0

П роектодоклад на ЕК за управлението на еврофондовете в България е най-коментираната тема в днешните вестници. "Брюксел не вярва на 2-ма министри", пише от първа страница "Труд".

Брюксел свалил доверието си от двама български министри и ги лиши от правото да управляват европейски пари. Подчинените на Пламен Орешарски и Асен Гагаузов няма да имат право да подписват договори по програма ФАР, съобщава изданието, като цитира проектодоклада.

Временно се отнема акредитацията на Централното звено за финансиране и договаряне във финансовото министерство и на Изпълнителната агенция ФАР в МРРБ.

На страната можело да се наложи да връща и вече усвоени пари. Българската администрация е с ниски заплати и е податлива на корупция, няма воля за справянето с финансовите измами, липсват резултати в борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност - това са констатациите на Европейската комисия.

Вестникът помества и пълния текст на доклада, като извежда в заглавие "България не контролира правилно парите ни". Сред мерките, които кабинетът е взел, ЕК посочва назначаването на вицепремиер, отговарящ за еврофондовете, както и нов директор на одитното звено.

Това са стъпки в правилната посока, но те трябва да бъдат последвани от сериозни структурни корективни действия и фундаментална реформа, се отбелязва в документа.

"Да спрем сами парите от Брюксел", предлага в свой материал "Труд". Вестникът дава пример с Полша, която сама е поискала да спрат предприсъединителните програми, за да се насочи целия държавен капацитет към усвояването на структурните и кохезионните фондове.

Ясно е , че САПАРД не може да спре, тъй като фермерите вече са изтеглили кредити, защо обаче трябва да съществува безумна програма като ФАР, по която парите изтичат за семинари и селски вечеринки, посочва авторът.

"Брюксел отнема контрола над проекти по ФАР", е челното заглавие и на "Дневник", който уточнява, че проектодокладът за еврофондовете ще съпътства предстоящия доклад за напредъка на България по глава "Правосъдие и вътрешен ред".

Според него отнемането на акредитацията на две от агенциите, които имат правото да управляват европейските пари по ФАР, е санкция, която досега не е била налагана на нито една страна-членка и, освен финансовото отражение, нанася сериозен удар върху репутацията на България.

Тя реално означава, че Брюксел отнема на правителството правото като пълноправен член на ЕС България сама да договаря и да решава как да изразходва парите, тълкува изданието. Темата е основна и за "Сега", който допълва, че България спешно обмисля вариант как да продължи да получава пари от ЕС.

В материал "Наказателно ужилване" "24 часа" коментира в рубриката си "Анализи" предстоящия доклад на Еврокомисията за България. На България няма да бъде наложена предпазна клауза в областта на правосъдието, прогнозира изданието.

Тъй като обаче ЕК се опасява, че европейски пари и занапред могат да се насочват към подземния свят или да се усвояват по нечист начин, в политическия доклад навярно ще фигурира и заплахата за лишаване от бъдещи помощи, най-вече по структурните фондове, предполага авторът. "Стандарт" информира от първа страница, че Европа ни дава 30 дни, за "да влезем в час".

Това е последната отсрочка, която правителството получава. Ако за месец то не пресече злоупотребите с европари, корупцията по високите етажи и конфликтите на интереси, казваме сбогом на фондовете, пише изданието.

"Хранят с наши пари кравите на Белгия", възмущава се пред "Стандарт" евродепутатът, избран от листата от ГЕРБ, Николай Младенов. Страната ни продължава да бъде нетен донор на ЕС - само дава, а не получава пари, от тях белгийски и френски фермери финансират проектите си, защото имаме правителство, което не може да се справи с проблемите, заявява той.

"Опозицията слага каруцата пред коня", е мнението на евродепутата от левицата Илияна Йотова. По повод намерението на опозицията за вот на недоверие заради предстоящия доклад на ЕК Йотова отбелязва, че да искаш вот на недоверие за нещо, което не си видял е най-яркото доказателство за популизъм. По доклада на ОЛАФ Йотова коментира, че трябва да има паралелно професионално разследване на всички факти, посочени в него.

"Дума" публикува позицията на друг евродепутат от левицата - Маруся Любчева. "Сами се изкарваме "черната овца" на ЕС", смята тя. Нарушения, корупция и престъпност има навсякъде, включително и в много европейски страни, но там действат безотказно контролните и наказателните механизми - ето това липсва у нас, отбелязва Любчева.

"Класа" търси гледната точка на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. "Никой няма полза от наказателна математика", отбелязва тя. Не знам кой се опитва да печели от нажежаване на скандалите, но знам, че ако корабът потъва, не потъва само носът му, посочва Грънчарова. Има констатирани нарушения, злоупотреби, кой понася санкцията - държавата, всички ние, защо?, пита тя.

Спрени пари, заплаха да връщаме пари - това е ситуацията, но депутати и министри да тръгнат да арестуват виновните - това е нелепо, отбелязва тя и допълва, че последното, което сега се очаква от съдебната система, е да излезе в лятна отпуска.

"Докладът на ЕК е убийствен, но правителството остава", прогнозира пред "Новинар" депутатът от ДСБ Евгени Чачев. Той изразява надежда, че "разумът ще надделее и бъдещото правителство на страната ще е дясно".

"Първанов праща ДАНС срещу ОЛАФ", пише "Труд". "ДАНС трябва да изясни доколко тезата на ОЛАФ, че "има влиятелни сили в българското правителство и/или български държавни служби, които нямат интерес да бъде наказано което и да е лице" е обоснована", обявил вчера президентът Георги Първанов в официално изявление минути преди началото на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан заради взривовете в Челопечене и новата концепция за армията.

Първанов твърди, че според първоначалния вариант на доклада там нямало "такива политически заключение". "Защо и кога са се появили?Ще има ли опровержение, ако няма конкретни доказателства в подкрепа на тази теза?", пита държавният глава. По време на консултативния съвет председателят на ДСБ Иван Костов и други опозиционни лидери настояли за промяна в дневния ред и президентът да даде обяснение на обвиненията в доклада, но, след като това не станало, напуснали заседанието.

"Българска армия" акцентира върху съобщеното след консултативния съвет, че една от целите на новия закон за отбраната е по-ефективно управление на въоръжените сили. Вероятно новият закон ще бъде факт до края на годината.

"Може да загубим известна сума от ЕС", признава пред "Труд" министър Асен Гагаузов. Или всъщност ще спечелим по-малко, отколкото бяхме договорили, уточнява той. Той обяснява, че от 10-те спрени проекта в пътния фонд по два има забавяне - за единият ще се търси нов изпълнител, а за другия проблемите са заради появило се свлачище, но там са усвоени 92% от средствата.

Останалите са в нормален срок на изпълнение, те са спрени не защото има проблеми по тях, а защото в доклада на KPMG не е дадено категорично становище, че правилно са изразходвани средствата, пояснява Гагаузов.

"България тъпче на място в борбата с корупцията", смята председателят на Групата страни срещу корупцията към Съвета на Европа Драго Кос. В България няма политическа воля за справяне с корупцията, затова промените остават само "хартиени тигри", твърди Кос пред "Дневник". Според него в страната ни все още висшите етажи са недосегаеми, както в миналото.

"Мажоритарно избрани статисти - защо не?", коментира в материал за "24 часа" заместник-председателят на Българска нова демокрация Лидия Шулева. Народните представители са законодателна власт и трябва да правят законите, а правителството да ги изпълнява, но всъщност законите се правят от администрацията от хора, които никой не е избирал, пише Шулева.

При тази система няма значение кои са депутатите, дори да се изберат мажоритарно най-умните и авторитетни личности, разсъждава тя. Шулева напомня за предложенията на БНД, сред които са нова конституция, за да се осигури реално разделение и взаимен контрол на властите, парламент от 150 депутати, съдебна власт, която гарантира правата на гражданите.

"В "Кремиковци" казват на кражбата оползотворяване", заявява пред "Труд" Николай Боршуков, шеф на агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Той припомня, че в "Кремиковци" се съхраняват военновременни запаси и е направена проверка на наличностите.

Освен 20 000 тона въглища открихме и други липси - алуминий, електроди, над 2500 т леярен кокс, става дума за милиони, казва Боршуков. В отговор на въпрос Боршуков потвърждава, че за резерва трябва да се купи зърно, за да се попълнят запасите, но отбелязва, че става дума за 2-3 на сто от реколтата, така че не може да окаже влияние на пазара.

"Вредно е да се оказва натиск върху ДКЕВР за намаляване на цените на тока", коментира пред "Класа" председателят на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров.

Според него е вреден подход да има политически натиск за по-ниски цени. На въпрос за бюджетния излишък Овчаров посочва, че никой от управляващото мнозинство няма намерение да крие как са изразходвани средства миналата година и как евентуално ще бъдат изразходвани тази. Овчаров изчислява, че до октомври средната пенсия ще бъде увеличена с повече от 75 на сто.

"За всеки пенсионер -GSM с 3-4 безплатни номера", обещава Овчаров в друго интервю за "Сега". Според него е добре да бъде приета идеята всеки възрастен човек да получи мобилен телефон и да може да говори определено време безплатно със спешни номера, както и с 3-4 свои роднини.На въпрос за демонополизацията на здравната каса той прогнозира, че смесеният модел на финансиране няма да се случи от 2009 г.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Билката, която e най-добър приятел на организма ви

Билката, която e най-добър приятел на организма ви

Любопитно Преди 3 минути

Доказано е, че помага за по-бързото оздравяване при грип, настинка, запушен нос и кашлица. Вижте коя е тя:

За първи път: Астрономи видяха как изглежда ядрото на газов гигант

За първи път: Астрономи видяха как изглежда ядрото на газов гигант

Любопитно Преди 59 минути

Обектът, наречен "TOI 849 b", бил открит да се върти около звезда, подобно на Слънцето, на 730 светлинни години от Земята

ЕК разреши продажбата на "Ремдесивир" в ЕС

ЕК разреши продажбата на "Ремдесивир" в ЕС

Теми в развитие Преди 1 час

За това лекарство има данни, че ускорява лечението на COVID-19

Въвеждат извънредно положение в Белград

Въвеждат извънредно положение в Белград

Теми в развитие Преди 2 часа

Към момента 82,5% от всички заразени с коронавируса в Сърбия са в столицата

"Карай направо" с Тити Папазов

"Карай направо" с Тити Папазов

България Преди 3 часа

Какво споделя баскетболният треньор, вижте тази събота след централната емисия новини на NOVA

Иракли

ВАП протестира разрешенията за строеж в защитена зона "Емине - Иракли"

България Преди 3 часа

Внесен е протест срещу разрешения на строеж, издадени от главния архитект на община Несебър

Едуар Филип

Правителството на Франция подаде оставка, Макрон посочи нов премиер

Свят Преди 3 часа

Новият премиер е Жан Кастекс, той ръководеше облекчаването на мерките, въведени заради коронавируса

Бил Гейтс обвини Facebook за разпространението на коронавируса в САЩ

Бил Гейтс обвини Facebook за разпространението на коронавируса в САЩ

Любопитно Преди 3 часа

Според основателя на "Майкрософт" социалните мрежи биха могли да бъдат по-полезни, ако осигуряват споделянето на повече точни и достоверни новини

За колко лица са използвани СРС през 2019 г.?

За колко лица са използвани СРС през 2019 г.?

България Преди 4 часа

Какво сочи докладът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, който бе приет от Парламента?

Да поговорим спокойно за COVID-19

Да поговорим спокойно за COVID-19

България Преди 4 часа

Разговаряме с д-р Рада Маркова, управител на МЦ Първа детска консултативна клиника – София

Кои са холивудските звезди с осиновени деца

Кои са холивудските звезди с осиновени деца

Любопитно Преди 4 часа

Не всеки е решен на подобна стъпка, тъй като тя е свързана с десетки страхове и предубеждения

Пламен Узунов

Пламен Узунов е на разпит в Националното следствие

България Преди 4 часа

Каква е причината за повторното разпитване?

И актьорите страдат от липса на магнезий

И актьорите страдат от липса на магнезий

България Преди 5 часа

Именно със задачата да влезе във форма и да подобри тонуса се зае и популярният актьор Ивайло Захариев в компанията на фитнес инструктора Кирил Танев

<p>Новият щам на коронавируса е в пъти по-заразен</p>

Учени: Новият щам на коронавируса е в пъти по-заразен

Теми в развитие Преди 5 часа

Учените открили, че новият вариант на вируса – D614G, има малка, но важна промяна в протеина на повърхността

Цацаров: Дали има натиск на съда, знае самият съд

Цацаров: Дали има натиск на съда, знае самият съд

България Преди 5 часа

Какво още сподели бившият главен прокурор и настоящ председател на КПКОНПИ?

Европейска акция разби "най-сигурната" чат платформа

Европейска акция разби "най-сигурната" чат платформа

Технологии Преди 5 часа

Encrochat е популярна сред престъпници и акцията е довела до стотици арести

Огромен проблем с тестовете за коронавирус в България, алармира Д-р Николова

Огромен проблем с тестовете за коронавирус в България, алармира Д-р Николова

Теми в развитие Преди 6 часа

По сега действащите разпоредби нито един общопрактикуващ лекар не може да назначи тест за ковид-19