0
е евник" излиза със заглавие "Дойче банк: В България ни посочиха вратата". "Дойче банк" е крайно разочарована от решението на Върховния административен съд за приватизацията на "Булгартабак", съобщи в понеделник радио "Дойче веле", позовавайки се на анонимен източник от банката, "пряко ангажиран със сделката". "На нас ни беше посочена вратата и това, което стана, е абсолютно неприемлив процес за един чуждестранен инвеститор", е казал източникът пред репортер на радиото.
Според представителя на "Дойче банк" в България е налице тенденция за връщане към периода от началото на 90-те години в Русия. Той е определил поведението на българската опозиция в лицето на БСП и СДС като късогледа политика за извличане на краткосрочни политически дивиденти и е съобщил, че в "Дойче банк" ще вземат решение за по-нататъшните си действия, след като изчакат и резултатите от посещението на българския президент в Германия.

МВФ оспорва планираните приходи от осигурителните прагове, пише още "Дневник". Поредната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) ще пристигне в средата на седмицата за преглед на критериите по споразумението до октомври. Експертите ще направят преглед и на фискалната политика на правителството, заложена в законопроекта за държавния бюджет за 2003 г. Ръководителят на мисията за България Джералд Шиф пристига в петък, а експертите му започват работа от сряда.
Според финансовия министър Милен Велчев най-сериозна дискусия ще има за приходната част на бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ). Служителите на МВФ приеха факта, че минималните осигурителни прагове ще залегнат в законодателството, но имат забележки по-скоро към сумата, която е планирана да влезе в бюджета от вноските, каза Велчев. Според фонда тя е нереално висока. Министерството на труда и социалната политика очаква 400 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета на НОИ след въвеждането на осигурителните прагове, обяви в понеделник зам.-министърът Валери Апостолов.

Във Франция работят 11 опасни АЕЦ, информира "Дневник". 11 френски атомни централи могат да бъдат опасни при земетресение, съобщава френската Агенция за ядрена безопасност, цитирана от АП. Правителствената институция, която следи за сигурността при употребата на атомна енергия, посочва в интернет сайта си, че поради неизправност на технически елементи 45 реактора, които работят в 11-те централи, могат да излязат от строя. Агенцията не е в състояние да прецени каква е максималната сила на земния трус, която рисковите реактори могат да издържат.
След протест на еколози в Париж се очаква и реакцията на Европейската комисия по случая. Въпреки че държавите членки на ЕС нямат единна политика в енергетиката, през 2001 г. те приеха стратегически документ за развитието й, известен като Зелена книга. В документа се препоръчва 15-те постепенно да се откажат от производство на електричество от ядрени централи и да преминат към по-безопасни и екологични източници като вятър, слънце и биомаса.

Английски мултимилионер с интерес към новия "Балкан", съобщава "Пари". Британският бизнесмен сър Ричард Брансън е заявил интерес за придобиване на новия български национален превозвач Балкан Ер Тур, научил "Пари" от информиран източник. Миналия четвъртък високопоставен член на НДСВ се срещнал в Лондон със сър Брансън, за да го запознае с намеренията на правителството за приватизация на авиокомпанията. Разговорът е бил конкретен, на него са обсъдени подробности, свързани със статута на българския превозвач и инвестициите, които правителството има намерение да направи, поясни източникът.
Вероятно затова така се бърза с регистрацията на "Балкан Ер Тур" и с категоричните изявления на управляващите за нейната бърза приватизация, коментираха запознати със случая. Сър Ричард Брансън е сред 10-те най-влиятелни личности във Великобритания. Той е собственик на мобилния оператор Virgin, както и на авиокомпанията Virgin Atlantic, която извършва междуконтинентални полети. Тя обаче няма да бъде прекият купувач на "Балкан Ер", твърди източникът на вестника.

"Седем оферти за пул Златни пясъци" друго заглавие в "Пари". Седем са подадените оферти за инвестиционен посредник по продажбата на пул "Златни пясъци" срещу компенсаторни инструменти на фондовата борса, съобщи Агенцията за приватизация. Осмата оферта - на ФБК "Ви Веста" АД, е подадена след изтичането на крайния срок и няма да бъде разгледана. АП отказа да назове кандидат-посредниците за първия от деветте малки пула за борсова приватизация. Ще съобщим имената, когато обявим спечелилия инвестиционен посредник, заявиха от агенцията. Според пазарни източници сред подалите оферти са "Елана", "Първа ФБК" и "Авал Ин".
Големият интерес е предизвикан от остатъчния държавен дял в "Златни пясъци" АД в размер 11,24% от капитала, които се оценяват на поне 10 млн. лв. в компенсаторни инструменти. Предполага се, че основен кандидат-купувач на тези акции ще е мажоритарният собственик РМД "Златни", който сега притежава 63.85% от дружеството. Той има да плаща още около 70 млн. лв. от приватизационната цена в компенсаторни инструменти и до неотдавна набираше тези ресурси чрез Стопанска и инвестиционна банка. Последната вноска на РМД "Златни" през това лято обаче беше осигурена от "Елана". От СИБАНК заявяват пред "Пари", че не са подали оферта за пул "Златни пясъци", което предполага, че "Елана" е кандидат-посредникът, който желае да продаде остатъчния дял в курорта на РМД "Златни".

Кметове се жалват в Европа за спънките пред децентрализацията, информира още "Пари". Националното сдружение на общините (НСОРБ) ще информира Съвета на Европа, Комитета на местните и регионалните власти и други европейски органи за спънките пред финансовата децентрализация. Кметовете няма да бъдат чадър на централната власт пред международните институции и буфер между нея и населението, заяви кметът на Добрич Лъчезар Росенов, който е член на ръководството на Асоциацията на местните власти. Тревожно е, че оставката на министър Паскалев беше приета, заяви Росенов. Според него това означава, че премиерът не смята да изпълни ангажиментите си към общините. Така финансовата децентрализация се отлага поне с една година, през която аз не съм сигурен, че този парламент ще се задържи, допълни той. Подобно развитие би оставило реализацията на програмата за след няколко години. НСОРБ ще реагира остро с протестна декларация.
Решението правителството да финансира само половината от държавните дейности, които извършват общините, е катастрофа и половината от кметствата ще издъхнат догодина, смята Росенов. Бюджетът предвижда наполовина по-малко средства за капиталови разходи, реално местните власти ще разполагат с общо 40 млн. лв. Останалите 30 млн. лв. са централизирани във фонд за съфинансиране на проекти на ЕС.

"Топлофикация" съветва да стоим поне 2-3 часа с отворени докрай вентили, предупреждава "Сега". След пускане на парното радиаторните вентили трябва да стоят в отворено докрай положение поне 2-3 часа, казал по БНР вчера главният инженер на столичната "Топлофикация" Георги Рогачев. Това важи най-вече за потребителите, които едва от тази зима минават на топлинно счетоводство. Ако това не бъде направено, има опасност от образуване на въздушна възглавница във вътрешната инсталация, което води до по-ниско греене на радиаторите през цялата зима. Вентилите могат да се затварят или регулират, едва след като цялата вътрешна инсталация се е загряла, обясни Рогачев.

Зимните курорти готови за сезона до края на ноември, пише още "Сега". До края на месеца трябва да бъдат решени всички проблеми в зимните курорти, заяви вчера зам. министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов. Това са решили участниците в националната работна среща в Боровец, на която бе анализирана подготовката за сезона. Хаджиниколов обяви, че се очаква ръст на туристите в сравнение с миналата година, регистриран е повишен интерес от руски туристи. Най-много ски-туристи ще дойдат от Великобритания, скандинавските страни и Сърбия. Инвестициите, които се правят за този зимен сезон, са предимно в инфраструктурата. В Боровец ще се инвестират 4 млн. лв. за съоръжения за изкуствен сняг, осветени писти до окоплектоване на ски гардероби и училища.
В Банско първият етап от проекта за нов кабинков лифт ще бъде завършен в края на декември. В Пампорово за сезона са инвестирани около 100-150 000 лв. Инвестициите на "Алеко спорт" на Витоша са около 50 000 лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 2 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 2 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 6 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 7 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 8 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 9 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 9 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 9 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 10 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 10 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 11 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 11 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 12 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 12 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо