0

П реди 40 години, през 1967-а, американските полицаи започнали задължително да произнасят по време на арест прочутото "предупреждение Миранда", което гласи, че задържаният "има право да мълчи". Това било голямо постижение, позволяващо на американските граждани поне частично да се защитят от нарушаващите правата им полицаи. Борбата срещу полицейския произвол продължава и до ден днешен, макар и с променлив успех.

Първият протест

През юли 1941 г. около дирекцията на полицията в Ню Йорк се събрала внушителна тълпа. Протестиращите настоявали полицейските началници да обяснят причините за смъртта на чернокожия юноша Рой Милз, който бил застрелян от пазител на реда два дни по-рано. Милз носел бельо в пералнята, когато към него се приближил полицай и му наредил да дойде с него. Младежът отговорил, че първо ще занесе бельото. Тогава полицаят, който не бил много по-възрастен от него, насочил пистолета си срещу Рой и след кратка разправия го застрелял.

Пред демонстрантите излязъл комисарят от нюйоркската полиция Луис Валънтайн и заявил следното: "Джентълмени, днес по улиците на този велик град патрулират 17 хил. полицаи. Би било чудесно, ако на рамото на всеки от тях седеше по един ангел и му прошепваше какво трябва да направи. Но такива ангели няма."

Това била една от първите протестни акции в САЩ, насочена срещу полицейския произвол и полицейските шефове още не умеели да умиротворяват тълпите. Те говорели, каквото и мислели - човек не може да контролира дори семейството си, а какво остава за всяко ченге на улицата. Валънтайн би могъл да добави, че хората, които работят в полицията, през цялото време се сблъскват с най-лошите представители на човешкия род. И тъй като постоянно рискуват живота си, с годините стават все по-агресивни и по-цинични.

Комисарят би могъл да каже също, че уговорките не действат на хулиганите и бандитите и че те уважават само грубата сила. Но очевидно смятал, че тези твърдения се нуждаят от доказателства. Оттогава много неща са се променили и днес по проблема за полицейския произвол се разсъждава с доста по-дипломатични изрази. Макар ангели, седящи на рамената на полицаите, няма, както и не е имало.

Предупреждението Миранда

През 1964-а Ернесто Миранда бил арестуван по обвинение в изнасилване и отвличане на жена. Той бил асоциален тип, с няколко присъди зад гърба си, пък и жертвата го разпознала. Всъщност и Миранда веднага си признал и полицаите нямали никакво съмнение, че са заловили истинския виновник.

Председателят на Върховния съд Ърл Уорън обаче бил на друго мнение. Оказало се, че по време на ареста никой не обяснил на Миранда, че има право да не дава показания срещу себе си. Както и че може да си наеме адвокат.

На това основание Върховният съд отменил присъдата и върнал делото за повторно разглеждане. Разбира се, по-късно Миранда бил осъден, но след този случай американските ченгета придобили нов хубав навик.

От 1967-а при задържане на заподозрян всеки от тях повтаря фразата, известна като "предупреждението Миранда": "Имате право да мълчите, всичко, което кажете, може да бъде използвано срещу вас."

Така на пътя на полицейския произвол възникнали две важни препятствия - общественото мнение, което можело да повлияе на поведението на избирателите, а значи и на кариерата на полицейските чиновници, и независимият съд, готов да погребе работата на следователите, ако се окаже, че показанията и признанията са придобити по незаконен начин.

Олимпийската чистка

През 60-те години на ХХ век на американската полиция се наложило да преразгледа методите си на работа, защото и самите американци променили възгледите си. Ако в края на ХIХ век насилствените действия от страна на органите на реда се смятали за нещо нормално, сега хората гледали на тях с все по-голямо отвращение.

Това било времето на борбата за свобода на чернокожите и на движението срещу войната във Виетнам, в които активно участвали студентите, интелигенцията и други представители на "прогресивната общественост".

Ако по-рано полицейските палки се стоварвали най-вече върху гърбовете на работниците, емигрантите и бездомните, в този период жертви на правохранителното насилие все по-често ставали представителите на средната класа и техните деца и широката публика все по-активно възразявала срещу произвола.

Полицейските шефове в големите градове на САЩ прекрасно усещали промените и подготвяли адекватен отговор. На практика отговорите били два.

Лосанджелиският вариант на полицейската реформа предвиждал окончателното превръщане на полицията в елитно бойно подразделение. Според местния шеф на полицията Уилям Паркър такова подразделение трябвало да превърне ченгетата в супер професионалисти, които просто не са способни да нарушават закона.

Нюйоркският вариант имал две противоположни цели - полицията да стане по-малко войнствена и по-забележима за гражданите. Смятало се, че е необходимо пазителите на реда да се подготвят не толкова за силово противостоене на престъпността, колкото за предотвратяването на възможни проблеми. Това предполагало създаването на контакти с местните жители, установяване на връзки с етническите общини и други.

Впрочем резултатите от реформите се оказали приблизително еднакви. И в двата мегаполиса ченгетата продължили от време на време да се нахвърлят върху хората.

В Лос Анджелис Паркър, а след него и приемникът му на поста шеф на полицията Дарил Гейтс, наистина свършили много работа. Паркър например установил порядък, според който всеки полицай можел да работи в един и същ район не повече от 18 месеца. Това трябвало да предотврати създаването на корупционни връзки.

Агресивното поведение било забранено за всички пазители на реда, освен за членовете на прочутата група за бързо реагиране SWAT, създадена по инициатива на Паркър. В последна сметка корупцията рязко намаляла, а заедно с нея многобройните злоупотреби, свързани с незаконни арести и използване на сила.

Дарил Гейтс продължил делото на предшественика си, но понякога методите му били прекалено военни. През 1984-а, когато Лос Аджелис се подготвял за лятната Олимпиада, Гейтс организирал тотална чистка в града. Били арестувани хиляди бездомници, наркомани, проститутки, гангстери и други съмнителни елементи. Те били задържани до края на игрите, без да им се предявяват обвинения. После ги върнали на улицата.

Не липсвали и други инциденти. Полицията на Лос Анджелис редовно арестувала шофьори, заподозрени в кражба на коли. Обикновено това били чернокожи, така че всеки негър зад волана поемал голям риск.

Конкретно учителят Джеремая Рандъл бил задържан, тъй като управлявал ново BMW. Той бил закопчан с белезници и проснат на асфалта, а когато попитал в какво го обвиняват, му отговорили, че не му дължат никакви обяснения. Всеки, който се опитвал да избегне преследването, бил наказван безжалостно.

Най-известният подобен случай е от 1992 г., когато четирима полицаи пребили чернокожия шофьор на такси Родни Кинг. Това довело до масови безредици.

Вярно, че Кинг далеч не бил въплъщение на невинността. Имал присъда за грабеж, лежал в затвора и бил предсрочно освободен. Често шофирал пиян или под въздействието на наркотиците, което вероятно си казало думата в случая. При евентуален арест Кинг щял да се върне директно в затвора. Така че шофьорът побегнал от полицаите, а когато го задържали, се опитал да отнеме пистолета на един от тях и изобщо се съпротивлявал с всички сили.

Пазителите на реда започнали да го бият, без да знаят, че местен жител снима случващото се с камера. Видеокасетата попаднала в телевизията в редактиран вариант - епизодите, в които Кинг се нахвърлял върху полицаите, били изрязани и вината на ченгетата изглеждала извън всякакво съмнение.

Когато пазителите на реда били оправдани от съда, в Лос Анджелис избухнал негърски бунт, по време на който загинали 53 човека, а броят на пожарите надхвърлил седем хиляди.

Наложило се полицаите да бъдат изправени за втори път пред съда и двама от тях били признати за виновни. Кинг получил компенсация в размер на 3.8 млн. долара, започнал собствен бизнес, но няколко пъти след това бил арестуван за шофиране в нетрезво състояние.

Главната последица от историята с Родни Кинг била създаването на националното движение Copwatch - "Надзор върху ченгетата", чиито членове се стараят да записват на видео всяка крачка на полицаите. Оттогава в полицейските коли пък се поставят камери, така че впоследствие обстоятелствата около всяко задържане да могат да се анализират.

Истински зверове

Ако лосанджелиският вариант предполагал внедряването на армейския опит в полицейската работа, нюйоркският предвиждал сближаване с народа.

Нюйоркските полицаи, за разлика от много други, не използвали кучета, не устройвали преследвания по улиците на града и дори се опитвали да не дразнят публиката с външния си вид. Така при противостоене с агресивно настроена тълпа те до последно не слагали каски и бронирани жилетки. Въпреки това и при тях не липсвали инциденти.

През 1972-ра комисарят Патрик Мърфи издал инструкции за т. нар. бягащия крадец. Според тази неписана норма полицаят имал право да застреля всеки заподозрян, побегнал от мястото на престъплението. Мърфи разпоредил, че може да се стреля само в човек, който представлява сериозна опасност за живота и здравето на околните.

Но безогледната стрелба по "бягащите крадци" така или иначе продължила. През 1991 г. например при опит за бягство бил застрелян емигрантът от Ямайка и бивш затворник Бобси Милър. След което се оказало, че той не носел оръжие.

Докато полицейските чиновници се опитвали да решат проблема с прекомерната жестокост със собствени средства, гражданското общество също не стояло със скръстени ръце.

Още от 60-те години на ХХ в. университетите охотно започнали да отпускат пари за специални изследвания по този въпрос. Оттогава до ден днешен са създадени безброй научни работи, посветени на "полицейската култура" и "полицейското съзнание".

Авторите на повечето от тях са единодушни, че полицаите постоянно са изложени на опасност и се чувстват като войници на предната линия. А където е предната линия, там е и врагът, така че всички средства са оправдани.

Усилията били насочени към превръщането на "полицейската култура" в по-малко войнствена. Включително и чрез привличане на повече жени в полицията и представители на националните малцинства. Резултатите били противоречиви. През 1989-а нарушителят на правилата за движение по пътищата Деметрио Карлиьо бил пребит от жена полицай, която не спряла да го нарича "шибан мексиканец".

Самите полицаи винаги са се отнасяли към опитите да направят поведението им по-хуманно с нескривана ирония. Ето какво отговорил един пазител на реда на предложението на американски правозащитник да се отнася към заподозрените човешки: "Не се самозалъгвайте. Хората, които ходят по улицата, и хората, които извършват престъпления, всъщност са едни и същи... Под дрехите и добрите им маниери се крият истински зверове."

Все пак методите на полицейската работа значително са се променили. Днес всяко ченге може да се озове в затвора, ако се докаже, че е превишило правата си.

За промените са допринесли както независимият съд и свободната преса, така и отчетността на полицейските шефове пред кметовете и губернаторите. Те пък на свой ред са длъжни да се съобразяват с мнението на избирателите си. В държавите, където всичко това липсва, жестоките полицаи продължават да действат безнаказано.

banker.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 2 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 8 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 9 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 9 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 10 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 11 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 11 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 11 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 12 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 12 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 13 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 13 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 13 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 14 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май