0
Пд дадоха 26 дружества на цената на две ВЕЦ каскади, пише "Пари". По искане на енергийното министерство АП ще продаде всички остатъчни миноритарни държавни дялове в частните енергийни дружества, съобщиха от министерството. Сред най-атрактивните пакети, които ще бъдат пуснати на борсата, ако мажоритарните собственици на дружествата не пожелаят да ги изкупят, са 35,1% от Минстрой-Бургас, 35,11% от Минстрой-Родопи, 30,02% от Георесурс-Симитли, по 20% от мините Станянци, Чукурово, Бели брег и Лев, по 19% от Автобази Бобовдол и Димитровград и др.

Приходите от приватизация на дружества от енергетиката от началото на управлението на сегашното правителство до юли 2003 г. са в размер 185 011 401 лв., като 82 314 000 лв. от тях са платени от дъщерното дружество на чешката компания Енерго про в България за две ВЕЦ каскади - Санданска Бистрица (66 114 000 лв.) и Копринка (16 20 000 лв.)

България и Румъния остават под крилото на МВФ до влизането в ЕС, обявява още "Пари". Изглежда, вече е решено, че Румъния и България ще останат под наблюдението на Международния валутен фонд до приемането им в Европейския съюз, предвидено за 2007 г. Това съобщава източник, близък до завършилите миналата седмица преговори между мисия на фонда и Румъния, цитиран вчера от букурещкия вестник "Евениментул зилей".

Двегодишното стенд-бай споразумение на България с фонда изтича през февруари следващата година. Поне засега най-вероятният ход след това ще бъде страната да подпише ново, но вече предпазно споразумение. Това означава, че средствата по него са договорени, но тя няма да ги тегли. Има индикации, че правителството е склонно да пристъпи към този вариант. В този смисъл България ще последва примера на балтийските държави, които вече са се откъснали от фонда, но са преминали през няколко предпазни програми, докато стигнат до този момент. Обикновено предпазните споразумения са със срок между една и две години. Финансовите параметри на преговорите с Евросъюза ясни догодина, съобщава още "Пари". Засега политическите разговори с Брюксел не сочат отлагане на партньорската проверка на III и IV блок на АЕЦ за догодина, заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. Според нея партньорската проверката ще е през есента. Министър Кунева очаква през януари 2004 г. България да получи предварителната финансова рамка, което ще позволи затваряне на глава "Финансови и бюджетни въпроси" и приключване на преговорите по финансовите аспекти на главите "Земеделие" и "Регионална политика".

Ад-хок комитетът за БТК иска Надзорът отново да отхвърли "Вива", информира още "Пари". Няма доказателства, че юридическият собственик на "Вива венчърс", определен за купувач на 65% от капитала на БТК, управлява фондове над 300 млн. евро, както изискват стратегията за раздържавяване на дружеството и конкурсните правила. Това се казва в писмо на ад-хок комитета за прозрачност в приватизацията на БТК до надзорния съвет на АП. В него се иска контролният орган да вземе решение "в полза на всички български граждани, а не само на някои".

Според комитета истинският собственик на "Вива венчърс" е Advent Central and Eastern Europe - II Ltd. Partnership London, който управлява фондове с общ размер от 200 млн. евро. Имало несъответствие с целите на стратегията и по привличането на нови инвестиции в БТК. В доклада си до надзора на АП от 21 април изпълнителният директор Илия Василев твърди, че инвестициите от 1 322 500 000 лв., или 676,1 млн. евро ще бъдат финансирани от собствения паричен поток на БТК за периода от 2003 до 2008 г., казват от ад-хок комитета.

ООН одобри 4 български компании за Ирак, съобщава "Дневник". ООН избра четири български компании, които ще участват във възстановяването на Ирак чрез програмата "Петрол срещу храни", съобщи Георги Иванов, търговски представител на България в Ню Йорк. Дружествата са "Ел Би булгарикум", "Сила" - Ямбол, "Електроимпекс", "Машиноекспорт". По данни на Иванов контрактите са за около 25 млн. долара.

Общинари ударно заменят имоти в София, пише още "Дневник". Столичният съвет планира в сряда и четвъртък да разгледа около 200 преписки за замени на общински имоти според оповестения дневен ред на последните сесии за този мандат. Досега обикновено на заседание се гледаха около 40 такива сделки. Заменяните имоти са два вида - общински терени срещу апартаменти и собствени жилища в покрайнините на столицата срещу по-големи общински в центъра, получени от първия вид замени.

Общински съветници определят като скандални няколко сделки, общото между които е, че новите собственици ще се сдобият с имоти в престижния столичен квартал "Лозенец", и то на изгодни цени.

Частници ще въртят държавната лотария, обявява "Сега". Частна фирма ще поеме дългосрочно управлението на държавната лотария, съобщи вчера финансовият министър Милен Велчев в Бургас. До края на седмицата в "Държавен вестник" ще излезе обява за възлагане на обществена поръчка.

"Това държавно предприятие печели добре. За тази година се очакват 50-60% повече приходи, но тази сума може да е още по-голяма, което е една от причините да се търси ново управление", обясни Велчев. Според него, за да се развива лотарията още повече, са нужни инвестиции, с които държавното предприятие не разполага. Той обаче не уточни в какво трябва да се влагат приходите. Това щял да каже бъдещият управител.

"Катев: Поне 6-8 месеца без операции с външния дълг" е друго от заглавията в "Сега". "През следващите 6-8 месеца няма да има сериозни операции по външния дълг. След двете замени няма икономически смисъл да се правят нови операции", обявил вчера за вестника зам.-финансовият министър Красимир Катев. Той уточни, че се обмисляла възможността някои от външните задължения на страната да бъдат изплатени предсрочно, но още не бил дошъл моментът.

Ден по-рано Катев разкри, че ще напусне поста на зам.-министър до края на годината. Тази новина не повлия върху цената на книжата по външния и вътрешния дълг, защото нарочно обявих намерението си в почивен ден, когато пазарите са затворени, и обясних добре мотивите си, каза вчера Катев. Той аргументира желанието си да напусне с това, че не виждал вече предизвикателства в тази работа. Според него за две години на поста той свършил 90% от работата, предвидена за целия мандат. Освен това нямал амбиции за политическа кариера. Той още нямал конкретни предложения за работа, но бил уверен, че може да продължи да работи в частния сектор, като предпочита да остане в България.

Чужденци ще управляват парното в столицата, съобщава "Стандарт". Чужда фирма ще поеме управлението на столичната "Топлофикация", обявиха от Министерството на енергетиката. Това ще стане до края на годината, след като приключи конкурсът за избор на мениджмънта. С фирмата ще бъде подписан договор за управление вероятно за срок от пет години срещу хонорар. Но това не означава приватизация на общинското дружество, уточниха от министерството. Основната цел на частния оператор е да намали разходите и да повиши финансовите резултати на столичната фирма. Привличането на чужд мениджмънт е един от ангажиментите и по кредитните споразумения, подписани със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие по проекта за ремонта на парното в столицата. По препоръка на консултантите от Nexant и Eurolex - България, и с финансиране от Американската агенция за чуждестранна помощ (USAID) миналата година бе обявен конкурс за избор на частен оператор.

Харчим с 1,4 млрд. повече догодина, констатира още "Стандарт". През 2004 г. държавната хазна ще похарчи 1,4 млрд. лв. повече, отколкото през настоящата година. Това предвиждат разчетите, разработени от финансовото министерство. Основните приоритети за бюджета ще бъдат социалната сфера, здравеопазването, както и усвояването на парите от структурните фондове на ЕС. Това заявил за "Стандарт" зам.-министърът на финансите Любомир Дацов. Предвижда се догодина проектите, които ще се съфинансират с пари от ЕС, да са на обща стойност 700-800 млн. лв., добави той. Парите, заделени за пенсии през 2004 г., ще бъдат увеличени с 300 млн. лв. Финансовото министерство предлага таванът да се увеличи до петкратния размер на социалната пенсия, каза Дацов. Така възрастните хора ще получават максимално 252 лв. през първото полугодие, а през второто - 265 лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 41 минути

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 2 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО се намесва във войната в Украйна, ако Русия прекрачи тази линия?

Свят Преди 5 часа

Ясни са двете червени линии, при чието прекрачване Алиансът е готов за пряка военна намеса

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 5 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 6 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 6 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 6 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 7 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 7 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Технологии Преди 8 часа

Според американските власти това е било "нормална" практика за компанията

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 15 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 15 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 17 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 18 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 20 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 21 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми