0
Пд дават пула-мечта до октомври 2003 г., съобщава "Дневник". Държавните акции от т.нар. пул-мечта трябва да се пласират до края на октомври 2003 г., когато изтича едногодишният срок, предвиден в договора, с който АП определи за консултант и инвестиционен посредник по борсовата продажба на миноритарни пакети от пет дружества ОББ "NBG инвестмънт" и "Булброкърс". Договорът беше окончателно одобрен от Агенцията за приватизация в края на миналата седмица. Още обаче не може да се каже с каква скорост ще върви процесът, тъй като държавата трябва да свърши доста работа по подготовката на компаниите от пула за фондовата борса. Не са изяснени докрай проблемите около нито едно от петте дружества. Най-големият проблем е ситуацията с ДЗИ. На борсата трябва да се приватизират 20% от неговия капитал, но мажоритарният му собственик "Контракт София" и по-точно неговият притежател Емил Кюлев засега отхвърлят възможността за регистриране на застрахователя като публично дружество. С това и излизането на 20-те процента от ДЗИ на борсата става невъзможно. Въпреки че изпълнителният директор на АП Апостол Апостолов таи надежди все пак това да се случи, тепърва ще се разбере дали крие козове.

Работодателите не получиха обещаните облекчения, пише още вестникът. "Промените в законодателството, предвидени за 2003 г., са особено тежки за работодателите, тъй като управляващите не изпълниха поетите ангажименти за облекчаване на условията за бизнес в страната. На практика от следващата година коректните работодатели ще бъдат допълнително натоварени да плащат осигуровките върху обезщетенията", заявява за "Дневник" зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Дикран Тебеян. След като правителството гласува бюджета за 2003 г., стана видно, че нито едно от обещаните на предприемачите облекчения няма да бъде изпълнено през следващата година. От Нова година обаче се въвеждат т.нар. "осигурителни прагове", които ще принудят собствениците на компании да плащат по-високи осигуровки, тъй като досега мнозинството декларираха, че изплащат минимални заплати. Предприемачите ще бъдат задължени и да регистрират всеки трудов договор. През следващата година работодателите ще продължават да плащат осигуровки за служителите си, когато са в отпуск по майчинство или са в болнични. Още преди година Народното събрание прие промяна в Кодекса за задължителното обществено осигуряване, с която отмени задължението на работодателя да заплаща осигурителни вноски за пенсия върху обезщетенията за временна неработоспособност или за бременност и раждане, без да се накърняват интересите на осигурените лица.

"Балкан еър тур" може да си върне слотовете на "Хийтроу", информира изданието. Новата авиокомпания "Балкан еър тур" може да си върне слотовете на лондонското летище "Хийтроу", предоставени от обявената в несъстоятелност авиокомпания "Балкан" на "Бритиш еъруейс". Това съобщила пред "Дневник" заместник-министърът на транспорта и съобщенията Златолина Мукова. Според нея, ако програмата на новия превозвач го изисква, може да се водят преговори за връщането им. Според авиационни специалисти обаче връщането на слотовете е много трудно, тъй като договорът е безсрочен и, за да ги получи отново, "Балкан еър тур" трябва да работи поне година с лондонското летище. Двата слота на "Хийтроу" бяха заменени от "Балкан" за два на летище "Гетуик". Стойността на сделката беше 4 милиона долара, а със средствата от тях от германската "Луфтханза" бяха наети два самолета "Боинг 737-300".

Издигат Милен Велчев за икономически вицепремиер, пише "Пари". Финансовият министър Милен Велчев е спряган за вицепремиер, научил вестникът от представители на финансовите среди сред управляващите. Според царските стратези той, като най-успешен от стопанските министри, с голяма вероятност ще поеме икономическото направление в правителството и ще наблюдава финансовото и икономическото ведомство. Все по-упорито се говори, особено след гафа с "Булгартабак", че вицето Николай Василев е пътник от правителството. В такъв случай с най-голям шанс за шеф на финансите в държавата бил сегашният заместник на Велчев Красимир Катев, който, освен че му е близък приятел, е и високо оценен за операциите с външния дълг. За този пост обаче значителни шансове има и парламентарният бюджетен шеф и зам.-председател на НДСВ Иван Искров. В близко обкръжение съвсем не на шега той казал: внимавайте какъв бюджет правите, нали знаете кой ще го изпълнява. По друг от умуваните варианти обаче като вицeпремиер Велчев трябвало да си остане и главен ковчежник.

Готвят Пампорово за препродажба, съобщава още "Пари". Търси се нов собственик на "Пампорово" АД, твърдят притежатели на хотели в курорта. 60% от дружеството, което държи инфраструктурата в курорта, автостопанство и хотелите "Перелик" и "Арфа", бяха приватизирани през 2000 г. за 11 млн. долара. Купувач стана регистрираната в Цюрих фирма "Турист инвест". Дружеството бе собственост на офшорна компания, регистрирана на остров Ман, и се свързваше с кръга "Олимп". Сега се твърди, че собственикът е готов да продаде дела си на същата цена - 11 млн. долара.

С 220 млн. долара участваме в Бургас-Александруполис, информира вестникът. Въпросът за поисканата партньорска проверка на АЕЦ0Козлодуй е между България и ЕС, а не двустранен - между вашата страна и Гърция, заяви премиерът Костас Симитис. Решението ще бъде намерено в рамките на диалога между България и ЕС, подчерта шефът на гръцкото правителство по време на двудневното посещение на министър-председателя Симеон Сакскобургготски в Атина. Двамата премиери постигнаха политическо решение за равностойно участие на България, Гърция и Русия при изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис. За това съобщи Костас Симитис на съвместна пресконференция в Атина. Постигнахме решение за политическата рамка на сътрудничеството между нашите страни в този проект, като скоро ще се уточняват и всички останали аспекти, заяви Симитис. Изграждането на новите гранични пунктове напредва, отбелязахме, че ГКПП Драма-Гоце Делчев трябва да е готов до юни 2004 г., преди откриването на олимпийските игри в Атина, каза още Симитис, цитиран от "Пари".

Искат отмяна на квотите за внос на месо от ЕС, пише "Сега". Да се премахнат автономните квоти за внос на свинско месо и сланина с намалено мито, се настоява в становище на асоциацията на свиневъдите, внесено в Министерството на икономиката. Тези дни експерти от ведомството привикали шефовете на браншовите организации на месопреработвателите и свиневъдите, за да обсъдят квотите за 2003 г. След лют спор дали да има преференциален внос, браншовиците се разотишли с препоръка от министерството да изготвят ясни позиции и да ги представят на 6 ноември. Тази година търговците внесоха 7000 т обрезки с мито от 100 вместо 622 евро. За сланината няма количествени ограничения и тя се внася безмитно. "Проблемът е, че 7000-те тона се внесоха наведнъж през първото тримесечие и вътрешните цени се сринаха", пояснява за "Сега" Галя Бъчварова, председател на асоциацията на свиневъдите. Така от 2,60 лв. през декември 2001 г. през март т.г. живото тегло се продавало по 1-1,10 лв. за кг. Дъмпингът ударил повечето големи ферми, а щетите се изчисляват на 100 млн. лв.

Правителството обещало да закрие III и IV блок срещу лозунг, съобщава още "Сега". "Вашето правителство направи жест с обещанието да закрие 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ, ние трябваше да върнем този жест с лозунга, че България има действаща пазарна икономика" - това признал в неформален разговор с българския икономист Иван Ангелов посланик на държава членка на ЕС. "Откровението ме порази така, както истината, че преди 20 години контраразузнаването ме е разследвало за шпионаж", каза вчера пред журналисти бившият представител в ООН Ангелов. Европейският дипломат разкрил това, което правителството упорито отрича за реакторите, след като Ангелов се учудил на решението на Европа да ни приема за функционираща пазарна икономика. "У нас няма пазар на земята, няма капиталов или паричен пазар, няма и пазар на труда", бил мотивът на родния икономист. "Така е, но ние трябваше да върнем жеста", усмихнато обяснил дипломатът.

Компенсаторните книжа леко поевтиняват, информира още "Сега". Лек спад в цените на компенсаторните инструменти отчетоха от "Българска фондова борса - София" през миналата седмица. След бума преди 10 дни, когато цените стигнаха 27 ст. за номинал, през последните седем дни боновете и записите се продаваха средно по 25 ст. Седмичната търговия беше вяла, но в петък се изтъргува голям пакет за около 9,5 млн. лв. Така общо за седмицата размерът на продажбите по номинал на пласирани книжа достигна 15 млн. лв. В петък пазарът затвори при средна цена от 25 ст. и за трите вида книжа - земеделски бонове, компенсаторни и жилищно-компенсаторни записи. Явно играчите се презапасяват с книжа за очакваната първа продажба на акции от курорта "Св.св. Константин и Елена", казаха наблюдатели.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 4 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 7 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 8 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 8 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 8 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 9 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 9 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 9 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 10 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 10 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 10 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 11 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 11 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия