0
Пв вият пакет от седемте електроразпределителни дружества ще бъде продаден до февруари следващата година, пише днес "Дневник". Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Ангел Минев пред участниците в икономическия форум в НДК. До средата на юни тази година енергийното министерство и ЕБВР ще изберат консултант по приватизацията на дружествата. Продажбата на седемте дружества трябва да приключи до юли следващата година.

Ежедневникът съобщава, че търговците, които внасят автомобили от името на фирми, вече са принудени да внасят депозит или да представят банкова гаранция за дължимите митни сборове още на границата. Мнозина са били изненадани от въведените от около месец промени на митническите бюра на Кулата и Калотина. Според разпоредбата за всяка кола, която не се внася от частно лице, трябва да се внесе депозит в размер на пълните митни сборове - ДДС и мито.

Русия изненадващо е поискала промени в споразумението за уреждане на дълга й към България. Това съобщава за "Дневник" източник, близък до посолството ни в Москва. Това е създало напрежение в българската делегация и за известен период дори е имало съмнения дали ще се подпише междуправителствен документ по този въпрос. В предварителната програма за посещението на премиера Симеон Сакскобургготски е посочено, че след срещата с колегата му Михаил Касянов в сряда ще бъдат подписани съвместна декларация за сътрудничество в икономическата и научно-техническата област, спогодба за културно сътрудничество и допълнение към спогодбата за урегулиране на взаимните финансови вземания, която двете страни подписаха през март 1995 г.

Двете най-големи български компании, които предлагат разговори през Интернет - "Некском" и "Орбител", са подали жалба до Комисията за защита на конкуренцията срещу мобилния оператор "Мобиком". Причината е, че от уличните телефони на "Мобиком" - "Мобика", не може да се осъществява връзката към локалните номера на двата алтернативни оператора. По този начин клиентите, ползващи картите "Мобика", не могат да разговарят през интернет, чиито цени са по-ниски от тези на БТК, пише още "Дневник".

Българските еврооблигации продължават да привличат инвеститорския интерес и цените им нарастват през последните дни, съобщава "Пари". И трите вида еврооблигации вчера поскъпнаха с 0,25 цента. Емисията, деноминирана в щатски долари с падеж 2015 г., продължи силното си поскъпване, започнало през последната седмица. В резултат на това цената й последователно отбелязва рекорди от началото на съществуването си в средата на март.

Приватизирали сме около 53-55% от държавните активи от началото на годината досега, съобщи по време на Инвестиционния форум вицепремиерът Николай Василев. Към края на 2001 г. този процент е бил 52,5%, целта е да раздържавим поне 80% от държавната собственост, добави министър Василев.

До 10 юни ще стане ясно какво процентно участие в телекома са поискали потенциалните купувачи, каза на същия форум Николай Николов, зам.-министър на транспорта. Според него е възможно да бъде фиксирана отделна цена за третия GSM оператор, тъй като голяма част от кандидатите ще наддават само за БТК, информира още вестникът.

Банките, застрахователите и другите задължени по закон лица да докладват на финансовото разузнаване всички операции на стойност над 20 000 лв., а не само тези, за които има съмнения, че са свързани с пране на пари. Това предвиждат промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които обмислят експерти на агенцията "Бюро за финансово разузнаване". Планира се да бъде въведена и система на валутните доклади, пише "Сега". Целта на промените е да се следят финансовите потоци.

Втората фаза на публичния конкурс за "Булгартабак" започва днес, съобщава още вестникът. Официалният старт ще дадат шефът на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов и вицепремиерът Николай Василев. Петте фирми, които кандидатстват за 80% от дружеството, ще продължат да се конкурират на втория етап, съобщиха запознати с хода на процедурата.
Индикативни оферти на първия етап продадоха петима кандидати - "Тобако кепитъл партнерс" с подкрепата на Дойче банк; руският консорциум "Метатабак", в който участва Майкъл Чорни чрез "Союз контракт табак"; "Табако холдинг", в който акционери са "Интернешънъл тобако фънд", гръцката тютюнопреработвателна компания "Михайлидис груп", американския фонд "Инвеско" с финансов консултант "Райфайзен инвестмънт"; руската банка "Регионална перспектива" ("Одинцово") и унгарският производител на цигари "Ви-Табак".И петимата кандидати за "Булгартабак Холдинг" са допуснати до втори етап на конкурса, заяви вицепремиерът Николай Василев. Това са "Табако Холдинг" - Виена, Банка "Регионална перспектива" - Москва, "Ви-Табак" - Унгария, "Тобако кепитал партнър" - София и консорциума "Метатабак".

България може да реализира ръст на икономиката си от 5-6% годишно, цитира "Сега" постоянния представител на Световната банка у нас Оскар де Брайън Копс. Основания за оптимизъм давали редица положителни тенденции като увеличаването дела на частния сектор в икономиката, достигането на 80% частен сектор в банковата сфера, увеличаване на заетите в малките и средните предприятия над 50%.

Пътният налог се изчислява според теглото на автомобила, водача и товара, припомня "Стандарт". Собствениците трябва да плащат по 10 лв. за всеки започнат тон от общото тегло. За автомобил с общо тегло 1320 кг дължимият пътен данък е 20 лв. Данъкът за "Опел Вектра", произведен 1995 г. и с мощност на двигателя 75 конски сили, е 63 лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж катастрофира на пътя между Стара и Нова Загора, друга кола го блъсна и уби

Мъж катастрофира на пътя между Стара и Нова Загора, друга кола го блъсна и уби

България Преди 11 минути

Сигнал за инцидента е получен около 2:00 часа в събота сутринта

Владимир Путин и Ебрахим Раиси

"Незаменима загуба": Путин с коментар за Раиси

Свят Преди 13 минути

Руският президент Владимир Путин описа иранския президент Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер

"Наистина съжалявам": Пъф Деди се извини след кадрите на насилие над Каси

"Наистина съжалявам": Пъф Деди се извини след кадрите на насилие над Каси

Свят Преди 58 минути

Случаят е от 2016 г., а мястото е хотел в Лос Анджелис

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Теми в развитие Преди 1 час

Според ръководителя на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев, той не е лек, но не е и по-опасен от предходните

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Нетаняху отхвърли ултиматум на ключов министър във военния си кабинет

Свят Преди 1 час

Бени Ганц даде срок на премиера до 8 юни да излезе с ясен план за войната в Газа и управлението на анклава

Обвиниха бездомник за нападението на Стив Бушеми в Ню Йорк

Обвиниха бездомник за нападението на Стив Бушеми в Ню Йорк

Свят Преди 1 час

66-годишният актьор беше ударен с юмрук в лицето от непознат, докато се разхождаше в центъра на Манхатън

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

България Преди 1 час

Увеличение ще получат и преподавателите, и администрацията

След смъртта на иранския президент: Какво следва

След смъртта на иранския президент: Какво следва

Свят Преди 2 часа

Ето каква е процедурата по конституция:

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

България Преди 2 часа

Блокираните точки от тази седмица ще са две

Британски съд решава за екстрадирането на Асанж в САЩ

Британски съд решава за екстрадирането на Асанж в САЩ

Свят Преди 2 часа

Основателят на "Уикилийкс" е обвинен от Вашингтон в шпионаж

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

България Преди 2 часа

Той ще обхване всички 131 таксиметрови стоянки на територията на столицата

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Любопитно Преди 3 часа

Те предоставят безценна информация за най-ранния живот на Земята

.

Учени наблюдават появата на нов акцент в Антарктида

Любопитно Преди 3 часа

По време на престоя в Антарктида изследователите забелязват значителни промени в техните акценти

<p>Имен ден празнуват жените с красивите имена...</p>

Почитаме паметта на двама светци, кой има имен ден

Любопитно Преди 3 часа

Свети мъченик Талалей бил родом от Ливан, а Лидия е първата жена християнка в Европа