0
Тг говията с акции на БФБ придобива характер на мания, пише "Пари". Още преди месец вестникът публикува технически анализ на официалния борсов индекс, в който авторът Александър Николов от ИП "Карол" предвиждаше, че не е изключено търговията да се развие като мания по акциите и SOFIX да надхвърли нивото от 430 пункта. В утрешния брой изданието ще публикува резултатите от традиционното допитване до 20-те водещи инвестиционни посредника за посоката на индекса през следващия месец.
Индексът на БФБ-София вчера достигна нов исторически връх от 345,19 пункта. Това е шестото поред дневно повишение на SOFIX от 29 юли насам. Пробивът настъпи миналия вторник, когато беше преодоляно нивото от 300 пункта заради рязкото поскъпване на акциите на "Петрол" - най-голямото по капитализация дружество на борсата.

Фирмите декларират в 15-дневен срок финансови сделки пред БНБ, съобщава още "Пари". Всяко местно юридическо лице или едноличен търговец, сключило сделка за извършване на инвестиции в чужбина, както и за предоставяне на финансов кредит над 5000 лв., подава декларация пред БНБ в срок до 15 работни дни след нейното сключване. Това е указано в специална наредба на БНБ - №27, за статистиката на платежния баланс. Според предишните текстове на наредбата на регистрация подлежаха сделките над 2000 лв. Съгласно чл. 4, ал. 1 и 2 на предишния вариант на Валутния закон сделките се регистрираха в БНБ преди тяхното сключване. Държавните и държавногарантираните кредити не подлежат на деклариране, пише още в наредбата. При закриване на декларираните банкови сметки в чужбина местните юридически лица и ЕТ уведомяват БНБ. Според гл. 4, чл. 9 те са задължени да отчитат тримесечно операциите си и остатъците по финансовите кредити, получени от или предоставени на чуждестранни лица; вземания от чуждестранни лица, ако те надвишават 5000 лв.; задълженията си към чуждестранни лица по търговски кредити, ако общата им сума е или надвишава 50 000 лв.

Договориха 7,25% вноска в универсалните пенсионни фондове през 2007 г., информира още вестникът. 921 000 евро по програма ФАР ще бъдат инвестирани за преобразуване на бившето русенско военно летище край с. Щръклево в бизнесполигон, съобщава за "Пари" зам.-областният управител Евгений Маринов. Проектът, който е подготвен от специалисти на областната администрация и вече е одобрен от българска страна, включва адаптирането на военното летище за развитие на нов бизнесинкубатор. В него ще се настанят около 20 фирми за спорт, услуги, обучение и преквалификация на бившите военни пилоти, за авиосервизни услуги, стопански производства и др. Ще бъде обособена авиоремонтна работилница за ремонти и техническо обслужване на летателна техника, парашутна ремонтна работилница, кабинети за обучение. Ще бъдат предоставяни самолети за селскостопански нужди. Целта ни е да съхраним летищната част и на военната авиобаза, и на прилежащото гражданско летище за по-подходящи времена, когато ще е възможно да възстановим гражданските, селскостопанските, санитарните и търговските полети в региона, поясни Евгений Маринов.

Незастроените имоти в центъра на София стигнаха рекордните 1500 евро на кв. м, обявява "Дневник". Сделка за рекордните 1500 евро на кв. м е сключена за терен в центъра на София, научи "Дневник" от брокери на недвижими имоти. По думите им миналата година незастроените площи в централните части на града са се продавали по 700-800 долара за кв. м. Парцелът, който отбелязва двойното поскъпване на цените, е реституираният паркинг срещу ЦУМ. До неотдавна той беше в капитала на общинското дружество "Софийски имоти" с балансова стойност от 3 лв. На мястото се предвижда изграждането на административна сграда на шест или седем етажа. Частен парцел на Солни пазар пък е продаден за 1000 евро на квадрат. Според Столичната община там ще се построи 28-етажен хотел. Инвеститор ще е италианска компания, чието име брокерите засега пазят в тайна. "Небостъргачът" ще се намира на ъгъл на ул. "Позитано" и бул. "Христо Ботев". Строителството на над 20-етажен хотел е предвидено и зад хотел "Принцес" при Централна гара. Собствеността на терена обаче е смесена и има проблеми с продажбата на земята, казаха от кметството.

Намалението на данък печалба ще е по-малко, информира още "Дневник". Ставката по данък печалба за 2004 г. ще бъде 22% вместо обещаните и записани от Министерството на финансите 20 процента. За 2005 г. пък намалението ще бъде до 20% вместо определените в приетата от министерството данъчна политика 15%. Това е записано в "Предприсъединителната икономическа програма 2003", която министрите ще обсъдят на предстоящото в четвъртък заседание. По този начин корпоративният данък у нас ще бъде по-висок от държави като Унгария, Македония и Швейцария. Според обясненията на кабинета обаче по-ниската ставка в сравнение с другите страни от Централна и Източна Европа ще направи страната по-атрактивна за чуждестранните инвеститори.

"Коч холдинг" още търси американски инвеститори за БТК, съобщава още "Дневник". Холдингът иска да привлече в сделката американската агенция за насърчаване на инвестициите и други финансови компании като застраховка срещу несигурната регулаторна рамка.

София ще даде още 3 млн. лв. за чистота, обявява "Сега". Да се отпуснат още 3 млн. лв. за чистотата на София до края на годината, а кметът Софиянски да намери 2,2 млн. лв. за общинското дружество "Чистота Искър" предлага съветникът от СДС Николай Александров. Докладната му ще бъде гласувана на сесията на общината утре.

Догодина токът поскъпва по-малко от 10%, пише още "Сега". Планираното за догодина повишение на цената на тока от 13,51% може да бъде и под 10%. Това съобщи вчера зам. енергийният министър Ангел Минев. Причината е, че след последното поскъпване от 1 юли тази година токът за бита вече струва повече от този за промишлени нужди. Това бе целта на тригодишния график. Последната дума за цените на тока догодина обаче ще да има Държавната комисия по енергийно регулиране, уточни Минев.
Битовите потребители ще могат не само да си избират сами доставчика на електроенергия след началото на 2007 г., но и да го сменят всеки месец. От тази дата вътрешният електроенергиен пазар трябва да е напълно либерализиран. В началото на този процес цените вероятно спекулативно ще се повишат, но конкуренцията между отделните търговци ще ги понижи с 20-30%, прогнозираха от НЕК.

"Коч" се нахвърли срещу "Вива венчърс" и медиите, коментира още "Сега". Правните съветници на нашия конкурент в сделката за БТК редовно заблуждават общественото мнение. Това заяви вчера Али Коч, президент на "Коч билги грубу", която в консорциум с "Тюрк телеком" е кандидат да купи 65% от акциите на БТК.
Според президента на фирмата дори стоящият зад конкурента американски инвестиционен фонд "Адвент интернешънъл" не отговаряли на изискването на стратегията за приватизация на БТК, тъй като не управлявал фондове за над 300 млн. евро. "Коч холдинг прави около 8-10% от икономиката на Турция, а нито "Вива венчърс", нито фирмата пощенска кутия, която би купила БТК, имат такива размери. Проверете как са протекли другите им телекомуникационни сделки, за да видите какво ви се пише, ако им продадете БТК", заяви Али Коч.

"Болниците с различни цени" е едно от заглавията в "Стандарт". За една и съща операция в различните държавни и общински болници ще се плаща различно. Тарифите ще зависят от условията в здравните заведения и от лекарския екип. Това предложиха на здравния министър Славчо Богоев шефовете на четирите най-големи болници у нас. Те обсъдиха и идеята за въвеждане на нова система при плащане на болничните услуги. Според нея пациентите ще покриват част от разходите за лечението си. Здравната каса ще финансира само минимален пакет услуги.

Атакуват ни с оферти за евтин ток, информира още "Стандарт". Промоции за евтин ток ще завалят към потребителите от 2007 г. Абонатите ще получават десетки оферти в пощите си с изгодни тарифи за електроснабдяване. Това ще стане от 1 юли 2007 г., когато напълно ще бъде либерализиран пазарът на електроенергия у нас. Изискването е по директивите на Европейския съюз. Механизмите за отварянето на пазара са заложени и в новия енергиен закон, който ще бъде приет от депутатите след лятната им ваканция. Така от средата на 2007 г. всички битови абонати свободно ще договарят цените, по които да плащат за електричество. За целта ще се лицензират търговци, които ще купуват ток от централите и ще се конкурират за абонати с оферти. Например някои от доставчиците ще предлагат по-евтини тарифи през уикенда и по-високи през делничните дни, както и сезонни тарифи, обясни Пламен Попов, шеф на управление в Националната електрическа компания.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 39 минути

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 1 час

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 1 час

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 2 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 2 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 2 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 10 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 10 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни