0
Аи ионерите получават права за сметка на бордовете, информира "Дневник". Разширени правомощия на общото събрание и на миноритарните акционери за сметка на повече задължения на ръководните органи на акционерните дружества (АД) съдържа последният вариант на проекта за изменение и допълнение на Търговския закон. Той беше подготвен от експерти на Министерството на правосъдието и Министерството на икономиката и до края на седмицата ще бъде изпратен за съгласуване във всички ведомства. Целта е в средата на септември проектозаконът да бъде внесен в Министерския съвет, съобщи Севдалин Божиков, зам.-министър на правосъдието и ръководител на работната група. В правомощията на общото събрание се включва правото за разпределяне на печалба, изплащането на дивидент и попълването на фонд "Резервен". То, а не ръководството, ще взима решение за сключване на сделки със значителна част от активите на дружеството и договори, с които се поемат задължения в особено големи размери. Тези правила могат да бъдат променени с устава.

Държавата ще изкупи 200 хил. тона зърно, съобщава "Дневник". Стоков фонд "Зърно", който ще се създаде по силата на Закона за съхранението и търговията със зърно, ще изкупи около 200 хил. тона хлебно зърно на цена от 160 лв. за тон. Това предвижда предложеният от Министерството на земеделието и горите пакет от шест мерки, който ще подпомага производителите. Той ще бъде приет от правителството в четвъртък. "Мерките не са хаотични, а част от стратегията на правителството за развитие на българското земеделие. Правителството води ясна политика и не се поддава на никакъв натиск", каза земеделският министър Мехмед Дикме на пресконференция в неделя. Според него с мерките са запознати премиерът Симеон Сакскобургготски, председателите на парламентарните групи на НДСВ и ДПС Пламен Панайотов и Ахмед Доган, както и вицепремиерът Николай Василев.

Продажбата на БТК може да се проточи, пише още "Дневник". Продажбата на Българската телекомуникационна компания (БТК) може да се проточи поради липсата на нормативна уредба, при която ще работи новият собственик, съобщава източник, близък до сделката. Срокът за подаването на окончателните оферти изтича на 10 септември. Основният проблем е свързан с искането на тримата кандидати за стабилни закони и ясна регламентация в сектора. В четвъртък правителството прие новия проектозакон за далекосъобщенията, който обаче ще бъде гласуван в парламента най-рано в средата на септември. Транспортното министерство все още няма готовност с нито една от наредбите по прилагането на закона. Неясноти възникват със създаването на фонда, който ще компенсира операторите при предоставянето на губещи услуги в труднодостъпни райони, както и с неговото финансиране. Тепърва предстои да се изясни дали бъдещият собственик ще може да купи и третия GSM-лиценз и как това ще се отнесе към мобилния лиценз на "Мобиком". Третият GSM-лиценз ще е за 20 години и кандидатите трябва да отделят за него около 28 млн. евро.

България остава балкански лидер в износа на ток, пише от своя страна "Пари". В НЕК има постъпила заявка от Румъния за внос на електроенергия от България, съобщава за вестника главният инженер на НЕК Митю Христозов. Според него се очаква в близките месеци да постъпят молби за пренос на български ток и за Сърбия и Черна гора. Това на практика опровергава написаното преди десетина дни от румънския вестник "Зиарул финанчиар", че северната ни съседка може да стане още през 2003 г. най-големият износител на електроенергия на Балканите, ако се възползва от излизането от експлоатация на крупни производствени единици в България. Вестникът цитира очакванията на румънски експерти износът на българска електроенергия да спадне наполовина. Няма опасност в близките години Румъния да измести страната ни от лидерското място на износител на електроенергия за региона, твърди главният инженер на НЕК. Румънската страна съди за нас по това, че сме поели ангажименти към ЕС за извеждане на блокове в АЕЦ Козлодуй и това ще намали възможностите ни за износ, а тогава тя би могла да се настани на пазара, който сега владеем ние, казва инж. Христозов. Според направения от него паралел обаче България е изнесла през 2001 г. 7 млрд. кВтч, докато Румъния е осъществила износ от 1,4 млрд. кВтч., а тези показатели се запазват и за 2002 г.

Заменяме доларови ЗУНК за трети път през 2002 г., информира още "Пари". Министерството на финансите продължава предприетото преструктуриране на вътрешния дълг, предоставяйки възможност на инвеститорите да заменят доларови ЗУНК облигации с държавни дългосрочни облигации, деноминирани в единната европейска валута. Това става ясно от съобщението на МФ от края на миналата седмица, с което се обявява третата за т.г. подписка за замяна на ЗУНК книжа. Деноминираните в щатски долари ЗУНК облигации се появяват през 1993 г. и представляват ДЦК, емитирани за уреждане на необслужваните доларови кредити на държавните предприятия към банките.

Сделката за "Булгартабак" може да бъде блокирана преди подписването, съобщава още "Пари". Сделката за приватизация на 80% от капитала на "Булгартабак холдинг" по всяка вероятност ще бъде блокирана още преди подписването на договора с избрания в петък ексклузивен купувач "Тобако кепитъл партнърс", съобщили за вестника представители на конкурентите от "Тобако холдинг" и декласирания "Метатабак". Достатъчно за това е да бъде подадена жалба срещу избора на купувач, което автоматически ще забави парафирането на документа до произнасянето на съда, обясниха юристи. Забавянето може да се окаже решаващо за сделката като цяло, защото офертите на кандидатите важат за 120 дни, т. е. до 22 ноември, и след тази дата няма да са обвързани с направените предложения. При положение че неуспелите заявяват готовност да атакуват и други елементи на процедурата, твърде вероятно е съдебните дела да се проточат и след Нова година, е прогнозата на юристите. По процедура оттук насетне предстои до 45 дни Агенцията за приватизация да финализира преговорите с победителя в конкурса за подписване на договор, който надзорният съвет на АП да одобри.

"Сега" инфомира в заглавие: Данъците за колите са с отстъпка още седмица. Данъците за колите за тази година могат да се платят с 10% намаление до идния понеделник, припомнят от данъчната администрация. По закон отстъпката върху сумите се ползва до 31 август, но денят е събота, затова облекчението ще важи и в първия работен ден след това, 2 септември. Намалението се ползва, ако собствениците платят дължимите суми изцяло. В противен случай до 2 септември те трябва да погасят поне 50% от задълженията по двата налога. Втората вноска по тях трябва да се плати до 31 октомври. Ако тези срокове не бъдат спазени, върху сумите се начислява лихва за всеки ден просрочие. При плащане в брой тази година данъците за колите се внасят в данъчната служба по постоянен адрес на собственика. Необходимо е да се носи и регистрационният талон на автомобила. Добре е гражданите да са направили справка през коя година е произведен автомобилът им, защото данъчните сигурно ще ги попитат. Причината е, че тази година данъкът върху превозните средства се определя според мощността и коефициент според годината на производство.

От днес ще се изкупуват едролистните тютюни, съобщава още "Сега". Едролистните тютюни ще се изкупуват от днес по новите стандарти, но с известни отстъпки от правилата за първо качество. Това обяви председателят на асоциацията на тютюнопроизводителите Юлиян Кенански. Миналата седмица браншовиците заплашиха с бунтове, защото според новата оценка първокласните листа се оценявали като втора класа и се плащали със 70 ст. по-евтино.

10 млн. броя метални левчета ще пусне БНБ от 2 септември, пише "Стандарт". Още 30 млн. бройки ще се появят през следващата година. Заготовките са изработени от германската компания "Дойче никел" и вече са доставени. Зареждането на банките с новите монети ще започне още тази седмица, съобщиха от БНБ. Печатането на банкноти от 1 лев вече е спряно. Те обаче ще са в обращение до изхабяването и изтеглянето им паралелно с новите монети. В момента на пазара са 36,6 млн. броя хартиени левчета. На гърба на новата монета ще стои ликът на св. Иван Рилски. Тя ще е двуцветна - външният пръстен ще е от жълта сплав и ще е назъбен. Вътрешният кръг ще е от бяла сплав.

Свалиха цените за българи по морето, информира още "Стандарт". Хотелите от категория 2 и 3 звезди в курортите край Варна свалиха цените от неделя. Намалението е средно с около 20 лв. за нощувка на човек и важи за български граждани. В хотел "Градина" в курорта Златни пясъци от вчера двойна стая струва 33 лв., единична 59 лв., а апартамент - 104 лв. В "Палма парк" цената на двойна стая е 48 лв., а единична 64 лв. В парк-хотел "Магнолия", също 3 звезди, новите цени за двойна стая са 19 лв., а за единична 28 лв. В хотелите с категория две звезди също има намаления. В "Синигер" на Златните двойна стая, ползвана минимум седмица, струва 22 лв. на ден, а единичната е 33 лв. Ако помещенията се ползват за по-малко време, цената се увеличава с 5-6 лв. В хотел "Бриз" до 5 септември ще важат също нови цени - двойна стая струва 23 лв., а единична 40 лв. В курорта "Св. Константин" хотелите с по-ниски категории също смъкват цените. В тризвездния "Естрея" например се предлага двойна стая с климатик за 46 лв., а единичната е 57 лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЦИК: И без нови машини ще проведем изборите

ЦИК: И без нови машини ще проведем изборите

България Преди 11 минути

Оттук нататък Комисията ще реши как да продължи

Нов шок с цената на газа, щял да бъде по-евтин от този в ЕС

Нов шок с цената на газа, щял да бъде по-евтин от този в ЕС

България Преди 1 час

Само за последния месец цената на синьото гориво на европейските пазари е нараснала с над 50%

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ се регистрира в ЦИК за изборите

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ се регистрира в ЦИК за изборите на 14 ноември

България Преди 3 часа

Ще се стремим към по-висок резултат на следващите избори, посочи тя

Стефан Янев назначи нов зам.-министър на вътрешните работи

Стефан Янев назначи нов зам.-министър на вътрешните работи

България Преди 3 часа

От началото на септември до момента Таня Петрова е консултант по правни въпроси в МВР

<p>КС отмени мораториума върху кабинета &quot;Борисов&quot; 3</p>

Конституционният съд отмени мораториума върху кабинета "Борисов" 3

България Преди 3 часа

Решението е прието единодушно с 11 гласа

Това ли е най-тъжната песен в света

Това ли е най-тъжната песен в света

Любопитно Преди 3 часа

Ако имате ваше предложение за най-тъжната песен на света - споделете ни го

Снимката е илюстративна

НСИ: Преброителният код не съдържа лична информация

България Преди 4 часа

Всеки, който успешно е попълнил преброителната карта онлайн, е получил такъв код

„Делта“ вариантът на COVID-19 доминира на 100% у нас

„Делта“ вариантът на COVID-19 доминира на 100% у нас

Теми в развитие Преди 4 часа

От 457 анализирани клинични проби при всички е бил установен този вариант на вируса

Силно земетресение разлюля Гърция

Има ли опасност за България след силния трус на о. Крит

Свят Преди 5 часа

Ново силно земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер беше регистрирано днес

Откриха човешки останки край ардинско село

Откриха човешки останки край ардинско село

България Преди 5 часа

Предположенията са, че това е местен жител, който е в неизвестност от края на ноември 2019 г.

Сблъсък на интереси и драматични срещи в „Пътят на честта“

Сблъсък на интереси и драматични срещи в „Пътят на честта“

България Преди 5 часа

Не пропускайте поредицата от вторник до четвъртък от 20:00 ч. по NOVA

Медицинско чудо: Върнаха към живот мъж в клинична смърт

Медицинско чудо: Върнаха към живот мъж в клинична смърт

Вдъхновени истории Преди 5 часа

Сърдечната му дейност спряла на входа на болницата

TikTok вече е в клуба на услугите с 1 млрд. потребители

TikTok вече е в клуба на услугите с 1 млрд. потребители

Технологии Преди 5 часа

Платформата се присъединява към най-големите социални мрежи в света

Експлозия в жилищна сграда в Швеция

Взрив в жилищна сграда в Швеция, има ранени

Свят Преди 5 часа

Екипи на полицията и пожарната евакуират живущите в сградата

МОСВ преустанови операцията по освобождаването на кораба край Камен бряг

МОСВ преустанови операцията по освобождаването на кораба край Камен бряг

България Преди 6 часа

Снощи кран започна разтоварване на плавателния съд