0
ДДС-сметката може да не проработи заради сложни процедури, пише "Дневник". От 1 август всички 70 000 компании, регистрирани по Закона за ДДС, трябва да открият своя ДДС-сметка. Това следва от правилника за прилагане на Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), който беше написан с шест месеца закъснение. Той дава право на дружествата да ползват ДДС-сметка, която е задължителна за откриване, но доброволна за ползване. Идеята за въвеждането на този чисто нов механизъм за възстановяване на данъка е да се балансират интересите на добросъвестните данъкоплатци и държавата. Дружествата са потърпевши от разпоредбите на Данъчно-процесуалния кодекс (ДПК), според който данъчната администрация може да им откаже възстановяване на ДДС, ако някой предходен по веригата не е бил редовен. От Министерството на финансите се надяват с новата наредба да прекратят порочната практика с източването на бюджета чрез данъчни измами.

Обмисля се промяна в договора с "Газпром", съобщава още "Дневник". "Булгаргаз" трябва да поиска промени в договора с "Газпром", които да позволят достъпа на газоразпределителните дружества в Петрич, Кюстендил и Дупница до транзитния газопровод за Гърция. Това съобщи в четвъртък членът на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) Ангел Семерджиев пред парламентарната енергийна комисия. Комисията вече е разговаряла за промените с газовия монополист.
Ако бъде формално отправено към руската компания, това ще бъде второто искане за промени в дългосрочния договор с "Газпром", подписан от бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев. Преди година "Булгаргаз" поиска заявените, но неизползвани количества да не се плащат и да се намали базовата цена на горивото. Руската страна обаче досега не е приела предложението, припомня "Дневник".

Държавата ще продава 1070 дружества срещу компенсаторки, информира още всекидневникът. Акции от близо 1070 държавни дружества ще бъдат предложени за продажба срещу компенсаторки и инвестиционни бонове, след като на заседанието си в четвъртък правителството прие списъка с компании, които ще се раздържавяват срещу непарични платежни средства през 2002 г. Такива средства могат да са компенсаторните записи по закона "Лучников", жилищните компенсаторни записи и земеделските бонове (в закона те се наричат със събирателното име "компенсаторни инструменти") и инвестиционните бонове от втората вълна на масовата приватизация, започнала през 1998 г. Засега плановете са борсовата приватизация срещу компенсаторни инструменти да започне в средата на септември.
"Започваме нова ера в развитието на капиталовите пазари в България", заяви вицепремиерът Николай Василев по повод на приетия документ. Първите реакции на брокери и инвестиционни посредници бяха позитивни, но и с въпросителни защо в списъка липсват някои важни и големи дружества, коментира "Дневник".

Дялове от БТК, Булгартабак и ДЗИ на борсата от септември, съобщава и "Пари". 20% от БТК, 12,838% от "Булгартабак холдинг", 20% от ДЗИ, 72% от "Св.св. Константин и Елена", по 30% от Български морски флот (БМФ) и Българско речно плаване (БРП) и 49% от Международен панаир-Пловдив ще бъдат пуснати на борсата срещу компенсаторки и бонове. Това реши правителството, като одобри списък с 1070 фирми, които ще бъдат пуснати срещу непарични средства. 115 дружества ще се пуснат за продажба на фондовата борса срещу компенсаторни записи и компенсационни бонове, 770 - срещу боновете от масовата приватизация, за 180 непублични компании ще има явно наддаване в АП.

"Не говоря празни неща за "Дойче банк", цитира "Пари" думите на вицепремиера Николай Василев. Не съм си измислил, че "Тобако кепътъл партнърс" е подала оферта и иска да формира консорциум с холандска фирма, коментира Николай Василев участието на "Дойче банк".

Предлагат нов мост над река Дунав за 30 млн. долара, пише още вестникът. Община Оряхово с подкрепата на румънската страна подновява инициативата си за изграждане на мост над река Дунав при Оряхово и румънския град Бекет. Повод за активизиране на съвместните действия за реализация на проекта са уверенията на вицепремиера Николай Василев, че държавата е готова да подкрепи проекти в Северозападна България, които ще допринесат за подобряване на икономическата активност и преодоляването на безработицата в региона. Според кмета на Оряхово Нейчо Савчев експертната оценка на английската фирма Александър Гиб определя Оряхово-Бекет като най-подходящото място за строителство на мост. Мостът ще бъде изграден изцяло от частни инвеститори, без да се натоварват държавният и общинските бюджети, категоричен е кметът на Оряхово Нейчо Савчев. От транспортното министерство искаме единствено разрешение за строежа, казва Славчев, цитиран от "Пари".

Пирамидата на икономиката е без основи, твърдят от Съюза на индустриалните предприятия, пише от своя страна "Кеш". Членовете на Съюза на индустриалните предприятия са работодатели на над 5000 работници. Налага се да има такъв съюз, защото в страната в момента липсва гръбнакът на икономиката, а именно малкият и среден бизнес и производствените предприятия, заяви председателката на съюза и управителка на ВСК "Кентавър" Марияна Печеян. Според нея липсва връзка между производствените предприятия и властта.

Тази година държавата отпуска 50 млн. лв. за възстановителни работи след бедствия, аварии и катастрофи, информира още "Кеш". Само за няколко месеца в страната ни вилня смерч, имаше земетресение, падаха градушки и поройни дъждове. Тази седмица постоянната правителствена комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи отпусна близо 3,3 млн. лв. Те са предназначени за възстановяване на щетите от природни бедствия. Най-много средства са заделени за Велико Търново. Там миналия месец се изляха поройни дъждове и наводниха целия град. Козлодуй също ще получи доста пари заради преминалия смерч. Миналата седмица на много места паднаха градушки.
Държавата ще даде 305 856 лв., за да компенсира загубите. Най-много са щетите в Кърджалийска област. Там производителите на тютюн оценяват загубите си на около 580 хил. лв. Те ще получат 11 400 лв. С тях ще купят 15 тона амониева селитра и препарати за растителна защита. Останалата част от парите отиват за поправка на разрушени сгради и пътна настилка.
Информацията за бедствията, авариите, катастрофите и пожарите се получава при дежурния в Националния информационен център. Ситуацията се анализира и към засегнатите места се насочват сили и средства. Предприемат се мерки за защита на населението и за минимизиране на последствията. Пари за възстановяване на щетите дава Правителствената комисия по бедствия и аварии. Преди това обаче групи от експерти преценяват положението на място. Разглеждат се внимателно всички искания. Строго се контролира за какво и как се харчат средствата, защото често има опити за злоупотреба.
От 12 до 21 юни 15 общини са искали парична помощ. На някои от тях комисията отказва финансиране. Ако земетресение е съборило къщата ви, има вероятност да получите компенсация. Но ако реколтата ви е унищожена от градушка - не. Можете да вземете някой лев от държавата само ако имате застраховка. Светослав Андонов, първи зам.-председател на Държавна агенция "Гражданска защита", коментира пред "Кеш", че застраховането трябва да стане задължително.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 24 минути

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 1 час

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 2 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 2 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 3 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 3 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 3 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 3 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 4 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 4 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 4 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови