0
Нв върха - "Кремиковци" АД е най-голямата публична компания у нас с приходи от основна дейност в размер на 717 млн. лв. за 2002 г., пише днес вестник "Пари". Металургичният гигант изпревари в класацията Топ 50 "Булгартабак холдинг" (508 млн. лв. консолидирани приходи) и "ЛУКойл-Нефтохим" (419 млн. лв. приходи). Цигареният холдинг пък е дружеството с най-голяма пазарна капитализация.

Единната европейска валута постигна 4-годишни максимуми спрямо водещите световни валути. Слабите макроданни от щатската икономика бяха в основата на продължилия положителен тренд на единната валута и инвеститорите насочваха своите капитали към към активи в евро. Рекордни нива бяха регистрирани спрямо долара, британската лира и йената, отбелязва ежедневникът.

Европейската банка за възстановяване и развитие е готова да финансира покупката на 65% от БТК. Това съобщи за вестник "Пари" източник от централата на банката в Лондон. Той твърди още, че вече са водени разговори както с "Advent", така и с "Koc Holding/Turk Telecom". Висшият мениджмънт на Европейската банка е на мнение, че след шумния провал на приватизацията на "Булгартабак" само успешното завършване на сделките с БТК и Банка ДСК биха измили "срама от челата".

Обратното ще бъде силно смущаващ негативен сигнал към инвеститорите. На срещата на високо равнище на ЕБВР в Ташкент в Узбекистан през уикенда президентът на банката Жан Льомиер и Норийн Дойл, първи вицепрезидент на банката, бяха категорични, че сделката не може повече да се отлага и спорният въпрос с дивидента за 2002 г. трябва да се реши в полза на бъдещия собственик.

Последният трети по ред вариант на законопроекта на икономическите зони е готов. Сега той се нарича Закон за насърчаване на инвестициите, съобщи в Пловдив вицепремиерът Николай Василев. Според него законът е леко подобрен в сравнение с предишната му редакция след посещение на експерти от икономическото министерство в Брюксел. Текстът е съобразен с промените в законодателството на ЕС и с изискванията за затваряне на глава Конкуренция в преговорите ни с ЕС.

Според тези изисквания икономическите зони трябва да се наричат региони. Новият текст е съобразен с тези стандарти и със Закона за държавните помощи, каза Василев. През този месец законът ще бъде внесен за съгласуване в МС. Изпреварващо обаче ние ще започнем работа по определянето на терените, където ще се развиват новите структури, допълни вицепремиерът.

С почти 100 млн. долара е по-висок дефицитът по текущата сметка за февруари т.г. в сравнение със същия месец на 2002 г., показват данните на БНБ за платежния баланс януари-февруари 2003 г., отбелязва "Пари" Търговското салдо за февруари е отрицателно, влошава се с 49,2 млн. долара спрямо същия месец на 2002 г. Преките чуждестранни инвестиции в страната за периода отбелязват несъществено увеличение спрямо 2002 г.

За февруари т. г. текущата сметка има дефицит от 150,5 млн. долара при 51,9 млн. долара за същия месец на 2002 г. За периода януари-февруари т. г. недостигът възлиза на 310,3 млн. долара, или 1,8% от БВП, при дефицит 182,3 млн. долара (1,2% от БВП) за същия период на м.г. По-високите цени на суровия петрол и природния газ се сочат от БНБ като причина за влошаването на текущата сметка за периода.

Бордът на гуверньорите на ЕБВР отчете на годишната среща в Ташкент рекордни финансови резултати във взаимоотношенията й с България. Отчетите на страната са 182 млн. евро, което е с 360% повече, отколкото през 2001 г. Относителният дял на вложенията за България в инвестиционното портфолио на банката е нараснал от 2,7 на 4,7%. Според Джон Шомел-Доу, директор за България в ЕБВР, през тази година у нас ще влязат 360 млн. евро по проекти в телекомуникациите (БТК), енергетиката (главно ТЕЦ "Марица 3"), агробизнеса и като кредитни линии за български банки.

През 2002 г. банката е инвестирала 3,9 млрд. евро, а общата стойност на одобрените проекти е 4,2 млрд. евро. По 1,3 млрд. евро са предоставени съответно за Русия, за страните от Централна Европа и Балтийските републики и за държавите от Централна Азия, Южна и Източна Европа и Кавказ. Чистата печалба на ЕБВР е 108,1 млн. евро, през 2001 г. е била 157,2 млн. евро.

Българският фондов пазар приключи април в изненадващо добра форма, успявайки почти напълно да се възстанови от дупката в началото на месеца с дъно на 10 април, когато SOFIX стигна обезсърчаващите 217.30 пункта. Оттогава индексът е наддал с 16% - на 30 април затвори на 251.94 пункта и вече е доста близо до абсолютния рекорд от 257.29 базисни пункта, регистриран на 6 март.

Руският "Консорциум Росбулгартабак" преговаря с френския тютюнев гигант "Сеита" (част от френско-испанския "Алтадис") за създаването на обща компания за участие в бъдещата процедура за приватизация на "Булгартабак холдинг". Това съобщил пред руския вестник "Коммерсант" председателят на съвета на директорите на "Росбулгартабак" Евгени Фролов, цитиран от "Дневник". В "Росбулгартабак" сега влизат руската банка "Регионална перспектива" (бивша "Одинцово") и руският дистрибутор на цигари "Маркет форт".

"Получихме предложение от "Сеита", която се интересува от българския и руския пазар. Със създаването на новия консорциум ние имаме твърдото намерение да спечелим конкурса за продажбата на 80% от акциите на "Булгартабак", заявява Фролов. Думите му не са били потвърдени от офиса на френската компания в Москва, допълва изданието. Представителят на "Росбулгартабак" у нас Тихомир Трендафилов не беше открит за коментар.

"Булбрю" АД ще се стреми към пазарен дял от 28% през 2003 г. Това съобщи за "Дневник" търговският мениджър на компанията за Западна България Лидия Ставрева. Предвижда се компанията да реализира на пазара през тази година около 110 хиляди тона бира. През 2002 г. дружеството държеше 20,81 на сто от пазара в страната и продаде 78 799 тона бира. Най-голям ръст бележат продажбите през октомври и ноември 2002 г., когато пивото, продадено от компанията в страната, е било с над 32% дял, отбелязва изданието. Това Ставрева обясни с проведената през септември рекламна игра на "Леденика". Дали обаче тези данни са абсолютно достоверни е трудно да се прецени, тъй като от няколко месеца компанията не представя данни на Съюза на пивоварите за продажбите си.

Сроковете за провеждането на поредния централизиран търг от масовата приватизация започнаха да текат от миналия вторник, когато в Държавен вестник беше обнародван списък с дружества с такъв метод на продажба. В двуседмичен срок от тогава всичките 717 компании трябва да регистрират предложените за раздържавяване акции в Централния депозитар. Преди дни това вече направиха някои от предприятията, като например "Холсим България" (циментовият завод във врачанското село Бели извор), "Бургаски корабостроителници", "Горубсо-Мадан", "Горубсо-РОФ" и "Батерия" - Никопол. Повечето от останалите дружества пък са регистрирани в депозитара още от предишните вълни на масовата приватизация, така че проблеми с тях в това отношение няма да има.

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) трябва да реши днес дали одобрява или не сделката за продажба на 65% от акциите на БТК на щатския фонд "Адвент Интернешънъл". В случай че до края на работния ден не бъде оповестено такова решение, сделката се счита за приета с т.нар. "мълчаливо съгласие", пише "Сега".

Приватизационният закон позволява документите по сделката да бъдат върнати от надзорниците в агенцията и само за отстраняване на пропуски, коментираха вчера юристи. Възможно е решението да съдържа задължение изпълнителният съвет на агенцията да отстрани пропуските и да внесе отново сделката за одобрение в определен срок. Това обаче може да стане само ако в документите бъде открита отстранимо нарушение на законодателството, тъй като по закон надзорниците следят за законосъобразност на сделката. Според източници от АП твърде възможно е компромисно решение, при което сделката не се одобрява само заради разминаване със стратегията за приватизация на БТК, приета от парламента.

От началото на следващата седмица софиянци ще могат да си плащат сметките за студена вода през Интернет или по телефона, съобщиха пред "Сега" от "Софийската вода". Абонатите, които ще си погасяват плащанията през мрежата, трябва да се регистрират на сайта за електронни разплащания "e-pay". Клиентите, които предпочитат да си уреждат сметките по телефона, също трябва да заявят данните си на специален номер, достъпен от мрежите на БТК и на мобилните оператори. Комисионни за тези разплащания не са предвидени.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 1 час

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 2 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 3 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 3 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 3 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 4 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 4 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 4 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 4 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 5 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 5 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 5 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 5 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 5 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 5 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 5 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация