0
Ск кове притискат надзорниците за БТК, пише "Пари". Надзорният съвет на АП или ще се съгласи да подпише договора за БТК, който му е предложен, или ще го върне за доработване, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева. Според нея това са двата варианта за развитието на приватизационната сделка след решението на петчленния състав на Върховния административен съд, който се произнесе, че надзорът незаконно е отхвърлил купувача "Вива венчърс". Шулева се застрахова, че това е нейно лично мнение, тъй като тя не отговаряла пряко за Агенцията за приватизация. Нямам правомощия да се намеся в сделката за БТК по закон, защото АП не е на подчинение на Министерството на икономиката, а на парламента, заяви Шулева. Подобно на предшественика си Николай Василев, сега принципал на дружеството, тя каза, че няма как да поеме и да носи отговорност за изхода от сделката.
Вариантът за връщане и доработване на договора в изпълнителния съвет на АП е напълно възможен и не противоречи на закона, коментира пред вестника адвокатът на "Коч холдинг" Сергей Пенев. Става дума само за евентуални малки корекции и уточнения, без да се променят същностни параметри и условия, допълни той.

AES може да остане без лиценз за проекта си в ТЕЦ "Марица-Изток 1", съобщава още "Пари". Ще отнемем лиценза на американската компания AES за изграждане на заместваща мощност на площадката на ТЕЦ "Марица-изток 1", ако до 30 септември 2003 г. тя не представи конкретни документи, които доказват, че финансирането на проекта е осигурено, съобщава за весника Игнат Томанов, член на Държавната комисия за енергийно регулиране. От дирекцията на AES в София отказаха да коментират дали възнамеряват през следващите 2 месеца да решат проблема с финансирането и как. Проектът е на стойност около 1 млрд. евро. Това е вторият ултиматум, който американската компания получава в рамките на 1 месец, след като не се съобрази с поставения срок от енергийното министерство 30 юли да подпише споразумение с миноритарния си партньор 3С, която притежава 12% за излизането на офшорната фирма от проекта. От енергийното министерство бяха казали, че ако AES не изкупи 100% от акциите в ТЕЦ "Марица-изток 1" и не структурира нов проект за изграждане на заместваща мощност в съдружие с италианската компания Enel (каквито намерения от AES декларираха многократно), няма да бъде дадено на компанията ново писмо за политическа подкрепа. Писмото е условие АЕS да получи кредит от финансиращите институции.

Намаляват корпоративния данък за 2004 г. с 1,5 вместо с 3,5%, информира още "Пари". Бюджетът на съдебната власт ще бъде един от приоритетите за 2004 г., обяви министърът на финансите Милен Велчев след продължилата повече от четири часа дискусия на кабинета с ръководствата на парламентарните групи на НДСВ и ДПС. Според него увеличението ще е по-сериозно, отколкото за всички други ведомства, заради необходимостта от реформа в съдебната система, включително нов персонал и щатни бройки с цел ускоряване хода на съдопроизводството. Приоритети на правителството през 2004 г. ще бъдат още здравеопазването и усвояването на средствата от европейските фондове, добави още министърът. Той определи дискусията по проектобюджета за 2004 г. като много полезна, защото се чули различни мнения, някои от които противоречиви.
Не бих казал, че има модификация в исканията на министерствата, коментира финансовият министър. Според него те биха желали да получат парите, които са заявили, но естествено ще трябва да смекчат позицията си.

Ипотечното кредитиране тепърва ще набира скорост, коментира още вестникът. Само преди две години можеше спорадично да се види банкова реклама за ипотечни и потребителски кредити. Днес ситуацията е много по-различна - отвсякъде ни облъчват с реклами за тези продукти, банките се надпреварват да предлагат все по-изгодни условия и нови преференции. Това е знак за нарастващото предлагане, което, ако не е предизвикано от голямо търсене, със сигурност го провокира. Сумата на отпуснатите срещу ипотека кредити - за покупка на жилище, строително-ремонтни дейности, за текущи нужди или дори бизнесдейности, непрекъснато нараства. Към края на юни банковата система е отпуснала ипотечни заеми на стойност 287,2 млн. лв., като само за месец техният обем се е увеличили с почти 6%, констатира още "Пари".

Над половината от договорите по обществените поръчки остават скрити, пише "Дневник". Само 42% от възложителите на обществени поръчки са подали обратна информация за сключени договори през миналата година, показва справка на дирекция "Обществени поръчки" в Министерския съвет, предоставена на Българската стопанска камара. Излезлите "на светло" договори са за 767 млн. лева, за останалите няма достоверни данни. Според БСК ако се вземе предвид, че почти 90% от възложените поръчки са изпълнени, поже да се допусне, че общата им стойност за миналата година е била близо 1,5 млрд. лв.

"Рекордна печалба за средния Сити-портфейл" е друго от заглавията в "Дневник". Приключи поредната месечна игра на "Дневник" и "Булброкърс". Участниците се представиха повече от добре и избраните от тях инвестиции донесоха 4,99% доход за юли. Това е приблизително 60% възвращаемост на годишна база, което е изключително добър резултат, който за съжаление е рядко срещан. Като във всяка игра класираните на първите места и печелещите награди са малко, за останалите остава да се надяваме повече от тях да са разпределили спестяванията си по подобен начин. Отличните резултати се дължат на предпочитаните акции и основни стоки, търгувани на световните борси. На нашата борса сме свидетели на сериозен ръст на основните позиции, особено в края на месеца, когато индексът SOFIX с лекота превзе 300 точки и дори стигна над 320. Средната печалба от акциите, избрани за играта, е почти 7,5%.

Пазарът на лекарства се либерализира от есента, информира още "Дневник". Цените на медикаментите без рецепта ще могат да се променят многократно през годината по искане на производителя, предвиждат промени в Наредбата за пределните цени на лекарствата. Документът се подготвя от няколко месеца от Министерството на здравеопазването и вероятно през есента ще бъде гласуван от Министерския съвет.
Промените са налагат заради въвеждането на облекчен режим за този вид медикаменти, което е изискване на Европейския съюз, обясни пред "Дневник" зам.-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев. Според него забавянето на наредбата се дължи на съгласувателни процедури. В момента производителите могат да внасят два пъти годишно искане за увеличение на цените на своите продукти, независимо дали се изписват със или без рецепта. И българските, и чуждите компании определят промяната като положителна стъпка.

София продава втората си по печалба фирма, съобщава още "Дневник". Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) ще продаде чрез конкурс второто по печалба общинско дружество за миналата година "БКС - център". Това става ясно от съобщение в официалната страница на агенцията в интернет. Дата за конкурса все още не е определена.
Директорът на СОАП Иван Димитров не се ангажира със срокове за продажба на печелившото дружество. По думите му все още не е готова оценката на активите и правният анализ. Представители на общината прогнозираха, че най-вероятно "БКС - център" няма да бъде продадено до местните избори през октомври, но според техни опоненти фирмата може да бъде купена по-рано, за да я придобият близки до кметството. Дружеството ще се продава изцяло. За приватизация са пуснати 53 364 поименни акции, които представляват 100% от капитала на фирмата според решението на Столичния общински съвет.

"МВФ: Дайте на банките пари от резерва, но малко", цитира "Сега" съвета на фонда. "Ние сме загрижени заради макроикономическите последици от вкарването на част от фискалния резерв в търговските банки" - това заяви в интервю за БТА постоянната представителка на МВФ у нас Пирита Сорса.
Според нея, когато парите се взимат от централната банка и се пуснат в търговските банки, това увеличава тяхната ликвидност. Ако депозитите са малки и транзакциите са ограничени, това няма да повлияе особено. Но ако са големи, банките ще започнат да отпускат повече кредити и условията на паричния пазар могат да се променят. Това може да доведе до по-висока инфлация, защото ще има по-голямо търсене или по-висок външен дисбаланс, тъй като с част от тези кредити ще се купуват повече вносни стоки", предупреди Сорса.

25 000 лв. печалба месечно от незаконен хазарт, обявява още "Сега". 11 ротативки, които изплащат 60% печалба от направените залози вместо 80%, е иззела Държавната комисия по хазарта след проверки в денонощни кафенета от веригата "Чочи" в столичния квартал "Надежда", съобщиха от комисията.

"Петрол" пуска облигации за 100 млн. лева, информира още "Сега". "Петрол" АД ще пусне през следващите 5 години корпоративни облигации на обща стойност 100 млн. лв. Това намерение е вписано в обявата за свикване на общо събрание на акционерите на компанията на 5 септември тази година.
Емисиите ще бъдат една или повече, като начинът за изчисляване и плащане на лихвата и условията за записване ще се решават от общото събрание на акционерите. Ако издаването на облигациите мине успешно, това ще е един от най-големите такива заеми, който частна компания у нас емитира.

Плащаме с 4 лева повече за юлския ток, предупреждава "Стандарт". Средно с 4 лева по-високи ще са юлските сметки за ток. В тях е отразено увеличението на цените от 1 юли. Тогава електричеството поскъпна с 20,51%. Дневната тарифа вече струва 15,3 ст. за квтч, а нощната - 8,3 ст. за квтч. Потреблението до 75 квтч през деня се плаща по 9,8 ст. Най-много потребители ще получат с около 4 лева по-големи сметки за юли. От една страна, причината е в по-малката консумация на електричество през лятото. От друга страна, във фактурата ще са включени по-малко дни от юли. Заради промяната на тарифите енергодружествата започнаха да отчитат електромерите след 1 юли и затова част от киловатите влязоха в сметките за юни.

"От 2005-а: Повече деца, по-ниски данъци" е друго от заглавията в "Стандарт". Елементи на семейно облагане има в повечето развити страни. Най-често размерът на налозите зависи от броя на издържаните от един данъкоплатец лица - деца, инвалиди, възрастни родители или безработен съпруг. Така е в Белгия, Франция, САЩ, Германия, Люксембург и Португалия. В някои страни като Франция и Белгия общият доход на семейството се разделя на броя на хората, които се издържат от него. След това всяка сума се облага поотделно. В САЩ, Германия, Люксембург и Португалия двамата съпрузи може да попълнят една данъчна декларация и да платят налози върху общия си доход. Преди да се премине към семейното облагане, у нас обаче трябва да се решат много проблеми. Един от тях е как да се регламентират семействата, които живеят заедно без официален брак. Чести са и случаите, когато заради финансови проблеми децата живеят с родителите си, въпреки че са навършили пълнолетие и работят.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Кремъл: Обвиненията на САЩ са неоснователни</p>

Кремъл отхвърли обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна

Свят Преди 2 минути

Песков заяви, че Москва остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия.

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 5 минути

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки

<p>&quot;Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...&quot;</p>

Очаква ли се ескалация между Иран и Израел: Бившият съветник по националната сигурност на САЩ с коментар

Свят Преди 49 минути

"Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...", казва Макмастър за военната помощ на САЩ за Украйна

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 1 час

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Технологии Преди 1 час

ИТ гигантът се притеснил, че изостава от конкуренцията

<p>Филипините привикаха китайски дипломат, ето защо</p>

Напрежението в Южнокитайско море расте: Филипините привикаха китайски дипломат

Свят Преди 1 час

Филипините обвиниха Китай, че повишава напрежението в Южнокитайско море, след като във вторник бреговата охрана на страната използва водно оръдие

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Какво представлява хлорпикрин, химическото оръжие, в чието използване САЩ обвинява Русия

Свят Преди 1 час

Излагането на хлорпикрин причинява дразнене на очите и дихателните пътища, придружено от повръщане и диария

<p>Нинова: Да не се прави на ощипан г-н Главчев (СНИМКИ)</p>

Нинова с коментар за частната болница "Мама и аз": Да не се прави на ощипан г-н Главчев

България Преди 1 час

Първо стои въпросът защо служебният кабинет е приел решението за създаване на частна детска болница, коментира тя

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 2 часа

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 2 часа

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 2 часа

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 2 часа

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 2 часа

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 2 часа

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината