0

А шраф ал Хаджудж, палестинският лекар, осъден на смърт от либийския съд заедно с българските медицински сестри, от вчера е горд баща на момче, което ще носи името Раян - "Вход към рая".

Семейството е очаквало радостното събитие в края на май. 3 кг и 49 см са мерките на момченцето.

"Щастлив съм, пожелавам на съпругата и детето си хубав живот и късмет", каза пред БГНЕС лекарят.

Той е благодарен на екипа на доц. Асен Николов в Майчин дом, където в 11,45 ч. вчера се е появил на бял свят наследникът.

Попитан как приема този знак от съдбата предвид навършването днес на четири години от произнасянето на смъртните присъди, Ашраф каза:

"Това е един голям шамар за либийското правосъдие. Преди четири години бяха осъдени на смърт шестима невинни, а днес ден по-рано един от нас има нов живот, с който ще продължи напред. В крайна сметка е ясно, че Господ държи нещата в ръцете си".

Като благодари на всички, които са му помагали, Ашраф ал Хаджудж завърши: "Честит празник на всички българи!".

Една от медицинските сестри, Нася Ненова, каза в края на миналата седмица пред БГНЕС, че ако медиците трябва да се съберат и честват някоя от датите на пребиваването си в Либия, то това трябва да бъде датата на освобождаването им 24 юли, а не 6 май.

Днес Кристияна Вълчева, Валя Червеняшка, Валентина Сирополу, Нася Ненова, Снежана Димитрова и Ашраф ал Хаджудж не са заедно. Събират се утре в Бояна на връчването на приза "Сестра на годината".

Медиците разказаха, че трудно се приспособяват към новия живот на свобода. Валя Червеняшка работи за мизерна заплата и се сблъсква по думите й с "беднотия до шия".

Не са признати здравните ни осигуровки, нито трудовия стаж, каза тя и допълни, че два пъти й се наложило да си направи операции, които платила сама.

Здравко Георгиев също не скри упреците си към социалния министър заради "голите обещания за здравните осигуровки и признаване на трудовия стаж". Той все още не е започнал работа и основно се занимава с дейността на фондацията "6 май", учредена след завръщането на медиците.

"С тази фондация се въртим в омагьосан кръг. За да получим пари от чужбина, трябва фондацията да има три години дейност, а сега пари няма и трудно се работи", призна Кристияна.

Ашраф ал Хаджудж чака дете, живее под наем и работи по четири часа на ден като преводач. Нася и Кристияна учат "рехабилитация" в София, имат намерение да я завършат вместо за три за година и половина.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@