят при тези условия, коментира той. Според него поне 6 на сто от БВП на страната трябва да бъдат заделени за здраве.

"Фалират по 3-4 хотела седмично", съобщава от първа страница "Труд", като цитира председателя на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Десетки хотели били обявени за продажба, но купувачи няма. Заради борчове ще преминат в ръцете на финансовите институции, но дали те ще ги продадат, щом собствениците не са успели, пита риторично Крушкова.

Според нея България следва пътя на Испания, където държавата изкупува фалиралите хотели и ги събаря, за да прави зелени площи. Платихме скъпо да циментираме курортите и да унищожим природата, сега ще плащаме да я възстановим, коментира тя.

"Българинът е консервативен, обижда се на гей", коментира в интервю за "Труд" Кемал Еюп, председател на Комисията за защита от дискриминация.

Комисията отправи препоръка в новия Семеен кодекс да се признае фактическото съпружеско съжителство между гей двойки. Според Еюп трябва да има публичен дебат по темата и най-вероятно идеята трудно ще бъде приета, тъй като българите са консервативни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 1 час

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 2 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 4 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 4 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 4 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 5 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 5 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 6 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 6 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 6 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 6 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 7 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 7 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 7 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 8 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко