0
Дж жавната субсидия за земеделските производители ще се увеличи поне 3-4 пъти през следващата година с промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, съобщиха от аграрното министерство. Субсидиите за земеделците ще бъдат обвързани с брутния вътрешен продукт на страната и те ще могат да разчитат на по-голяма субсидия от държавния бюджет, казал министърът на земеделието Мехмед Дикме по време на учредяването на Консултативен съвет по земеделие вчера. Съветът, в който са включени банкери, учени и представители на браншови организации, ще изработи национална стратегия за развитие на селското стопанство през следващите 7 години, пише днес "Монитор".

Данъчни инспектори ще следят под лупа всеки лев, който получаваме и харчим, информира "Стандарт". Служителите ще засичат дали декларираните доходи съответстват на направените разходи. Целта е да се изкарат на светло парите, за които не са платени налози. Мерките са залегнали в новите текстове на Данъчно-процесуалния кодекс, които ще се гласуват днес от бюджетната парламентарна комисия.

Клубът на търговските лидери - Мадрид ще връчи на "МобилТел" ЕАД Златната награда за качество в края на месец май 2002 г. На церемонията в Париж изпълнителният директор на МобилТел - Румяна Кючукова, ще получи и Златна значка за качество, научаваме от "Монитор". Поредното признание за българският GSM оператор идва само две седмици след като МобилТел получи престижната "Световна награда за качество XXI век" на Международната маркетингова организация.

До 3 май кандидатите за "Булгартабак" ще могат да подават индикативни оферти. От днес до края на април в Агенцията за приватизация започва продажбата на конкурсната документация за холдинга. Вчера беше обявена приватизационната процедура. Предлага се пакет между 51 и 80 на сто от акциите. Всеки от кандидатите ще посочи какъв процент желае да придобие. Фирмите и лицата, които закупят меморандуми, ще получат сертификати за регистрация. Само кандидати с такъв сертификат ще имат право да подадат оферти, информира "Стандарт".

На 1 април ще започне работа Националното бюро "Зелена карта" (застраховка "Гражданска отговорност" за събития извън територията на страната). Бюрото ще стане правоприемник на "Булстрад", единственият застраховател, който можеше да продава едноименната полица. Това съобщава за "Дневник" Цветанка Крумова, член на управителния съвет на бюрото. Първите няколко гаранции от 600 хил. евро вече са внесени, като са представени и нужните презастрахователни програми. Това са двете условия, за да могат общозастраователните дружества, членуващи в сдружението, да продават "зелена карта". От 1 април полицата ще се издава освен от "Булстрад" още и от "Алианц България", ДЗИ и др., които вече са внесли банковите си гаранция и са представили презастрахователните си програми.

Хебросбанк, един от кандидатите за банка "Биохим", започна предприватизационно проучване заедно с консултантската фирма "PriceWaterhouse Coopers" вчера. Одитът ще продължи до 5 април. Банката ще участва в наддаването в консорциум с "Шарлеман Кепитъл", специализирана в управлението на инвестиционни фондове, съобщава "Новинар". Кандидатите трябва да са търговски банки с поне 100 млн. лв. собствен капитал. Поканени са 7 потенциални купувачи - Банк Аустрия, Сосиете Женерал - Париж, Търговската банка на Гърция, Ти Би Ай холдинг, Булбанк, Росексимбанк и Хебросбанк.

Американските долари скоро ще загубят традиционния си зелен цвят и ще грейнат с всички цветове на дъгата, съобщава "Стандарт". За предстоящата промяна на цветовата гама на националната валута Вашингтон вече е информирал Европейския съюз. Новите банкноти ще бъдат пуснати в обращение в средата на 2003 г. Ще бъде променена и хартията, на която те се печатат. Това се прави с цел защита на долара, който все по-често става жертва на фалшификатори, използващи високоусъвършенствана компютърна и копирна техника. Доларите занапред ще бъдат в седем различни цвята, като всеки от тях ще съответства на определена стойност на банкнотата.

Жива верига в знак на протест срещу готвените в "Химко" 50-процентни съкращения ще направят на 1 април работниците в комбината, съобщава "Стандарт". В края на март изтичат срочните трудови договори на персонала. Държавата чрез фонд "Земеделие" да се намеси в разрешаването на проблема на комбината, като кредитира земеделците с карбамид, произведен от "Химко", предложиха синдикалисти и депутати. Обсъден беше и вариантът през зимните месеци да се изкупува карбамид, който да се използва против заледяване на пътищата вместо луга и сол.

Световната банка и Държавната комисия за енергийно регулиране ще обявят търгове за лицензи на осем газоразпределителни дружества, като впоследствие инвеститорите ще могат да получат концесии за тях. Това съобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев при обсъждането на енергийната стратегия с асоциация "Енергетика", съобщава "Дневник". Дружествата бяха обособени още преди година и обхващат около сто общини в регионите Варна, Плевен, Бургас, Пловдив, Дупница и София, но до провеждане на конкурси тогава не се стигна. Инвеститорите обаче ще бъдат задължени постоянно да проучват дали има нови обекти, подходящи за газификация, и да предоставят информация за това в Държавната комисия за енергийно регулиране. Според наредба от 2000 г. "Булгаргаз" запазва монополното си положение и ще продава газ 10 г.

Учредиха съвет по земеделие в който влизат 20 аграрни специалисти, съобщи "Стандарт". Консултативният орган се оглавява от земеделския министър Мехмед Дикме и ще изработи стратегия за развитие на селското стопанство за 7-годишен период. Предстоят промени в закона за земеделските производители. През следващата година те ще могат да разчитат на 3-4 пъти по-голяма субсидия, обяви министър Дикме.

Бившият финансов министър Муравей Радев е блокирал поне 100 млн. лева от хазната с изключително неизгоден договор, сключен с купувачите на Булбанк "УниКредито Италиано" АД и "Алианц АД". Това пише в жалбата на финансовия министър Милен Велчев до главния прокурор Никола Филчев. Както "Стандарт" вчера писа, депутатът от ОДС Муравей Радев е предаден на прокурор за неизгодни сделки, подписани от него като министър в кабинета "Костов".

Гражданите с топлоизолирани жилища да плащат по-нисък данък сгради. Това, според "Новинар", ще е една от мерките, които ще предложи енергийното министерство, с цел да се стимулира пестенето на енергия, съобщи министър Милко Ковачев. Сега при подобрения на жилището, включително и допълнителното му изолиране, данъкът се повишава. Трябва да е точно обратното, считат енергетиците.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 8 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 9 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 12 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 13 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 13 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 14 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 14 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 15 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 15 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 15 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 16 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 16 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 17 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 17 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 18 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите