0
И Б алкан Ер Тур", БМФ и БРП в списъка за специална приватизация, пише "Пари". За всички дружества в списъка за специална приватизация ще се разработва стратегия, която ще бъде одобрена от Народното събрание. В момента този списък включва 12 предприятия, които са свързани с националната сигурност и сделките за тях няма да подлежат на съдебен контрол. Стратегия ще се разработва и за предприятия с монополно или господстващо положение на пазара и за свързани с националните инфраструктурни мрежи. Тези предложения на ОДС за промени в закона за приватизацията се приеха от парламентарната икономическа комисия на второ четене. "Балкан Ер Тур", БРП и БМФ също влизат в специалния списък за приватизация. Депутатите приеха и поправката "анти-Чорни", предложена от сините. Промените не позволяват в приватизацията да участват лица, за които има наложени наказателни мерки по Закона за чужденците. Комисията прие предложението на Любен Корнезов от левицата депутатите да получават документацията за одобрените от МС сделки, свързани с националната сигурност. Всеки народен представител ще има достъп до информацията за тези сделки в деловодството на парламента.

"Конфликтът без сериозно влияние върху българската икономика" е друго от заглавията в "Пари". Ако се окаже краткосрочна, кризата в Ирак ще окаже известно, но не толкова силно влияние върху българската икономика, са изчислили експертите от Агенцията за икономически анализи и прогнози (АИАП). С 2 процентни пункта по-нисък ще бъде растежът на БВП за 2003 г., а инфлацията се предвижда да е с 1,5-2% по-висока на годишна база, прогнозира изпълнителният директор на агенцията Цветан Манчев. По отношение ръста на цените се очаква около 2 процентни пункта негативен пряк ефект и същият негативен постефект, обясни Манчев. Което означава, че последващото отрицателно въздействие на войната се изчислява на 0,2%. Оценките са правени при допускането, че кризата ще продължи три месеца, а цените на петрола ще стигнат 40 USD за барел и щатската валута ще поскъпне до 2 BGN. Агенцията е била задължена от финансовия министър да изготви тези оценки.

"Българското вино е дипломат № 1", цитира "Пари" думите на вицепремиера Николай Василев. Българското вино e най-добрият дипломат на страната по света, заяви той при откриването на Винария 2003 в Пловдив. Министърът на икономиката определи участниците в изложението като надеждни партньори при подготовката на българската икономика за изискванията на европейския и на световния пазар. Във Винария 2003 участват 323 фирми от 23 държави. Пред завършване е проектът за туининг, който френски експерти от браншовата организация "Онивин" извършват в България, каза в Пловдив посланикът на Франция у нас Жан-Лу Кюн-Делфорж. По 2-годишния проект, финансиран по програма ФАР с 546 хил. евро, се изграждат структури за контрол на винопроизводството, регистриране на земеделски стопанства, изработване на кадастър, зониране на лозята и създаване на регионални лозаро-винарски камари.

Доларът удари четиригодишно дъно, съобщава "Дневник". Доларът отбеляза четиригодишен миниум спрямо еврото и швейцарския франк при валутната търговия в сряда. Единната валута се покачи до 1,938 долара за евро в ранната търговия, което е най-високото й ниво от март 1999 г. Основна причина за спада на щатската валута беше изнервеността на пазара поради очакваната реч на американския държавен секретар Колин Пауъл пред Съвета за сигурност на ООН. Веднага след нея доларът успя да възстанови част от загубените позиции. "Най-негативният сценарий ще бъде, ако Щатите останат сами във войната срещу Ирак", коментираха валутни дилъри, цитирани от международните агенции. Другата чувствителна борсова стока в момента - петролът, продължи да поскъпва през целия ден. След речта на Колин Пауъл на борсите в Северна Америка цената се увеличи с 44 цента и премина следващата психологическа бариера от 34 долара за барел. Анализатори очакват поскъпването да продължи и през следващите дни, но с по-бавни темпове.

"Газпром" предлага евтино гориво срещу дялове от химическите заводи, информира още "Дневник". Руската газова компания "Газпром" може да стане акционер в български компании от химическата промишленост срещу евтин природен газ, ако те пожелаят. Това обяви в сряда председателят на "Газпром" Алексей Милер. Той каза също, че руският газов концерн ще участва и в приватизацията на български предприятия, които са големи потребители на синьо гориво. При еднодневното си посещение в София Милер се срещна с енергийния министър Милко Ковачев, премиера Сакскобургготски и президента Първанов. Той не посочи конкретните дружества, към които "Газпром" проявява интерес, но със сигурност те са от кръга на т.нар. привилегировани потребители с годишна консумация над 80 милиона кубически метра природен газ. От юли тази година българското правителство възнамерява да отвори газовия пазар, като разреши на тези компании да сключват директни договори с доставчици, включително и от чужбина. За преноса те ще плащат такса на Булгаргаз. "Ще бъдем акционери в тези предприятия и ще доставяме горивото на по-ниски от пазарните цени", посочи Милер.

Два фонда ще финансират постигане на европейските условия на труд, пише още "Дневник". Предприемачите вече ще могат да изпълнят европейските изисквания за условията на труд в предприятията си със средства от два фонда - български и по програмата ФАР на ЕС. В края на тази година изтича гратисният период за привеждане на условията на труд у нас към европейските стандарти. По данни на Главна инспекция по труда над 80% от предприятията не отговарят на изискванията, а около 210 000 души работят при тежки за здравето условия. След среща с национално представените организации на работодателите и синдикатите вицепремиерът Лидия Шулева съобщи вчера, че микроинвестиционни проекти в тази област ще могат да бъдат представяни за финансиране по програма ФАР 2003. "Правителството вече поиска от Европейската комисия да ги подкрепи, защото страната в момента не се нуждае от туининг проекти за повишаване на квалификацията и за обучение", съобщи Шулева.

До три години ще сме с 40% от стандарта на Евросъюза, пише "Сега". През 2006 г. ще достигнем минимум 40% от средния жизнен стандарт на ЕС. Сега жизненият стандарт у нас е 28% от средното ниво за страните членки, това обяви вчера шефът на правителствената Агенция за икономически анализи и прогнози Цветан Манчев. Според него тази разлика в жизненото равнище няма да е пречка да влезем в ЕС през 2007 г., каквато е заложената цел. "Няма условие да си богат, за да си член на ЕС", отбеляза Манчев и уточни, че жизненият стандарт в четири от десетте кандидатки от първата вълна на присъединяване възлизал на 30-40% от средния за ЕС. Най-добре по този показател бил Кипър с ниво 85%, следван от Словения с над 70%.

Купуваме външен дълг, емитираме вътрешен, съобщава още "Сега". Обмислят се два варианта за управление на външния дълг с цел неутрализиране на негативните последици заради ниския курс на долара, съобщи финансовият министър Милен Велчев в Пловдив. Единият предвижда част от дълга да бъде изкупена преждевременно, а другият вариант е да се изкупи преди падежа. Тази стратегия предстои да влезе в близко време в МС, като ще продължим да повишаваме дела на дълга, който е в евро, уточни финансовият министър. България ще емитира седемгодишна вътрешна емисия държавни ценни книжа, деноминирани в евро, предаде БТА, цитирайки зам.-министъра на финансите Красимир Катев. Минималният й размер ще е 100 млн. евро, а максималният - 150 млн. евро при лихва 5,75%.

Пада експортната такса за тютюна, четем още в "Сега". Експортната такса от 2%, която се начислява върху продажната стойност на тютюна, ще отпадне, след като кабинетът приеме промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Това обяви земеделският министър Мехмед Дикме, който вчера имаше среща с тютюнотърговци. Те обещали договорираните количества ориенталски тютюн да бъдат изкупени изцяло до края на месеца. Очакваното количество тютюн ще е под договорираното. Търговците ще изкупуват и върнатия тютюн, ако той бъде обработен повторно, съобщават още от ведомството на Дикме.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 29 минути

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 34 минути

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 1 час

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 1 час

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 8 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 9 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 10 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 10 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 11 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 11 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 12 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 12 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 12 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.