0

С ъдът отмени сделката за летищата във Варна и Бургас, извежда "Сега".
Една от сделките, с които правителството на Симеон Сакскобургготски най-много се гордееше - концесионирането на летищата във Варна и Бургас, се върна вчера на изходна позиция.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) реши, че датската "Копенхаген еърпортс" не е избрана правилно за победител и разпореди Министерският съвет да продължи процедурата с останалите двама кандидати - немската "Фрапорт" и френската "Венси".

Разноските, които са направили двете фирми по делото - общо 80 125 лв. , трябва да бъдат платени от кабинета.

Засега "Гражданска отговорност" е без минимална цена, информира същото издание.
Цените на "Гражданска отговорност" ще се либерализират от догодина, предвижда проектът на кодекс за застраховането. Със 155 гласа "за", 13 "против" и трима "въздържали се" депутатите приеха вчера проекта на първо четене.

В документа е предвидено да остане само едногодишната полица по задължителната застраховка, която може да се плаща разсрочено. Според сегашните разпоредби полицата може да е краткосрочна.

Кодексът допуска "Гражданска отговорност" да е за по-малко от една година, когато е за автомобили с временна или транзитна регистрация, за бавнодвижещи се превозни средства, самоходни машини и др.

Гагаузов се опитва да вкара и наши фирми във финансирани от ЕС проекти, твърди вестникът.
Регионалното министерство ще създаде равнопоставени условия между български и чужди фирми, които участват във финансирани от еврофондовете търгове за изпълнение на наши обекти. Това съобщи министър Асен Гагаузов в Разград.

Еврозаконодателството изисква за обектите, които се финансират по линия на ЕС, спечелилите фирми да отговарят на определени показатели и много наши строителни компании не могат да участват, защото не покриват критериите, обясни Гагаузов.

Пропан-бутанът за бита - без акциз от юли, пише "Сега".
Нулевата ставка на акциза за пропан-бутана за битови нужди и диференцираните ставки за горивата за селско и горско стопанство ще влязат в сила от 1 юли 2006 г.

Това решиха депутатите от парламентарната бюджетна комисия на второ четене на новия закон за акцизите. Предвижда се той също да влезе в сила от 1 юли заради необходимостта от време за лицензирането на акцизните складове, обясни зам.-финансовият министър Георги Кадиев.

Прокуратурата проверява 20 случая на корупция сред чиновниците, четем още в ежедневника.
Ден след като от "Прозрачност без граници" обявиха, че сме с лоши показатели за корупция, доклад на правителствената комисия за противодействие на корупцията отчете, че у нас са нищожно малко сигналите за корупция.

От 200-240 сигнала за подкуп годишно, които постъпвали в комисията, едва 1/10 са реални, съобщи секретарят на правителствената комисия Константин Паликарски.

Прокуратурата проверява 20 случая на корупция, препратени от комисията. В отчета на прокуратурата за 2004 г. пише, че има осъдени 352 за корупция, но не всички са за подкупи, обясни правосъдният министър Георги Петканов, който е председател на комисията.

Депутатите приеха Кодекса за застраховането на първо четене, извежда "Дневник".
Депутатите приеха в четвъртък Кодекса за застраховането на първо четене под погледа на председателя на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов, говорителя на регулатора проф. Милчо Стоименов и представители на управление "Застрахователен надзор" към КФН.

Ралица Агайн, която оглавява застрахователния надзор, обаче посрещна новината за приемането на Кодекса във Виена, където е в командировка.

По-късно в четвъртък застрахователната библия бе приета единодушно и от Комисията по европейска интеграция, макар според членовете й това разглеждане да беше закъсняло, след като проектът вече бе приет от депутатите.

Близо 20 млн. лв. се пренасочват от проекти за жп ремонти, отбелязва вестникът.
Министерският съвет реши да отпусне 17 млн. лв. за спешно подобряване на железопътната инфраструктура, която беше засегната от пороите през лятото.

Средствата ще се използват, за да се отстрани свлачището в участъка Дряново - Царева ливада, което прекъсна движението по линията Русе - Стара Загора.

Отделно кабинетът осигурява още 2,5 млн. лв. за неотложни капиталови и текущи разходи на летищата преди настъпването на зимата. Със средствата ще се ремонтират осветителните мачти на пероните на летищата във Варна, Бургас и Горна Оряховица. 

Наградите за журналистика стигнаха до последния кръг, пише изданието.
Окончателните номинации за годишните журналистически награди "Черноризец Храбър" бяха обявени в четвъртък, като последното гласуване, което ще излъчи победителите в различните категории, ще се проведе в деня на обявяването им - 10 ноември.

Конкурсът, който беше основан през 2002-ра от съюза на издателите на вестници, за пръв път тази година ще връчва награди и на работещите в електронните медии.

Членуващите в "електронния съюз" радиа и телевизии допълниха журито - т.нар. академия "Черноризец Храбър", която вече наброява 48 души и включва по един журналист от всяка медия и по още двама, излъчени от нея обществени представители. 

"Екуест" ще изгради две ваканционни селища, информира "Дневник".
Инвестиционният фонд "Екуест" (Equest) планира да вложи близо 30 млн. евро в два строителни проекта в София и в с. Баня (община Разлог).

Инвестицията ще бъде направена чрез дъщерното дружество на фонда - "Иммофинанс", съобщи изпълнителният директор на компанията Петър Дяков.

Строежът и на двата обекта трябва да започне през пролетта на следващата година и да завърши през 2008 г. Межди 20 и 40% от средствата ще са собствени, а останалите ще са привлечени.

Бутилка младо вино - 4 лева, пише "Стандарт".
Бутилка добро вино от новата реколта трябва да струва най-малко 3,50 лева догодина. Под тази цена напитката може да е менте. Това заявиха производители и търговци.

Суровината е малко, а изкупните цени - високи. Винпромите плащат близо лев за килограм качествено грозде, докато през миналата година даваха по 60 стотинки. В същото време добивите ще бъдат с 30% по-ниски, прогнозира Лилия Стоилова от Лозаро-винарската камара.

Миналата година избите са изкупили 313 млн. кг, а сега едва 150 млн. Това ще вдигне себестойността на гроздовия еликсир, обясни Николай Йорданов, шеф на "Метаколор".

"Бевърли Хилс" вдигат в Бояна, твърди ежедневникът.
Нов луксозен жилищен комплекс от затворен тип ще строят в софийския квартал Бояна. 19 млн. евро ще инвестира фирмата "Иммофинанс" ЕАД в изграждането на "Бояна парк". Апартаментите в новия квартал ще са около 300 на брой, а разгънатата му застроена площ ще е 30 000 кв. м.

В комплекса се предлагат жилища с големина от 65 до 90 кв. м. Клиентите, които търсят по-голям апартамент, могат да си купят няколко имота и да ги обединят, препоръчват инвеститорите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 9 минути

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 30 минути

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 1 час

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 1 час

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 2 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 2 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет