0
Ки инетът дава изборни награди за 800 000 лв., обявява "Дневник".
Между 700 000 и 800 000 лв. ще бъде общата стойност на наградите от томболата, с която правителството възнамерява да насърчава избирателната активност за парламентарния вот на 25 юни.

Още толкова пари ще бъдат отпуснати за реклама и разяснителна кампания около лотарията. Това стана известно в понеделник от изявление на говорителя на кабинета Димитър Цонев.

Той съобщи за първи път подробности около планираната лотария, като посочи, че те са съгласувани на среща между министъра на държавната администрация Димитър Калчев и ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК), в която участвал и той.

Пороите и торнадото "отнесоха" поне 4 млн. лв., пише още "Дневник".
Щетите от петдневните природни бедствия в страната надхвърлиха 4 млн. лв., сочат предварителните изчисления на застрахователи, кметове, "Гражданска защита" и пострадали граждани.

Само торнадото, градушката и наводненията в Търговищко в неделя донесоха загуби за около 1 млн. лв., съобщи "Дарик радио". Тази сума не включва разрушенията по републиканската пътна мрежа, посевите, овощните градини и подстанциите.

При обиколка из пострадалите села кметът на община Търговище Красимир Мирев установи, че много от хората, попаднали във вихъра на торнадото, са с психически травми.

Общината и "Софийска вода" спорят за 11,6 млн. лв. инвестиции, съобщава още "Дневник".
Общината и "Софийска вода" спорят за направените 11,6 млн. лв. инвестиции през първата година от концесията на водоснабдителната мрежа, съобщиха от дружеството.

Компанията е инвестирала общо 27 млн. лв., но по препоръка на надзорника по договора - българската компания "Омонит", не е призната спорната сума. Двете страни не са стигнали до взаимно споразумение по спора и затова са се обърнали към един от тримата международни арбитри.

Договорът за концесията, който беше сключен в края на 1999 г. и е за 35 години, предвижда, ако не се стигне до решение, страните да се обърнат към арбитражния съд във Виена. Общината твърди, че засега няма сближаване на позициите и вероятно ще се стигне до съд.

Ако се стигне дотам, спорът ще струва по около 3 млн. евро на всяка една от страните, смята изпълнителният директор на "Софийска вода" Кевин Старлинг. От компанията твърдят, че инвестициите са направени и признати по международните счетоводни стандарти, но в договора няма точна формулировка за това какво е инвестиция.

Цените на производител в промишлеността запазват ръста си, констатира още "Дневник".
Цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността през април се повишават със 7,7% спрямо април 2003 г., показват предварителните данни от Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо февруари повишението на цените е с 1,1%. С това темпът на ръст на цените на производител се запазва на нивата от предния месец, когато увеличението беше със 7,6%.

България с план Б след френското "Не", анонсира "Сега".
България има резервен ход, след като французите отхвърлиха евроконституцията, заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева пред журналисти в Русе.

54,86% от френските избиратели гласуваха против Европейската конституция, а 45,14% я подкрепиха. В Европа настана объркване как да продължи ратификацията на документа, защото не бе предвиден план Б в случай на отхвърлянето му.

Частно енерго спря тока на държавното ВиК-Добрич, пише още "Сега".
Първото енерго след приватизацията, което реши да спре тока на свой длъжник, е варненското.

Вчера дружеството спря захранването на ВиК-Добрич и постави водоснабдяването на региона под въпрос. 67% от "Електроразпределение"-Варна са собственост на германската E.ON.

Спрян е токът в централната административна сграда и в още няколко обекта на ВиК-Добрич заради дългове от над 10 млн. лв. Това каза председателят на управителния съвет на "Електроразпределение"-Варна Райнхард Ашендорф.

Според него управителят на ВиК-Добрич е предупреден и не трябва да има проблеми с водоснабдяването на региона. "В административната сграда е централният диспечерски пункт на ВиК и дружеството трябва да е осигурило агрегат или да премине към ръчно управление на процесите", каза Райнхард Ашендорф.

ВАС отхвърли жалби срещу "Гражданска отговорност", съобщава още "Сега".
Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователни двете жалби срещу Наредбата за задължителното застраховане, съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН).

Наредбата обхваща застраховките "Гражданска отговорност" и "Злополука". Решението не подлежи на обжалване. Едната жалба е срещу това, че в наредбата се предвижда премията по "Гражданска отговорност" да зависи от пола, възрастта и шофьорския стаж на водача.

Според Съюза на застрахованите критериите "пол" и "възраст" са дискриминационни. В решението си ВАС посочва, че неотчитането на тези показатели може да ощети някои от застрахованите.

Според статистиката жените правят по-малко катастрофи и не е справедливо да плащат застраховки наравно с мъжете, коментираха експерти.

БДЖ въвежда карти за пет дни, обявява още "Сега".
От 1 юни БДЖ въвежда нова абонаментна карта, която ще е валидна пет календарни дни.

Картата е за граждани, които пътуват често по работа, съобщиха от компанията. В сравнение с предлаганите сега едномесечни и тримесечни карти петдневната дава на клиентите гъвкава възможност за планиране на пътуванията.

Клиентите на железницата с такава карта ще ползват 30% намаление от редовните цени за отиване и връщане с бързите и пътническите влакове по избран от тях маршрут до 100 км, уточниха от превозвача. Новата карта е безименна и без снимка и може да се купи от жп бюрата и гарите, където билети се издават чрез компютър.

Цената е различна в зависимост от маршрута. За пътувания на най-кратките разстояния - до 10 км, картата струва 4,20 лв., а за най-дългите маршрути - до 100 км, цената е 23,80 лв.

"Кремиковци" отложи продажбата си на индийска компания, информира още "Сега".
Общото събрание на "Кремиковци", насрочено за вчера, се отложи за 14 юни поради липса на кворум, съобщили за вестника от комбината.

Собственици на компанията са "Финметалс холдинг" - със 71%, и държавата - с 25%.

На вчерашното събрание трябваше да се направят промени в надзорния съвет и в него да влезе представител на индийската компания "Глобал стийл холдинг ЛТД". Компанията е кандидат за покупка на комбината, но още не се съобщават финансови параметри.

Тя е част от втората в света металургична компания "Испат" (ISPAT), собственост на индийската фамилия Митал.

Представителят на индийската компания Алок Гупта е в управителния съвет на дружеството.

В надзорния съвет е водачът на листата на Коалиция на розата в 25-и многомандатен избирателен район в София Александър Томов. Изпълнителният директор на комбината Валентин Захариев е втори в листата на коалицията в същия район.

"Наши банки с клонове в ЕС" е едно от заглавията в "Стандарт".
Българските банки ще могат свободно да откриват клонове в държави от ЕС.

Това ще стане възможно с издаването на единен лиценз за банкова дейност. БНБ подготвя проект за закон, който ще е готов до края на годината, обяви подуправителят Цветан Манчев на конференцията "Финансови услуги в обединена Европа", която се провежда във Варна.

Останалите задачи пред БНБ до влизането ни в ЕС са приемането на нов режим за ликвидация и оздравяване на банки, въвеждане на директивата за финансовите обезпечения и закона за потребителските кредити, обясни Манчев. Проектът вече е готов и предвижда банките да обявяват годишна цена на кредитите.

"Биовет" купува "Актавис" в Разград, пише още "Стандарт".
Биовет" купува производството на антибиотици на "Актавис" в Разград.

До дни пещерската фирма, която е най-големият производител на ветеринарни медикаменти, ще стане собственик на мощностите. По неофициална информация предприятието ще придобие три от петте корпуса на фармацевтичната компания в лудогорския град, в които се произвеждат субстанциите.

Частта, в която те се превръщат в готови лекарствени форми, остава на исландската компания "Актавис". Смяната на собствеността ще наложи и преструктуриране на персонала в компанията, научи "Стандарт".

Кафето остава с акциз, обявява още "Стандарт".
Президентът Георги Първанов върна за повторно обсъждане промените в Закона за акцизите, които бяха приети през последните дни от активната работа на депутатите.

С две разпоредби от този закон, внесени от народни представители, беше отменен дължимият акциз при внос на кафе. По тази начин в средата на годината се променя данъчен закон, с което бюджетът се лишава от значителни приходи.

Освен това данъчни облекчения за вносителите, предоставяни в нарушение на Закона за устройството на държавния бюджет, пораждат съмнения за лобизъм и опит да бъдат защитени корпоративни интереси, са мотивите на държавния глава.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 2 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 2 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 6 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 7 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 9 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 9 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 9 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 9 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 10 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 10 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 11 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 11 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 12 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 12 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо