0

"Труд" цитира президента: "Първанов: 100% върху учителските заплати звучи нереално, искането на учителите за 100% увеличение на заплатите им е нереалистично."

Вестниците информират за завършилата без добра новина трета среща на стачкуващите, синдикатите и министри при държгавния глава.

На упреците на опозицията, че се опитва да изземе функциите на правителството, намесвайки се в спора между него и синдикатите, президентът отговорил, че в крайна сметка правителството има последната дума. Преговорите под неговата егида само създавали предпоставки за постигане на решение.

"Съюз БГ" спешно свика десните и ГЕРБ, внасят вот на недоверие", пише на първа страница "Новинар". Вчера представители на шест десни партии, между които и ГЕРБ, са имали спешна среща, на която решиха твърдо да подкрепят внасянето на вота на недоверие срещу кабинета.

ВМРО, "Гергьовден, Земеделският народен съюз, СДС е ГЕРБ са заявили, че мотивите на вота са ясни и разбираеми за цяла България - пълен провал в политиката на образованието и разкрит заговор на кабинета.

"Около изборите ще станат интересни неща", предупреждава Николай Николов, говорител на стачния комитет. Пред "Новинар" той казава, че стачката ще продължи при нужда до изборите и "няма да има избори".

"Не забравяйте, че засега ние имаме социални искания, но те могат да се изкривят и да станат политически. 150 000 души имат семейства. Тези семейства имат близки и роднини. Ще се появи една гигантска маса хора - организирана, стриктна, точна и категорична, която може да заяви политическа воля, и тогава ще изчезнат всякакви сателити, сателитчета и пишман политици от политическата сцена на България," казва Николов. 

"Докога в България ще има синдикална аристокрация?", е заглавието на интервюто в "Сега" със секретаря на ИБ на БСП Ивелин Николов. Според него:

"Българските синдикалисти, вместо да се борят за свободен синдикализъм и за достойни трудови договори, влизат на арената на партийно-политическите битки.

Ясно е, че учителите имат ниски доходи. Но е ясно, че някой злоупотребява с техния недостатъчно заплатен труд. Има възможност да се стигне до споразумение, когато наистина учителите започнат да преговарят за себе си. Когато преговорите се водят по ясни критерии, за какъв труд, за колко часа, при какви нормативи, а не заради егото на отделни синдикалисти."

"Труд" изчислява "колко ни излиза стачката": "Загубите могат да бъдат пресметнати по няколко начина. Над 1 милион български деца не посещават училище по време на протеста. Губят знания и стават неконкурентни на връстниците си от частните училища, които не стачкуват.

Загуби понасят всички родители - някои от тях си взеха отпуск, за да гледат децата си. Всекидневните протести в София и в големите градове предизвикват задръствания и така времето за пътуване за мнозина става два пъти по-дълго.

Ако приемем, че столицата генерира над 1/3 от брутния продукт на републиката - около 17 млрд. лв., то всеки убит час би се равнявал на 1,9 млн. лв. А дневната щета би била 46,5 млн. лв. Което е доста повече от парите за месечни учителски заплати сега."

"Отказът от управление на конфликти задълбочава кризата", е заглавието на анализ в "Монитор". Акцентира се, че демонстрацията на пълно пренебрежение към социалния диалог е част от политическия инфантилизъм на управляващото мнозинство.

Опасенията от ескалация на исканията и увеличаване на броя на протестиращите групи не е и не може да бъде основание за отказ от управление на социалните конфликти.

Всяка стачка е политически акт, доколкото е израз на трудов спор за управлението на публичните дела. Но очевидните опасения на мнозинството, че учителската стачка ще окаже влияние върху предизборната ситуация, допълнително партизират управлението", посочва "Монитор".

"Изборният алъш-вериш по ромски" е озаглавен коментар в "Труд". Припомня се, че преди дни парламентът прие още по-строги мерки за търговията с гласове. Това никого не стресна. Сред информациите, които щабовете следят трепетно, е от борсата на гласове - как върви курс купува и продава в ромските махали.

Авторът посочва причините за ожесточеното наддаване. Числеността на етническите българи намалява, а ромското малцинство расте. Етническите българи гласуват все по-неохотно, а в някои махали до урните отиват 98% от ромите.

Стимулът на вота е сериозен - парите от еврофондовете. Като самастоятелни играчи участват бизнесформации, пред които има много по-малко финансови ограничения.

"Предизборна кампания в отсъствието на избирателя", коментира "Сега". Посочва се, че в момента партиите и кандидатите така водят кампаниите си, сякаш правят всичко възможно да отблъснат колкото се може повече избиратели. В нито един град го няма дебатът по важните теми, за които хората надигат глас.

Няма го разговорът за екологията, за административната бюрокрация, за данъците, за европарите. Нито един депутат не каза и за детските градини, за които само преди месец отново се видя, че не само са малко, но пораждат и много корупция. Вместо това кампаниите са не само семпли, но и безинтересни.

"Рецептата е строг контрол и диви санкции", категоричен е Мартин Заимов в интервю за "Пари". Кандидатът за кмет на София, издигнат от СДС и ДСБ, обяснява кое е първото нещо, което ще направи, ако стане кмет: "Контрол на доставчиците на услуги - големи и малки. Всеки, който е концесионер или доставчик на строителна услуга, трябва да бъде проверен. Начинът на договаряне и контролът на изпълнение на това договаряне трябва да бъдат поставени на съвсем друга база. Строга. Такава, която да задава първо параметрите, а ако не се изпълняват, да санкционира, но така, че да боли."

"Разпускай кабинета, Станишев", настоява в интервю за "24 часа" председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Призовавам президента, премиера и парламента да прекратят тази коалиция, която е пагубна за държавата. Хората могат да дадат още сега реалната си преценка за промяна на статуквото.

Отправям огромна молба към редовия данъкоплатец - нека всички граждани да гласуваме на местните избори. Високата активност е шансът да не изпадаме в ситуацията в която сме сега."

Цветанов подчертава, че ГЕРБ е единствената партия, която 2 г. преди редовните избори извади управленската си програма за дискусия. Той заявява, че след като спечелят местните избори, екипът, който работи за бенефициентите по структурните фондове например, ще подпомага администрациите в общините за усвояването на средства по тях.

"ГЕРБ нямало как да управлява без БСП", отбелязва обаче "Труд". "Коалиция е възможна между БСП и ГЕРБ. Друг е въпросът дали двете партии ще поискат. След едни евентуални нови избори едва ли някой ще може самостоятелно да управлява, казал социологът Андрей Райчев на кръгла маса за проблемите на българския център вчера.

Той уточнил, че дори влиянието на БСП да се намали до 50 депутати в следващия парламент, тя ще е ключов фактор и без нея няма да може да се управлява.

"Партия на трупчета", така "Стандарт" коментира положението в БСП. Авторът посочва, че най-големите провали на БСП са в две сфери, за които по традиция се грижи точно левицата - здравеопазването и образованието. Във всяка страна по света те са приоритет на левите партии, защото засягат най-голям брой хора.

У нас те работят по-зле от всички останали икономически сектори. И двете са остарели поне с 20 г., а най-голямата българска партия - БСП, няма никаква идея как да направи ляв, но все пак пазарен модел в здравната и образователната системи.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 9 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 10 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 11 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер