0

"СДС харесва Беронов, но не оттегля Стоянов" - под това заглавие "Труд" информира, че сините са подкрепили с половин уста предложения от Иван Костов кандидат за президент - Неделчо Беронов, председател на Конституционния съд.

"Гледаме на номинацията като на една от най-достойните", обявил лидерът Петър Стоянов. Той обаче не бил склонен да оттегли номинацията си, както предложи лидерът на ДСБ Иван Костов, допълва всекидневникът.

"СДС ме покани за президент още през януари" споделя в интервю за "24 часа" Беронов. Той пояснява, че тогава е отказал предложението.

"Но ако най-сетне, след половингодишни неуспешни усилия, осемте десни партии успеят да преодолеят различията си, стигнат до единна кандидатура и тя е моята, аз нямам нито моралния кураж, нито правото да проваля всички, да кажа: не, аз не желая" - казва той.

Интервюто в "Труд" е с депутата от ОДС Филип Димитров, който вестникът представя и като първия демократично избран премиер на страната.

Този, който може да бъде кандидат на десницата за президент, трябва да се ангажира с идеята за нова архитектура на десницата и това може да накара десните избиратели да гласуват за него, коментира Димитров.

Според него демократично мислещите хора в страната не искат картината вдясно да остане същата.

В анализа на "Дневник", който също е на тема президентски избори пише, че събитията сами тласкат Бойко Борисов към президентския пост.

В интервю за "Новинар" историкът Божидар Димитров коментира, че десните и групировка в БСП си сътрудничат срещу Бойко Борисов.

"Царят абдикира от битката за президент" пише "Сега". В статията се посочва, че лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски няма да участва в предстоящите президентски избори.

За това съобщил заместник-председателят на НДСВ Пламен Панайотов след вчерашното заседание на политическия съвет на партията. Отбелязва се, че за пръв път отказът на Сакскобургготски от надпреварата за президентския пост е официално оповестен.

В интервю за "Стандарт" проф.Огнян Герджиков коментира, че без Сакскобургготски НДСВ ще се бори за балотаж на президентските избори.

Изданието отбелязва, че бившият председател на парламента е фаворитът на лидера на НДСВ за кандидат-президент. Самият Герджиков обаче твърди, че не иска да става държавен глава.

"Сега" осведомява, че Сергей Станишев събира на национално съвещание областните и общински ръководства на БСП заради президентския вот и политиката на кабинета. Срещата ще е в Габрово ден преди традиционните чествания на Бузлуджа в края на юли.

"Публичният образ на Първанов се размина със себе си" е анализът в "Монитор". Едва ли някой не забелязва, че Георги Първанов отдавна води предизборна кампания, пише изданието.

Посочва се обаче, че кампанията е неподредена и неубедителна, и че липсва главното - ясната целенасоченост, декларираното твърдо намерение да повтори мандата си.

Същевременно, "Дума" информира, че в Дупница правят комитет "ЗА" Първанов.

"Мястото на документите на ДС е в Държавния архив" - казва пред "Дневник" Боряна Бужашка, председател на Главното управление на архивите при Министерския съвет.

Тъй като бившата Държавна сигурност няма правоприемник, тези документи би трябвало да бъдат в един исторически архив, допълва тя.

"Делото в Либия в центъра на US визита" - под това заглавие "24 часа" съобщава, че делото срещу българските медицински сестри ще бъде тема номер едно при срещите, които ще има в Либия американският заместник-държавен секретар Пола Добрянски.

Това съобщила самата тя на срещата си във Вашингтон с главния прокурор на България Борис Велчев.

"САЩ пратиха топдипломатка в Либия за медсестрите" е заглавието в "Труд", "Райс праща свой човек при сестрите" пише "Стандарт"

"Извиха ми ръцете заради протеже" заявява пред "Труд" посланикът ни във Финландия Венелин Цачевски. Във връзка с констатираните нарушения в мисията той твърди, че не е имало такива от негова страна, и че сам е поискал да бъде направена ревизия на финансово-счетоводната дейност на посолството.

"Стандарт" пише, че Цачевски е разследван от финландските спецслужби.

"Членството ни в ЕС зависи от доклада през октомври" извежда "Монитор". Като цитира посланика на Финландия у нас Кауко Ямсен, че Хелзинки подкрепя по-нататъшното разширяване на ЕС, но и изисква всички поети ангажименти от страните кандидатки да бъдат спазвани, изданието отбелязва, че той е притеснен от евентуална незаконна емиграция.

"Финландия подкрепя разширяването на ЕС" пише и "Дума".

"Австрийският канцлер иска и от Станишев детската болница" извежда "24 часа". Две от своите страници вестникът посвещава на спрения от предходния парламент проект за строителство на детска болница в София.

Посочва се, че Виена е силно заинтригувана от проваленото строителство на здравното заведение и че както правителството на Симеон Сакскобургготски, така и правителството на Сергей Станишев е ухажвано силно от високопоставени австрийски политици, за да задвижи пак проекта.

В коментар на здравния министър по темата се изтъква, че цената от близо 43 млн.евро на "Вамед инженеринг" е твърде висока. До момента от компанията австрийската компания не се е съгласила с предложението му цената да бъде намалена.

Според становището на депутата от ДСБ Стойчо Кацаров, поместено във вестника, по-изгоден е ремонт на сегашните клиники.

"Ако ще ровим "италиански връзки", да видим и Костовата" е анализът в "24 часа". Факт е, че "царската болница още я няма, както и че дъщерята на Командира работи в банката, приватизирала Булбанк по негово време, пише в подзаглавието.

Скандалът с "Топлофикация" - София е сред акцентите в "Монитор".

Вестникът цитира кмета Бойко Борисов, че екстрите на бившия вече директор на дружеството Валентин Димитров ще бъдат разпродадени на търг. Според друго заглавие по темата министър е крепил стола на арестувания Димитров.

За това твърдение ежедневникът се позовава на Мичо Райковски, заместник-председател на Столичния общински съвет.

"Велчев иска уволнение за подслушваните прокурори" съобщава "Сега" с уводното си заглавие.

Главният прокурор Борис Велчев няма намерение да се примири със ситуацията, в която е изпаднал с резултатите от проверката за съмнителните връзки на двама прокурори.

След завръщането си от САЩ идната седмица той ще поиска уволнението на Николай Ганчев и Люлин Матев заради накърняване престижа на съдебната система, пише изданието.

Припомня се, че преди две години двамата прокурори са били обект на разследване на МВР за нерегламентирани връзки с ръководител на престъпна група в Русе, но сегашната проверка на Върховна касационна прокуратура постанови, че не може да им се търси отговорност поради липса на достатъчно доказателства и заради давност.

Интервю с прокурора Николай Ганчев помества "Труд". Знаехме, че ни подслушват, казва той и допълва, че сам е дал записите на предишния обвинител №1 Никола Филчев.

"Румънски пирати обраха наш кораб" е водещото заглавие в "Труд". Нагли апаши нападнали и плячкосали товарна секция от наш кораб край дунавското пристанище Галац, пише вестникът и пояснява, че случаят стана известен вчера, когато пострадалият тласкач "Петър Берон" акостира в Русе.

Кандидат-студентската кампания в Софийския университет също е сред акцентите в пресата. "Дума" отбелязва, че тази година кандидатите за Алма Матер са 16 117, като 8000 от тях напират за специалността "Публична администрация".

СУ набира чужденци за новия си факултет по медицина, съобщава още всекидневникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 1 час

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 1 час

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 3 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 3 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 4 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 5 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 5 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 5 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 5 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 6 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 6 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 7 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 7 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 7 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 7 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 8 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок