0
Ус сна Данаил. Така днешната преса в лицето на "Труд", "24 часа", "Демокрация" и "Стандарт" се прощава с 19-годишния редник, който прекара 17 дни в кома след нелепа злополука на учение в Сливница, причинена от пиян сержант. "Кой е виновен?", продължава да пита "Труд" и дава думата на други майки в траур, които твърдят, че при подобни инциденти в армията продължава да не се търси истината. Ще платим всички обезщетения, отговаря военният министър Николай Свинаров пред "24 часа".

"Дума" избира по-различна точка към темата и настоява, че ще искат "150 000 лв. кръвнина за Данаил" (поне такова било мнението на адвокат Марин Марковски). Докато "Демокрация" в коментарната си колонка се прощава с момчето с думите "Поклон, войнико". И след като отбелязва, че никоя армия не е застрахована от инциденти, добавя следното: "В смъртта на това момче се фокусираха много проблеми на армията. И затова, когато висши военни отидат да се поклонят на гроба му, те трябва да го сторят със съзнанието, че ще направят всичко възможно българските майки да не изпращат синовете си със свито сърце в казармата."

А иначе е жега и хората мислят за ваканции, убеждаваме се от приложенията в пресата, където се говори за лятна отмора. Но внимавайте! "Бърза помощ" се изтрови", стряска ни "24 часа". Спокойно - не цялата и не окончателно, а 15 медици в Хасково, които пострадали от ядене на шкембе-чорба. Така 100-хилядно Хасково останало в събота без "Бърза помощ", докато намерят заместници, а ХЕИ се заеме да си върши работата.

А за да намалеят изкушенията от варенето на чорби лятно време - токът поскъпва с 31%. И то от 1 юли - по подобаващ начин, с огромни букви и на черен фон ни известява "Монитор". Че и на всичкото отгоре публикува епикриза на увеличенията от 1999 г. насам. Което обаче е нищо, предупреждава изданието и подготвя читателите си - до 2004 г. цената на електроенергията щяла да се увеличи с 50%.

На коментарната си страница "Монитор" ядосано говори в привичния си стил за "конспирация с тока" и съзира, че тя е ударила "тавана на абсурда". Защото кое налага подобно увеличение - недоумява изданието. И дава за пример Чехия. От 1992 до 2000 г. цените на тока в Чехия не са променяни. Нещо повече, през януари тази година чешката електрическа компания, съобщава "Монитор", е намалила цената на тока с още 5%. А у нас в края на май, твърди "Монитор", министър Милко Ковачев обвърза членството в НАТО с абсурдно искане за увеличение на електроенергията.

Междувременно днешната преса е по-скоро в размисъл за оставки на областни управители. Според "Демокрация" ще махнат четирима областни заради далавери. И това, по думите на министъра на държавната администрация Димитър Калчев, щели да бъдат областните на Шумен, Добрич, Силистра и Бургас. "Труд" се пита дали най-сетне ще погнат рушветите и как управляващите ще реагират на обвиненията на царския депутат Бучков, който заяви, че е предоставил на Симеон Сакскобургготски папки с материали. Един от случаите била приватизацията на хотел "Санкт Петербург" в Пловдив.

"Ама моля ви се, това звучи много страшно, отговаря премиерът Сакскобургготски, уловен от журналисти в кулоарите на Министерския съвет. Журналистите обаче продължават да питат. И репортер на "Труд" успява да постави въпроса: "Има ли противоречие между твърденията на депутати от Бургас и Пловдив за случаи на корупция?" На което премиерът Сакскобургготски философски обобщава: "Хора са. Как няма да има противоречия. Начинът, по който се изказват, е нещо друго вече. И трябва да си преценява човек, преди да си отвори устата. Извинявайте за термина."

Междувременно СДС иска обяснения от 3 министри и настоява те да се явят в парламента, съобщава "Демокрация". Божидар Финков трябвало да даде обяснение са смъртта на бебетата във Варна, министър Свинаров - за причините на нелепата гибел на редник Иванов, а министър Шулева - относно осигурителните прагове при различните професии.

А в това време погват бракониерите - успокоява ни "Дума". По 1000 лв. оттук насетне щял да бъде глобяван този ловец, който бъде хванат да преследва дивеч, без да има билет. И никакво застъпничество нямало да го спаси от глобата.

И като говорим за застъпничество - един пример за това. Днешната преса е раздвоена по повод на действията на посланик Елена Поптодорова в САЩ, ознаменувани с публикация във "Вашингтон поуст". Според "24 часа" посланик Поптодорова се е държала повече от мъжки и измъкнала човек от нашата мисия, държан с белезници. "Монитор" е на противоположното мнение и смята че тя е изложила страната с крясъците си в американски участък "Арестувайте ме! Арестувайте ме!", както пише "Вашингтон поуст". А историята, както се убеждаваме от самата публикация, е съвсем простичка. Шофьор на нашата мисия трябвало да посрещне група на летището, но нямал американска шофьорска книжка и бил задържан от полицията. Българското посолство, естествено, било уведомено. Но ето че докато служител на посолството попълвал формуляри и плащал глоба от 75 долара, вратата се отворила и нахлула българската посланичка, съобщава "Вашингтон поуст". Позовавайки се на международните закони, тя поискала да види арестувания и крещяла "Арестувайте ме! Арестувайте ме!". "Не можехме да я арестуваме. Тя има имунитет", отбелязва лейтенант Франк Хил пред "Поуст". А след два часа българският шофьор бил освободен.
"Стандарт" определя случая като инцидент, но предава мнението на вашингтонската полиция, че реакцията на българската посланичка е била "непремерена".

Междувременно и "Труд", и "24 часа" пък са обезпокени от стачката на въздушните авиодиспечери в Европа, която явно е добре премерена, като се има предвид хилядите пътници, останали по летищата. Един от тях, безутешно замръкнал във Франкфурт, виждаме на първа страница на "Дума". "24 часа" е силно притеснен за десетките пътници на "Ер Франс", останали в София. "Оставихме пътниците си за утрешния полет за Париж", обясняват от представителството на "Балкан". И гарантират, че пътниците ще излетят днес с "Ер Франс" или утре с "Балкан", като и от двете компании обещават да възстановят парите на тези, които се откажат от полетите. Всеки знае колко неприятно наистина е висенето по летищата.

Но не унивайте - утре е празникът на музиката, припомня от последна страница "Демокрация". И дава мястото - Френският институт в столицата, където този ден ще се отбележи с изпълнения на "Палеонтолозите", "Блуба лу" и "Проект Ватаф". А денят е важен, защото, по идея на Жак Ланг от 1982 г., Денят на музиката трябва да отбелязва и точката на лятното слънцестоене.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 6 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 8 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 10 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 11 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 12 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 13 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 13 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 13 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 14 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 14 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 15 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 15 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 15 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 16 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 17 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите