0

П арите от винетките не стигат за нови пътища, пише "Сега".
180 млн. лв. се очаква да постъпят от таксите по винетната система до края на годината. Тези средства ще покрият рехабилитацията на вече изградени пътища, но няма да достигнат за строеж на нови. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

В момента 60% от пътната мрежа на страната, която е дълга 30 000 километра, се нуждаят от ремонт и рехабилитация, каза Румен Йовчев, председател на съвета на директорите на "Мостстрой".

По данни от агенция "Пътища" за деветте месеца на годината от винетки са събрани около 122,3 млн. лв. Оттам коментираха, че средствата са достатъчни за планираните от агенцията дейности, но не включват извънредните разходи за покриване на щетите от наводненията, за които все още няма окончателни разчети.

По данни на експерти те ще надхвърлят 180 млн. лв. До момента са заявени щети за 148-158 млн. лв., коментираха от агенция "Пътища"./пълният текст/

Евтин авиопревозвач блокира за ден пътници в Будапеща, извежда изданието.
Група от 50 пътници на нискобюджетната авиокомпания Wizzair бяха изоставени в неделя срещу понеделник на летище в Будапеща и не можаха да се приберат в София.

Те идвали от Париж с междинна спирка в унгарската столица. Според обяснението на компанията пилотът стигнал до София, но не могъл да кацне заради мъгла и затова върнал пътниците в Будапеща.

Според пътник, цитиран от агенция Фокус, компанията отказала да им плати нощувка в Будапеща и те прекарали нощта на летището.

"Тъй като полетът е пренасочен поради причини, независещи от Wizzair, компанията не дължи компенсация. Независимо от това осигуряваме ваучери за храна и подготвяме компенсация за настаняване в хотел", съобщиха от Wizzair.

Половин милион лева струват отчуждените земи за Дунав мост 2, информира ежедневникът.
90% от собствениците на имоти по трасето на Дунав-мост 2 във видинските села Покрайна, Кутово и Антимово са обезщетени, съобщи пред БТА Константин Жипонов, ръководител на звеното за управление на проекта за изграждане на новия мост.

Планира се до май-юни догодина да приключи обезщетяването на собствениците на имоти по трасето на Дунав-мост 2.

Средната цена за декар е от 900 до 1100 лева. Най-малката сума, която получи собственик за земя, е 8 лв. за 8 кв.м, а най-голямата- около 6000 лева за 6 дка. Над 500 хиляди лева общо ще получат собствениците на отчуждени имоти във Видинска област.

Градският транспорт във Варна пострада от евтини таксита, твърди "Сега".
Варненските автобусни превозвачи ще протестират срещу конкуренцията на евтини таксита, които им отнемат пътници, стана ясно вчера.

От 9 до 17 ноември извън натоварените часове няколко фирми ще разредят разписанието и вместо на 10 ще возят на 15 минути. Там, където интервалът е бил 20 минути, ще стане половин час. Според превозвачите още на 25 октомври те са депозирали протестната си декларация пред кмета, областния управител, РДВР, ДАИ и данъчната дирекция.

Петролни гиганти оглеждат терените за Бургас ? Александруполис, четем още в изданието.
В Бургас започнаха срещи между бизнеса и администрацията във връзка с активизирането на дейностите по проекта за петролопровода Бургас-Александруполис, предаде БГНЕС.

Представители на нефтените компании TNK-BP, Русия и Chevron-Texaco, САЩ, и представители на българо-гръцката група са в морския град. В делегацията участват специалисти по екология, търговци и инженери.

Те ще посетят местоположенията на планираните съоръжения в България. "Държим на финансовата изгода и спазването на екологичните стандарти, заради развитието на туризма и земеделието в областта", заяви областният управител Любомир Пантелеев.

Очакваме скоро в Атина да се проведе среща между трите правителства и се надяваме там да има напредък в преговорите. Днес делегацията ще разговаря с представители на общината.

С месец се забавят концесиите на пристанищата, отбелязва "Дневник".
Концесиите на пристанищата ще се забавят с около месец, докато Изпълнителна агенция "Морска администрация" изработи програма за развитие им.

Това съобщи зам.-министърът на транспорта и съобщенията Юджел Атилла. Той се мотивира, че законът за морските пространства, вътрешно водните пътища и пристанищата предвижда транспортното министерство да изработи програма за развитието им.

Над 70 км нови магистрали се пускат догодина, пише вестникът.
Над 70 км магистрали се очаква да бъдат пуснати през следващата година, съобщи регионалният министър Асен Гагаузов по време на дискусия за бъдещето на пътното строителство.

Участъците, които трябва да бъдат пуснати, са лот 5 от магистрала "Тракия", обхващащ отсечката Карнобат - Бургас, и част от лот 1, включващ участъка Оризово - Стара Загора. Те са почти готови.

Гагаузов допълни, че догодина трябва да бъдат пуснати и 15-20 км от магистрала "Марица", която ще свърже Оризово с Капитан Андреево и така ще осигури транспортния коридор към Турция. Отсечките от "Тракия" се финансират със заема от Европейската инвестиционна банка.

С таксите от туризма ще се правят информационни центрове, информира изданието.
Средствата от туристическите такси в София ще бъдат дадени за изграждането на информационни центрове и за озеленителни проекти, съобщи БТА. За 2005 г. ще се съберат общо 1 млн. лв.

Туристическите такси се събират от хотелиерите за нощувката на всеки туристи, който е пренощувал в хотела, и тя се включва в цената на услугата. Размерът й се определя от общинския съвет и не може да е повече от 1 лв.

Половината от парите - около 500 хил. лв., ще се вложат в изграждането на два информационни центъра. Единият трябва да е в центъра на София под ресторант "Кристал".

Погнаха "Вивател", твърди "Стандарт".
Проверка на съоръженията на "Вивател" в цялата страна започна Дирекцията за национален строителен контрол след сигнал на изданието. Шефът на ведомството Иван Симидчиев е разпоредил да се инспектират базовите станции на третия GSM оператор.

Те нямат разрешителни за ползване, които са задължителни според Закона за устройството на територията. Това потвърди преди дни самият Симидчиев.

От "Вивател" също признаха, че базовите станции нямат лицензи. Справка с регистъра на ведомството показва, че от 2004 г., когато получи лиценза си, до юни 2005 г. от компанията не са получили такива документи. Издавани са единствено за базови станции на "ГлоБул". Проверката ще обхване и другите два мобилни оператора - "Мобилтел" и "ГлоБул".

Назначават новия данъчен в четвъртък, четем в същото издание.
Новият данъчен директор Пламен Грозданов ще бъде официално назначен на заседанието на Министерски съвет в четвъртък. Министърът на финансите Пламен Орешарски предложи на кабинета да пусне заповедта с вчерашна дата.

Но официалното поемане на поста се отлага с три дни. Името на Грозданов беше замесено в ДДС афера през 1997 г. Тогава той е бил ревизор в данъчна служба "Овча купел". Следствието обаче не откри нищо. "Аз съм доказал своите качества и ще съумея да се защитя", коментира Грозданов по БНР. 

Доларът пак става 2 лева, отбелязва вестникът.
Доларът ще поскъпне до 2 лева през следващите две-три години. Това прогнозира за "Стандарт" Димо Димов от финансовата къща "Карол". Дългосрочната прогноза твърдо е за силен долар.

Но за следващите шест месеца не е ясно какво точно ще е движението. Възможен е спад до 1,55 лв., преди да започне голямото поскъпване, каза Димов. Вчера щатската валута достигна ново най-високо ниво за последните 18 месеца. На международните пазари еврото падна до $1,1775.

Обменните бюра у нас продават щатската валута за 1,67 лв., а я купуват за 1,65-1,66 лв.

Румен Овчаров прати ревизори в ТЕЦ-овете
Пълна ревизия тръгва в четири енергийни дружества. ТЕЦ-овете в Русе и Варна, топлоцентралата и мините в Бобов дол ще бъдат инспектирани от Министерството на икономиката и енергетиката по заповед на Румен Овчаров.

Проверката ще обхване общото финансово състояние, извършените доставки и продажбите на неоперативни активи към октомври 2005 г. Резултати се очакват в края на месеца.

Петзвездни хотели закъсаха за вилици, пише още "Стандарт".
Петзвездни хотели по морето закъсаха за вилици и лъжици. Това установила Соня Ангелова, секретар на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, по време на обиколка по ваканционни селища през лятото.

Чести били случаите, когато в луксозни бази броят на приборите не съответствал на гостите. Хотел с 400 легла например разполагал с ресторант от 250 места.

Несъответствието принуждавало туристите да се хранят на смени като в пионерски лагер. Летовниците изчакват съседът им да се нахрани и тогава сядат на масата, обясниха от БХРА.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 59 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер