0
Пм менят закони заради прозрачното управление на фискалния резерв, информира "Пари". Правилата за инвестиране от фискалния резерв най-вероятно ще бъдат регламентирани в наредба на Министерството на финансите. Със сигурност едно от тях ще предвижда подборът на банки да се извършва с публичен търг. Обсъжда се условията за инвестирането да са същите, каквито са за валутния резерв.
Промени в Закона за устройство на държавния бюджет или в Закона за управление на държавния дълг, регламентиращи как прозрачно да се управлява фискалният резерв, ще представи днес финансовото министерство. Идеята е днес политическите сили да ги обсъдят и в началото на другата седмица поправките да бъдат внесени в парламента, съобщи шефът на икономическата комисия Валери Димитров.

Съдии ще декларират имоти, пише още "Пари". Съдиите, прокурорите и следователите ще декларират пред Сметната палата доходите и имуществото си за предходната календарна година при назначаването им. Това ще става всяка година в срок до 31 май, както и при освобождаването им. Това се предвижда в приетите вчера на второ четене промени в Закона за съдебната власт. За снемане на имунитета и за задържане на съдия, прокурор или следовател ще се прави мотивирано искане до ВСС от главния прокурор.
Шефовете на върховните съдилища и главният прокурор ще се избират от Висшия съдебен съвет (ВСС) с квалифицирано, а не с обикновено мнозинство, като гласуването ще е тайно. Предложения за избор на шеф на ВАС, на ВКС и на НСлС може да прави всеки от членовете на ВСС.

Кабинетът подкрепи Велчев за закриване на безмитните магазини, съобщава още "Пари". На закрито заседание правителството реши да закрие безмитните магазини. Министрите приеха проект за промени в Закона за акцизите, предложени от финансовия министър Милен Велчев като мярка срещу сивата икономика. Безмитна търговия ще се извършва в зоните за митнически контрол, на летищата, в самолетите, корабите и в специализираните магазини за обслужване на Дипломатическия корпус, предвижда проектът. Броят, вида и мястото на новите обекти ще определя министърът на финансите, съгласувано с вътрешния министър. Според шефа на Асоциацията на безмитните оператори Радостин Генчев парламентът няма да гласува промените, от които държавата губи 450 млн. лв. Велчев обаче смята, че губим по 50 млн. лв. годишно от акцизи.

Търговци отчитат скок в продажбите на климатици, оповестява "Дневник". Силните жеги в последните седмици предизвикват рязък скок в продажбата на охладителни уреди, показа проверка на "Дневник". От техномаркети "Европа" например отчитат ръст от 50 до 80% спрямо миналата година само в покупките на климатици. Подобна е картината при вентилаторите и хладилниците, които през лятото традиционно се търсят най-силно.

Инвеститори са срещу смяната на енергийния надзор, съобщава още "Дневник". Назначаването на нови членове или смяната на целия състав на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) ще се отрази отрицателно върху приватизацията в енергетиката и ще изпрати негативен и объркващ сигнал към потенциалните инвеститори. Това се посочва в становище на Асоциацията на международния бизнес в България (БИБА), Американската търговска камара и Българския енергиен форум за новия закон за енергетиката, който предстои да бъде приет на първо четене в парламента.

Туроператори настояват хотелите да имат задължителна застраховка за гостите, пише още "Дневник". Хотелите и ресторантите трябва да сключват задължителна застраховка "Гражданска отговорност" за техните клиенти. Това предлага Гълъб Черпоков, управител на туроператора "Вегена", който води предимно японски туристи в България.

"Гарант" - Бяла Слатина, изнася почти 100% от продукцията си, съобщава още "Дневник". Производителят на части за автомобилостроенето "Гарант" - Бяла Слатина, е едно от дружествата с интересна акционерна структура, книжа от които се продават на сегашния търг от масовата приватизация. Засега нито един от собствениците на предприятието няма дял от над 50% от неговия капитал, въпреки че бившият приватизационен фонд "Акционер фаворит холдинг" почти доближава това число с притежаваните от него 47,95%.

"По-големи пенсии за жертвите на комунизма?" е едно от заглавията в "Сега". Жертвите на комунистическия режим, сред които са и пострадалите от възродителния процес, да получават добавки към пенсиите, предлага Ахмед Юсеин от ДПС. Той внесе промени в закона за гражданска и политическа реабилитация.

Люлински блок уреди топлофикацията с 15 000 лв. наказание, съобщава още "Сега". Комисията за защита на конкуренцията глоби с 15 000 лв. столичната топлофикация за нарушение на антимонополното законодателство. Жалбата е подадена от два входа - В и Г, на блок 610 в столичния комплекс "Люлин", които имат една абонатна станция. Топлофикацията начислила 2630 лв. на 2-стаен апартамент с изключени радиатори, в който не е живял никой между септември 1998 г. и началото на 2002 г. Когато собственичката видяла сметката, поискала комисия, която установила с протокол, че апартаментът действително не е харчил парно и топла вода. Тя била освободена от плащането на сметката, но парите били разпределени между съседите й.

Токът ще поскъпва още заради приватизацията, предупреждава още "Сега". Около 40% от персонала на електроразпределителните предприятия най-вероятно ще бъде съкратен след приватизацията им. Дейностите, които сега тези работници обслужват, ще се дадат на други фирми, които също трябва да печелят, затова ще се вдига още цената на тока. Това прогнозираха вчера служители на предприятията, които се събраха на протест пред парламента.

Най-после забраняват трабанти и вартбурзи, радва се "Стандарт". Трабанти и вартбурзи вече няма да се движат по пътищата у нас. Те отиват за скрап. Соцвозилата се спират от движение заради изискванията на Европейския съюз и заради забраната за продажба на оловен бензин от 1 януари 2005 г. Това съобщиха вчера източници от екоминистерството. Дори реномирани марки на възраст над 10 години ще се качат на трупчета.

Дават пари за изолация на дома, информира още "Стандарт". Националният фонд за енергийна ефективност да бъде гарант пред банките за финансиране на изолация на дома, смяна на радиатори и дограма, предлагат от Българския енергиен форум. Това съобщи при обсъждане на проектозакона за енергийната ефективност Иван Хиновски, председател на УС на БулЕнерго. От организацията настояват фондът да поеме за своя сметка 30% от стойността на въведените енергоспестяващи мерки в бита и промишлеността. Само така ще има икономически стимул за подобни инвестиции, категоричен е Хиновски.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Димитър Главчев

Официално: 295 млн. "украинска помощ" за земеделските производители

България Преди 6 часа

Подпомагането се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Експерти за ученията край Украйна: Готви ли ядрен удар Русия?

Свят Преди 7 часа

Готви ли русия ядрен удар четете в следващите редове

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 8 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 8 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 8 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 8 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 9 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 9 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 9 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 10 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 10 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции