0
В Д ДСВ се карат кой да разваля сделките, пише "Банкер". Свързаният с врачанския торов завод "Химко" депутат от НДСВ Димитър Ламбовски е на път да си осигури мнозинство от свои хора в надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол. Според информация на вестника това можело да стане заради предстоящо съдебно дело срещу един от кандидатите за надзорник, предложени от икономическото министерство.

Под заглавие "Приватизация, държавни поръчки и стари дантели" "Банкер" пише, че далаверите с държавните пари почти винаги са там, където има приватизация или обществени поръчки. Поредното доказателство са резултатите от проверките, направени по нареждане на сегашния главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Според него по времето на Муравей Радев ведомството е харизало почти 12 млн. лв. на строителни фирми. В специално интервю за вестника ексминистър Радев твърди, че информацията, изнесена от Попов, е манипулация, която цели да прикрие огромни гафове с изгубените плаки за печатане на бандероли.

"Hафтекс България холдинг" купува Eвробанк, съобщава още "Банкер". "Нафтекс България Холдинг" на изгонения от страната бизнесмен Денис Ершов до седмица официално ще стане собственик на "Еврокапитал България", притежаваща 83,54% от акциите на "Евробанк". Новината била съобщена за вестника от Митко Събев, председател на управителния съвет на холдинга. Така "Нафтекс" и дъщерните му структури ще контролират две банки - "Нефтинвестбанк" и "Евробанк".

"БТК и третият GSM - продажби или подарък?", под това заглавие "Банкер" коментира, че за третия GSM-лиценз можем да получим най-много 15 млн. долара - или почти девет пъти по-малко, отколкото взехме за предоставянето на втория през 2000 г.

Над 2 млн. лв. са щетите от градушките в общините Черноочене, Ардино и Кирково, съобщава шефът на фонд "Тютюн" Октай Ахмедов, цитиран "Сега". От днес експерти от института по тютюна ще обхождат нивите, за да обясняват на стопаните как да спасяват реколтата. "Лудост е да косят стеблата, има шансове листата пак да избият", пояснява Ахмедов и призовава хората да не унищожават посевите.
Най-големи са пораженията в четири от чернооченските села, където 1064 от 1520 дка са обрулени от леда. Загубите само там са за над 1,1 млн. лв. Общо в трите общини са унищожени 3000 дка насаждения. Тютюневите площи в страната са 373 000 дка.

Чакаме минимум $ 350 млн. за всяко електроразпределение, информира още "Сега". Очакваната цена от продажбата на електроразпределително дружество е минимум 350 млн. долара. Това заяви по БНТ вчера министърът на енергетиката Милко Ковачев. Основания за такива очаквания давал анализът, който министерството направило за подобни сделки в страни като нашата - Украйна и Словакия. Ако реформата в българската енергетика тръгне успешно, може да се очакват и по-големи приходи, каза Ковачев.
За приватизацията на електроразпределенията в България се чакат стратегически инвеститори от Европа и САЩ с доказан опит в бранша. За консултанти по процедурата в момента са одобрени осем оферти.

ЕБВР стана акционер в Юнионбанк, пише още "Сега". Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) стана собственик на 15% от акциите на Юнионбанк, съобщи вчера председателят на управителния съвет на трезора Иван Радев. На провелото се вчера общо събрание на банката е взето решение капиталът на кредитната институция да бъде увеличен на 15 411 765 лв., от които ЕБВР да придобие 15%. "Надяваме се, че влизането на ЕБВР в банката ще повиши качеството на услугите, които предлагаме", каза Радев.

Във вторник парламентарната група на НДСВ трябва да определи двамата си представители в надзорния съвет на Агенцията за следприватизационен контрол, припомня "Сега". Икономическата комисия ще ги одобри в сряда и едва тогава парламентът ще гласува целия 5-членен надзор. Две седмици мнозинството бавеше избора под предлог, че шефът на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров беше в чужбина. Причина за мотаенето в действителност са многото кандидатури, за които лобират различни групи и депутати.
Икономистът Димитър Вълков и преподавателят по право в Софийския университет Кристиян Таков са предложенията на Министерството на икономиката. Мнозинството предлага още един юрист - Камен Иванов. Финансовият аналитик и бивш журналист Либерти Явашев е независим кандидат, но подкрепен от мнозинството.

Държавата гарантира за имотите на "Булгартабак", пише "Стандарт" и цитира вицепремиера Николай Василев, който съветва кандидат-купувачите да не се притесняват от претенциите на Москва. Василев заявил това на среща с кандидат-купувачи за холдинга в четвъртък. Той ги уверил, че интересите им няма да бъдат накърнени от претенциите на Русия. Министърът на икономиката е разговарял с представители на консорциум "Метатабак" и на "Тобако холдинг" по приватизационната процедура. Коментирана е и появилата се в пресата информация за писма от името на "Управление на делата на президента на Русия". В тях се твърди, че Москва ще прехвърли претенциите си за имотите на холдинга към новите собственици на "Булгартабак". "Метатабак" потвърди пред вицепремиера намерението си да купи дружеството и да развива тютюнопроизводството у нас и пазарите на български цигари в чужбина.

Италианската компания "Марчегалия" ще прави проучване на финансовото състояние на "Кремиковци", съобщава още "Стандарт". От фирмата са проявили интерес да купят част от акциите. От завода потвърдиха, че се водят преговори за закупуване на дял, но не уточниха за какъв пакет става дума. Според запознати обаче от "Марчегалия" ще изчакат решаването на проблема със задълженията на "Кремиковци", натрупани преди приватизацията. Ръководството на завода оспорва 250 млн. лв. дългове, които са натрупани от предишните ръководства, но са отразени в ревизионни актове чак след раздържавяването на комбината. От "Кремиковци" дори обещаха да внесат в прокуратурата материали за източването. От "Марчегалия" са разговаряли с премиера Симеон Сакскобургготски, както и с вицепремиера Николай Василев и заместника му Никола Янков, шеф на работната група за проблемите на комбината.

Човек на "Сименс" стана енергиен зам.-министър, поше още "Стандарт". Илко Георгиев Йоцов е новият зам.-министър на енергетиката и енергийните ресурси. Той беше назначен от премиера Симеон Сакскобургготски в четвъртък следобед. Йоцов е роден през 1970 г. в София. Завършил е бизнесадминистрация в Университета за национално и световно стопанство и Henley-Великобритания. Бил е финансов директор в Европейската банка за възстановяване и развитие, отдел мениджмънт на проекти - "Воден сектор". През 1998-1999 г. заема длъжността мениджър "Бизнесразвитие" в Siemens Information and communication. От май 1999 г. работи като мениджър на Бизнеспартньори към "Ай Би Ем"-България.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 18 минути

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 23 минути

Според полицията това е рутинен случай

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 1 час

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 1 час

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 1 час

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 1 час

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 2 часа

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 2 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 2 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 2 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 2 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода