0
в ва Венчърс" поставя условия за сделката за БТК, пише "Дневник". Виенското дружество "Вива Венчърс", което беше избрано за предпочитан купувач на 65% от Българската телекомуникационна компания (БТК), поставя условия, които противоречат на действащото законодателство, е записано в становище на Министерството на финансите по офертата на купувача, с което "Дневник" разполага. Купувачът настоява да не плаща данъци за възнагражденията по договора за управление на телекома и да получи до 2007 г. 222 млн. евро по същия договор.
Според финансовото министерство данъчните облекчения и утежнения трябва да се установят със закон, както предвижда чл. 60 от конституцията. В него се казва, че гражданите са длъжни да плащат данъци и такси според доходите и имуществото си, а облекчения могат да се дават само със закон. Възнаграждението за управление да е 4% от приходите на компанията през първите три години и 3% за следващите, иска още купувачът. Според "Вива Венчърс" сумата възлиза на около 40 млн. евро годишно.
Финансовото министерство посочва в становището си, че е необходимо Агенцията за приватизация да определи механизъм за контрол на възнагражденията. То препоръчва те да се определят според реализираната печалба вместо според приходите на дружеството."

БДЖ губи 5 млн. лв. от едночасова стачка на железничарите, съобщава още "Дневник". Български държавни железници (БДЖ) ще загубят между 3 и 5 млн. лв. от едночасовото спиране на влакове заради протестите на компанията за инфраструктура в сряда. Това съобщи изпълнителният директор на БДЖ Владимир Дунчев. Той обясни, че компанията ще подадени иск срещу НК "Железопътна инфраструктура" за пропуснати ползи. Заради неизплатени пари за храна за три месеца по 320 лв. на човек железничарите от инфраструктурното предприятие спряха около 79 влака за час вчера. В протеста участваха 3892 служители. Според директора на дружество Иван Пастушански БДЖ им дължи 40 млн. лв. за инфраструктурни такси. Той обясни, че ще преговаря с протестиращите.

Осигурителните прагове трябва да налеят 160 млн. лв. в НОИ, информира още "Дневник". Въвеждането на минимални осигурителни прагове ще доведе до повишаване на приходите в Националния осигурителен институт (НОИ) с около 160 млн. лв. Това е записано в проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2003 г., който вчера беше приет на първо четене в парламента със 124 гласа "за" и 93 "против". "Основните фактори, които водят до повишаване на приходите от осигурителни вноски, са разширяване на обхвата на осигурените лица със 178 638 души и увеличаване на средния осигурителен доход", обяви вицепремиерът Лидия Шулева.

"Държавата със златна акция в Бургас-Александруполис" гласи едно от заглавията в "Пари". Държавата ще има златна акция в консорциума от български фирми, който ще се учреди за строеж на петролопровода Бургас-Александруполис на наша територия, стана ясно след срещата на и.д. министъра на регионалното развитие и благоустройството Хасан Хасан с фирмите кандидатки. Златната акция щяла да гарантира ангажиментите на държавата към частното дружество за оказване на подкрепа и съдействие по всички процедури - отчуждаването на терени, преговорите за транзитните такси и за концесиите. С акцията си държавата ще има и право да блокира решения на консорциума, ако по някакъв начин те не съответстват на националните интереси, заявиха от МРРБ.

С почти 1 млрд. долара на червено е външнотърговското салдо, съобщава още "Пари". Външнотърговското салдо е отрицателно - минус 961 млн. долара, или -2054,9 млн. лева, но това е по-малко от салдото за същия период на 2001 г. с над 100 млн. долара, сочат данни на НСИ. Външнотърговският стокообмен за първите девет месеца на годината е 9,5 млрд. долара, или 20,1 млрд. лв. В сравнение с деветмесечието на 2001 г. той се е увеличил с 3,3%. Износът е 4 млрд. долара, или 8,6 млрд.лева, като увеличението спрямо миналата година е 5,2%. През второто тримесечие и първите два месеца на третото тримесечие обемите са по-големи от съответните месечни обеми на износа през предходната година, показват още предварителните данни. С близо 2% е по-голям вносът от деветте месеца на 2001 г., в размер на 5.4 млрд. USD и превъзхожда износа с над 34%. С изключение на януари и март през останалите месеци стойността на вноса е по-голяма от месечните стойности на 2001 г.

НЕК внесе в съда иск за несъстоятелност на "Химко", пише още "Пари". Националната електрическа компания внесе вчера молба до Врачанския окръжен съд за обявяване на "Химко" АД в несъстоятелност. Според кредитора дължимите суми от торовия завод са 33,4 млн. лв. Искът е внесен заради системно неизпълнение на задълженията по договор за еленергия. От НЕК вчера опровергаха изявленията на председателя на УС на "Химко" Николай Вузев за дължими суми на завода за ползвани под наем съоръжения. Никога не сме влизали в договорни отношения с "Химко" относно използването на техни съоръжения и не носим каквато и да е отговорност за неизпълнение на такива, заявяват от НЕК. Според изпълнителния директор Васил Анастасов съоръженията са обслужвали торовия завод и НЕК няма никакви договорни отношения с трети лица на площадката на завода.

Въпреки МВФ бюджетът на НОИ бе приет на първо четене, информира още вестникът. Въпреки критиките на МВФ за нереалистично завишените приходи от осигуровки през следващата година мнозинството в парламента прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. С 12,7% ще нараснат през 2003 г. приходите в бюджета на НОИ в сравнение с тази година. От общо 3,017 млрд. лв. постъпления 2,956 млрд. лв. са от осигурителни вноски, а 61 млн. лв. от собственост, глоби, санкции и наказателни лихви. Според мотивите основните фактори, които водят до повишаване на приходите от осигурителни вноски, са разширяване на обхвата на осигурените лица със 178 638 души в резултат от въвеждането на минимални осигурителни прагове и задължителната регистрация на трудовите договори. Освен това ще се увеличи средният осигурителен доход от 259,58 лв. за т.г. на 292,50 лв. за 2003 г. С бюджета на НОИ бе гласувана и таблица с минималния размер на осигурителните доходи в 48 икономически дейности и професии. Изненадващо тя не предизвика дебат в парламента, пише "Пари".

Обещават 15% по-ниски сметки за парно тази зима, съобщава "Сега". Мога да гарантирам, че тази зима сметките за парно в България ще бъдат с около 15% по-ниски от миналата. Това заяви вчера енергийният министър Милко Ковачев. Причината се дължала на завършилите това лято модернизации на абонатните станции, по-евтиния лимит от 250 киловатчаса топлоенергия месечно, таксата мощност, която вече плащаме през цялата година, и топлинното счетоводство, което е факт вече за 90% от потребителите. Само модернизацията на абонатните станции ще осигури около 8% икономия, но тя е завършена напълно само в провинцията, уточниха по-късно от енергийното министерство. В София са ремонтирани само около 1/10 от съоръженията.

49% от "Хемус ер" ще се продават на търг, информира още "Сега". На публичен търг с явно наддаване ще бъде пуснат държавният дял в "Хемус ер", който е 49%, съобщиха от АП. Мажоритарният пакет от 51% бе продаден на "Пирин-турист" на 3 август 2001 г. за 11,2 млн. лв. Това бе последната сделка, сключена от предишното ръководство на АП, и то след като надзорният съвет първо отхвърли купувача, а седмица по-късно одобри сделката. После пък имаше проблеми с джиросването на акциите и влизането във владение на новия частен собственик. 17% от акциите са блокирани в полза на агенцията до изпълняване на двегодишен целеви план от купувача. "Пирин-турист" плати 10% от цената в брой, а остатъка - в компенсаторни записи, жилищни компенсаторни записи и временни удостоверения за притежаването им.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности