0
Тс ската енергийна компания ТЕТАШ прекрати в понеделник вечерта доставката на ток от България, информира днес от страниците си вестник "Пари". В НЕК е получен факс от ТЕТАШ, в който, без да се споменават срокове, е посочено, че компанията спира получаването на електроенергия от страната ни. ТЕТАШ повтаря мотивите от писмото си от 11 април за неизпълнение на ангажиментите на българската страна по изграждането на двата инфраструктурни обекта.

Миноритарен пакет от 12,8% от капитала на "Булгартабак холдинг" се пуска срещу компенсаторни инструменти на фондовата борса от 12 май, обявиха Агенцията за приватизация и инвестиционните посредници по продажбата на т. нар. пул мечта. Акциите трябва да бъдат пласирани за четири седмици, като се очаква за тях да наддават и чуждестранни инвеститори.

2 млн. долара оборот за 2002 г. отчита завод "Черно море", Варна, съобщи шефът на фирмата Петьо Милков по време на среща с Асоциацията на военните аташета у нас. Дружеството е специализирано в изработването на високотехнологична продукция за различни типове радарни системи, отбелязва "Пари". Новите оферти са за модернизиран наземен радар, нов речен локатор, а до 3 месеца ще се появи и нов малък морски радар. В завода се изработва и продукция със специално предназначение, обяви още Милков.

По време на срещата с аташетата, организирана от Националния комитет за възраждане на отбранителната промишленост в страната, са били представени възможностите на завода. При подобни форуми конкретни оферти може да се чакат от три до пет години, коментира организационният секретар на комитета Йордан Маринов. Представители от страна на асоциацията присъстваха военните аташета на Великобритания, САЩ, Франция, Полша.

През последните дни е явно желанието на някои личности, свързани по различни начини с БТК, да очернят сделката и да я представят като неизгодна за държавата и обществото, пише още изданието. Под формата на независими анализи се прокрадва становището, че единственият печеливш от сделката щял да бъде бъдещият купувач на телекома. Много показателни в това отношение са твърденията, че цената за БТК била ниска и не бивало в никакъв случай да се продава за по-малко от десетократния размер на печалбата й.

Твърденията за цената са типичен пример на антипазарно мислене - не можем да си представим, че един човек в бизнеса казва, че едно нещо не струва толкова, колкото показва пазарът, а колкото сам той си решава. Още повече като недопустимо се позовава на единствен критерий и още повече когато този критерий е изкараната на хартия печалба. Печалбата лесно изчезва, ако например оборудването се купува с 15-20% над пазарната му стойност, а това е само един от стотиците начини.

Заводът на турската компания "Шишеджам" в Русе ще има капацитет от 200 000 тона годишно лято стъкло, информира "Дневник". "Тракия джам", която е дъщерна фирма на "Шише джам", ще ръководи инвестиционния проект. Това стана ясно във вторник след среща на вицепремиера Николай Василев с представители на турската компания. За изграждането на новото предприятие ще бъдат вложени първоначално около 100 млн. долара. Строителството ще започне през юни т.г., като пусковият срок е 18 месеца.

Паралелно с основния строеж ще бъдат изградени и няколко допълнителни завода. Фирмата планира да открие производствените линии поне на два от заводите през 2005 г. Едно от бъдещите предприятия ще бъде за домакинско стъкло. Инвестицията за всеки допълнителен завод ще бъде между 5 и 10 млн. долара.

Най-голямата гръцка компания за производство на замразени плодове и зеленчуци - "Дженерал фуудстафс-Барба Статис", възнамерява да построи свой завод в България, близо до Пловдив, информира Би Би Си. В проекта ще бъдат инвестирани между 6 и 8 млн. евро, като заводът се очаква да започне да функционира през 2005 г.

Половината от средствата за финансиране на начинанието ще бъдат осигурени от "Барба Статис". Другата половина ще дойде по линия на европейската програма САПАРД за България, обяснява гръцкото електронно издание Ns.ana.gr. Българският завод на "Барба Статис" ще произвежда както готови продукти, така и първичен материал, който ще бъде изнасян за Гърция за по-нататъшна обработка. Целта на инвестицията в България е да бъде осигурена възможността за експанзия на балканския пазар, а в бъдеще и на пазара в Украйна.

Още през миналата година от "Барба Статис" обявиха, че проучват възможностите за установяване на производствена дейност в България или Сърбия чрез закупуване на съществуващ консервен завод или изграждането на нов такъв.

Международната агенция "Муудис" присъди рейтинг от В1 на еврооблигациите на "Първа инвестиционна банка" (ПИБ), които предстои да бъдат емитирани съвсем скоро. Всъщност емитент на ценните книжа ще бъде регистрираното неотдавна в Холандия дружество "First Investment Finance BV", собственост на българската финансова институция, която гарантира изцяло облигациите. ПИБ получи преди няколко седмици разрешение от БНБ да притежава всичките акции на "First Investment Finance BV".

Рейтингът, който холандската компания получи от "Муудис" вчера, е с една степен над максимално възможната оценка за депозити в чужда валута в България. Явно от ПИБ добре са преценили, че с регистрацията на свое дружество в Холандия ще могат да получат по-добър рейтинг за книжата си. По този начин банката ще може и да пласира облигациите си при по-ниска доходност, което ще е по-изгодно за нея. В същото време намалява и рискът на самата българска институция.

Турция спря едностранно вноса на ток от България в 0,16 ч. вчера, отбелязва днес вестник "Сега". Това стана няколко часа след като НДСВ и ДПС начело с Ахмед Доган водиха тежки преговори за продажбата на БТК в кабинета на премиера. Малко по-късно в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация бе внесен за одобрение договорът с "Вива венчърс". Така на практика бе отрязан меракът на турския консорциум между "Коч холдинг" и "Тюрк телеком" да купи БТК.

Снощи депутатите от управляващото мнозинство обсъждаха проблема със спрения износ, заради който е възможно да поскъпне електричеството у нас.

Българинът консумира месо близо 5 пъти по-малко от западноевропейците. До 1990 г. на глава от населението у нас са се падали по 75-76 кг годишно. Сега потреблението е около 12-14 кг. Ако обаче се добави мръвката, купена от нерегистрирани производители, консумацията едва стига 16-20 кг. "В момента изоставаме значително от европейците, които изяждат по 70-85 кила месо годишно", съобщи вчера изп.-директор на "Бони оборот холдинг" Борислав Николов.

"Свиване на потреблението има, но напоследък то е свързано с вегетарианското или здравословно хранене. Обедняването на населението също е сред факторите, които продължават да оказват влияние, но нещата са непроменени от 1999 г. насам", коментира пред "Сега" шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев.

27 млн. евро заем е взел консорциумът "Алея Първа" за изграждане на инфраструктурата в крайбрежната зона на Варна. Парите са дадени от швейцарски, немски и израелски финансови институции чрез Централна кооперативна банка, обяви вчера шефът на консорциума инж. Николай Николаев. За изграждането на целия проект за възстановяване на варненската крайморска зона са необходими около 700 млн. евро.

"Юкос", най-голямата петролна компания в Русия, и нейният най-голям конкурент "Сибнефт" обявиха вчера, че ще се обединят, съобщи "Файненшъл таймс". Така ще се появи четвъртата по големина петролна групировка, която има петролни резерви от около 18 млрд. барела. "Юкос" предлага 3 млрд. долара кеш за 20% дял от "Сибнефт" и ще придобие останалите 80% до края на годината. Акционерите на "Сибнефт" тогава ще получат 29% от общата компания.

Турция спря вноса на български ток в 23,00 часа на 21 април, пише по темата и "Стандарт". Решението дойде 10 дни след като Анкара ни даде ултиматум, че ще ни дръпне шалтера. Причината е, че България не изпълнява споразумението за строежа на каскадата "Горна Арда" и магистрала "Марица". Ходът на Турция хвърли в паника властта. Царските депутати настояха енергийният министър Милко Ковачев спешно да си дойде от Германия и да започне преговори. България настоява за среща още до края на седмица, каза говорителят на кабинета Димитър Цонев.

Прекратяването на доставките на ток се отрази светкавично върху производството у нас. Спряха I блок на ТЕЦ "Марица-изток 2" и I блок на ТЕЦ "Марица-изток 3". Токът ще поскъпне с 20% от 1 юли, но не заради Турция, каза шефът на Комисията за енергийно регулиране Константин Шушулов.

Строителните ни фирми са с най-големи шансове за участие в търговете за възстановяване на Ирак, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той бе сред участниците в срещата на бизнеса и зам.-министъра на икономиката Милен Керемедчиев за възстановяването на Ирак. Много от строителните компании отговарят на изискването за оборот от над 20 млн. долара. Това условие беше поставено от американската "Бехтел", която беше избрана за главен изпълнител по поръчки за Ирак. По-малките български фирми пък се сдружават в консорциуми, коментира Данев. От БСК са изпратили до българските фирми списък с 80 стоки, които се търсят за доставки в Ирак.

Да бъде излъчен наш представител в ООН, който да се занимава с поръчките за Багдад, настоява бизнесът. И в момента страната ни има дипломатически представители в организацията, но никой от тях не се занимава с търговски въпроси и така информацията към бизнеса ни се губи. Продължава обсъждането за създаване на фонд, който да гарантира участието на българските фирми в търговете за Ирак. Разговорите ще се водят от министъра на финансите Милен Велчев. Бизнесът е категоричен, че без подкрепа от страна на държавата участието на наши фирми ще е проблематично.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 5 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 5 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 8 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 9 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 10 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 10 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 11 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 11 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 11 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 11 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 11 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 11 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 12 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 12 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 13 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen