0
Ви илев заплашва "Кремиковци" с несъстоятелност, пише "Пари". Изтича срокът, в който "Кремиковци" може да се договори с БДЖ за връщане на дължимите 18 млн. лв., заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. След това според Василев може да се поиска обявяване в несъстоятелност на комбината. Почти всеки ден имам срещи с ръководството на БДЖ, най-важната задача сега е да се реши проблемът с Кремиковци, засега не съм голям оптимист, призна Василев.

Deutsche Bank готова през септември с депозитарните разписки на "Булгартабак", съобщава още "Пари". Депозитарните разписки върху акции на "Булгартабак" ще бъдат готови в началото на септември, съобщи Христос Кацанис, изпълнителен директор на ОББ. В момента листването на емисията се подготвя от експерти на Deutsche Bank-Ню Йорк. Технически погледнато, освен факта, че трябва да подготвят самите АДР, най-важно е да осигурят т. нар. custodian services с някоя от финансовите институции в България и това определено отнема време, но принципно сме се разбрали до септември всичко да бъде готово, заяви Кацанис.
Дериватният инструмент ще се издава върху предварително изкупени от Deutsche Bank-Ню Йорк акции, като очевидно най-голям интерес те ще имат към едрите миноритарни пакети - СИбанк (5,1% от капитала), ТБ България инвест (2,5%) и Корпоративна и търговска банка (2,185%), които се обединиха в т.нар. консорциум на миноритарните институционални акционери.

Кметството заплаши "Софийска вода" с разваляне на концесията, информира още "Пари". Ако "Софийска вода" не се съгласи на преговори за преразглеждане на клаузи от концесионния договор, може да се стигне до неговото прекратяване, каза председателят на Столичния съвет Антоан Николов. Вчера общинарите одобриха исканата от фирмата за мониторинг "Омонит" санкция срещу концесионера в размер 3,2 млн. лв. за неизпълнени инвестиционни ангажименти. Зам.-кметът Иван Гечев уточни, че "Софийска вода" оспорва определената от "Омонит" глоба. Според доклада за изпълнение на концесионния договор за първата инвестиционна година от 27 млн. лв. отчетени инвестиции на "Софийска вода" "Омонит" оспорва 5,8 млн. лв. Те са представени като "разходи за преход", включващи нематериални активи, които не отговарят на такива по Закона за счетоводството, както и капитализацията на 5,85 млн. лв. За втората година "Софийска вода" е предоставила отчет за вложени инвестиции в размер 54 млн. лв. Проверката за доказване на законосъобразността им ще продължи до края на август. Според анализите на специалистите загубите от неотчетена вода продължават и до днес да са в старите си параметри от 65%. Вече изтича третата година, а в договора има изискване към края на шестата намалението на загубите да стигне 50%, припомниха общинари.

"Булгартабак" ще се продава "на парче", анонсира "Дневник". "Булгартабак холдинг" ще се продава на обособени части, предвижда новата стратегия за продажбата на тютюневия холдинг. Това съобщава вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева в интервю за вестника.
Новата стратегия е разработена от екипа на Министерството на икономиката и ръководството на "Булгартабак", след като сделката с "Тобако кепитъл партнерс" пропадна.
"Лично моето мнение е, че "Булгартабак" трябва да се продава на обособени части и смятам да внеса след отпуската си новата стратегия в Министерски съвет", каза Шулева. По думите й стратегията е съгласувана с коалиционния партньор ДПС, които я приели положително.

Велчев заложи оставка, пише още "Дневник". Управлението на държавните финанси може да се окаже напълно обезглавено, след като финансовият министър Милен Велчев изненадващо подаде оставка . Новината беше разпространена и от международните агенции в четвъртък, като тя се появява на фона на кризата в избора на управител и подуправител на БНБ и обявеното в неделя намерение на заместника на Велчев - Красимир Катев, да се оттегли от поста си. До късно снощи не стана известно дали премиерът Симеон Сакскобургготски ще приеме оставката. Той е бил уведомен за намерението на Велчев лично от него в сряда вечерта. Финансовият министър присъства на заседанието на кабинета вчера, а в късния следобед отново се срещна с министър-председателя, без това да бъде последвано от дълнителна информация.

"Обсъждахме в детайли мотивите за оставката ми, оттук нататък той ще обмисли", обясни на излизане от Министерския съвет Велчев. На въпрос това означава ли, че има вероятност оставката му да не бъде приета, Велчев отговори: "Ако нямаше, сигурно щеше вече да я е приел. Нещата са в негови ръце."

Вдигат тавана на пенсиите на 500 лв., обявява "Сега". Правителството реши таванът на пенсиите да падне догодина, съобщи след заседанието на кабинета вчера зам. финансовият министър Кирил Ананиев. Малко по-късно той каза, че ще има междинен таван и той вероятно ще е 500 лв. От него щели бъдат засегнати съвсем малък брой пенсионери.
В осигурителния кодекс през 2000 г. обаче бе записано, че ограничението за максимален размер на пенсиите ще важи до 2004 г. Този срок не беше удължен и при промените в кодекса, приети от парламента тази година.
Миналата седмица финансовият министър Милен Велчев обяви, че таванът няма да падне, а просто ще се увеличи и ще стане пет пъти социалната пенсия - 250 лв.

ДЗИ и "Нефт и газ" излизат на борсата срещу компенсаторки, съобщава още "Сега". 20% от акциите на ДЗИ и 49% от акциите на плевенското "Проучване и добив на нефт и газ" АД излизат в понеделник на "Българска фондова борса" и ще се продават срещу компенсаторки до 5 септември. Това е втората такава сделка на предприятия от т. нар. пул "Мечта" след продажбата на над 12% от акциите на "Булгартабак холдинг".
Продажбата на целия пакет акции от ДЗИ и "Нефт и газ" ще стартира от самото начало, без да има отделни етапи както при "Булгартабак". Това може да доведе до положение, при което продажбата да приключи още първия ден. Първоначалната минимална цена, от която ще стартира аукционът, е 76 лв. в компенсаторни инструменти за акция от "Нефт и газ" и 54 лв. за акция от ДЗИ. В момента цената на компенсаторките е около 23-24%, което означава, че 1 лев от компенсаторка може да се купи за 23-24 стотинки.

Анулират 23 проекта по САПАРД, пише още "Сега". 23 от общо 720 одобрени проекта по програма САПАРД от 2001 г. досега са били анулирани, съобщи вчера шефът на фонд "Земеделие" Асен Друмев. "При четири проекта е констатиран опит за измама", обясни Друмев. При останалите не се е стигнало до подписване на договори, защото получателите на средствата не можели да изпълнят условията по програмата. Имало и случаи, когато кандидатите отказвали да подпишат договора, защото не можели да изпълнят условията в срок.
Инвестициите по 23-те анулирани проекта са на стойност 15,767 млн. лв.
Имаме изискване от Европейската комисия не само да изпращаме сигнали за констатирани измами, но да откриваме опитите за тях още при кандидатстването, съобщи Друмев.

"България ер" започва да лети до Алжир, Португалия и Украйна, информира още "Сега". Редовни полети до Алжир, Португалия и Украйна започва да изпълнява авиокомпания "България ер". Това става по силата на подписани спогодби за въздушни съобщения между правителството ни и кабинетите на трите страни. На вчерашното си заседание правителството реши да назначи "България ер" за авиационен оператор, който редовно да лети до трите държави. Самите полети ще почнат след няколко месеца.

Пазарите в паника след оставката, коментира "Стандарт". Подадената оставка от финансовия министър Милен Велчев разклати световните валутни пазари, на които се търгуват наши книжа. Дилърите светкавично свалиха цените на облигациите ни по външния дълг и еврокнижата. С близо 2 пункта се сринаха евробондовете с падеж 2015 година за по-малко от час. Цената им падна на 107,10 евро спрямо 108,94 евро при затварянето на търговията в сряда. С над 1% се сринаха и еврооблигациите с падеж през 2013 година. С 0,75 долара паднаха и българските брейди облигации с падеж през 2011 г. Това означава, че доверието на международните инвеститори към България намалява, коментират финансисти. Увеличи се лихвената премия, която инвеститорите искат от България, за да инвестират в нашите облигации.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 46 минути

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 1 час

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 2 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 2 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 2 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 2 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 2 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Обрат с времето: Слънцето се показва на Възкресение

Обрат с времето: Слънцето се показва на Възкресение

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 11 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 12 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 13 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 13 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 14 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 15 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 16 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване