0
Ча а ли ни война в Македония? До вчера никому неизвестно, село Танушевци присъства във всички световни новинарски емисии. Защо?

Защото селото от няколко дни е окупирано от албански въоръжени сили, които водят престрелки с македонските сили за сигурност - армия и полиция.

Защо, се пита човек, и как е възможно това да се случва на територията на независима държава, каквато е Македония?

Отговорът е в патовата международна ситуация, от която се възползват албанците.

Какво е положението погледнато от албанска страна? През 1999 година албанците постигнаха грандиозна победа за тяхната национална кауза - Косово. Провинцията, която е 90% населено с албанци, след въздушните удари срещу Югославия получи "де факто" признание за албанския си характер. Въпреки приказките за изграждане на "успешен мултиетнически модел" в името на който се водеше именно войната, Косово придоби статут на международен протекторат под формалната власт на Югославия. До голяма степен Косово сега прилича на Източна Румелия преди обединението си с България.

Албанците отдавна (поне 7-8 години) смятат Косово за независима държава с паралелни структури - образование, здравеопазване, сигурност. Сега тези структури са легализирани и са официалните структури на Косово - ни повече, ни по-малко.

Защо има конфликт в Южна Сърбия и в Македония по границата с Косово? Според договореностите след Косовската война югославската армия трябва да се отдръпне на 5 километра навътре в територията на страната, образувайки т.нар "зона за сигурност". "Буферът" бе създаден, за да се избегне възможността за случаен или провокиран конфликт между югославските сили и силите на КФОР, албанците или македонските въоръжени сили.

Именно от безвластието в тази зона се възползват албанските терористични отряди, за да провеждат военните си акции.

Целта на албанците е да провокират международна намеса на тяхна страна и да повторят косовския сценарий и във вариант за западна Македония и южна Сърбия. Така ще бъде постигнато същото "де факто" управление на тези области от международни сили. В края на краищата ще има няколко протектората, които ще бъде много лесно да бъдат обединени в единна албанска държава - просто въпрос на време.

Как изглежда този конфликт от югославска страна? Сърбите знаят много добре какво искат - пълен контрол върху неоспорваната територия на Югославия. Тяхната позиция е "Пуснете ни да си свършим работата в съотвените ни територии" Тяхната кауза е справедлива, дори по условията на последния, крайно несправедлив за тях мир. Както и да се развият събитията, те печелят. Така че спокойно изчакват развитието на конфликта.

Как изглежда конфликта, погледнат от Европа? Европа не би искала този конфликт да се случва. За Европа, конфликтите по македонско - косовската граница са лош сън, който чакат ако може да отмине от само себе си. Защо това е така?

Европа разчита изключително много на мир в Косово. Валидна е формулата "Мир в Косово - мир на Балканите, мир на Балканите - мир в Европа" .

Но мирът е нарушен и Европа трябва да се намеси, но как? Никое европейско правителство не би искало да даде дори една жертва в конфликта - ето защо непрекъснато валят заклинания за мирното му и политическо рарзрешаване. (все пак нека помислим колко души са необходими за да се умиротвори едно село - нищо и половина).

Вторият голям проблем е отношението на албанците към Европа. Албанците смятат (и то с право), че Европа не гледа с добро око на техните апетити за експанзия. Ако европейците застанат наистина на принципни позиции и действително искат да възстановят мира, те би трябвало да воюват с албанските сили, които в момента рушат следвоенния мирен ред.

Ако започне такъв конфликт, въобще непредсказуемо е поведението на албанците в Косово - може да се стигне дори до въоръжено въстание срещу международното управление там, а това никой от Европа не го иска, тъй като ще доведе до един нов европейски Виетнам - съпроводен с човешки жертви и огромни загуби за Европа.

Как изглежда всичко това от Америка?Ключът за решението на въпроса седи в джоба на новия президент - Джордж Буш (младши).

Много неща подсказват нежеланието и на Америка да се включи активно в конфликта -

първо,съветничката по сигурността на сегашния президент, преподавателката от Станфорд, Кодолеца Рийс декларира по време на предизборната кампания желание да изтегли войските от Босна и Косово

второ, на мястото на отворения бивш хипар, пушач на марихуана, саксофонист, следвал във Великобритания, посетил Съветския Съюз още като студент, със свободни разбирания за любовта и семейството, Бил Клинтън, идва консервативният, религиозен, противник на абортите, верен син на баща си, който почти не е напускал Америка и затворен Джордж Буш.

трето, новата американска администрация предпочита други инструменти за намеса в световната политика - като програмата за противоракетна защита "звездни войни" да кажем.

Как изглежда ситуацията, погледната от Македония?

В Македония управлява коалиция от македонски партии и албански етнически партии. Ако въоръжени сили на републиката започнат военни действия срещу албански въоръжени сили, много е възможно или правителството да падне или албанските лидери в правителството да бъдат обявени за "предатели на албанската национална кауза", което да доведе до тяхното политическо убийство (ако загрубеят нещата, може да се излезе извън политиката)

По- сериозен конфликт може да доведе до гражданска война, в която албанските сепаратисти ще поискат независимост.

Ето защо, въпреки намесата на въоръжени сили на Македония, македонското правителство е нерешително и страшно се нуждае от международна подкрепа и легитимиране. Но както вече разбрахме, на вика на помощ от страна на Македония се отговаря със заклинания или политическа разсеяност, което може обаче наистина да доведе до гражданска война.

В крайна сметка конфликтът тлее, защото срещу албанските терористи не може да се изправи нито една добре въоръжена, мотивирана и легитимирана сила.

Кой ще загаси пожара? Изключителен ход направи българският президент, който веднага влезе в заглавията на световните медии - България е готова да помогне на Македония с всичко, дори с военни части за потушаване на конфликта. Българското правителство няма проблеми нито с легитимността си пред международната общност, нито с общественото си мнение, нито с въоръженията.Още повече, че един нов конфликт или разпадане на Македония е в пълен разрез с националните интереси.

България има интерес от стабилност и просперитет в Македония. Само в тези условия може да се реализира българската национална програма за Македония (каквато и да е тя)

Застрашена е най-важната артерия, свързваща България и Македония - пътят София - Скопие, който минава през Куманово.

След намесата на България, вече не върви Европа и Америка да се правят на разсеяни. Те трябва да помогнат на Македония и на мира, или да допуснат да бъдат изместени от България като фактор в Македония.

Намеса ще има и тя ще бъде особено силна по политическа линия - на албанците ще им се скръцне със зъби, на Югославия ще бъде смекчен окупационния режим, Македония ще заздрави границите си.

Албанците ще замълчат, докато не измислят пореден повод за криза. Те няма да се откажат да повторят косовския сценарий, докато не се установи, че абсолютно всички възможности са изчерпани.

А война в Македония, поне засега, няма да има.

Горното мнение е получено на редакционната поща на Нет Инфо. Редакцията не се ангажира с позицията на автора, но като отворена медиа дава възможност на читателите си да споделят вижданията си по горещата тема.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 6 минути

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 11 минути

Според полицията това е рутинен случай

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 1 час

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 1 час

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 1 час

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 1 час

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 2 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 2 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 2 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 2 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода