0
Вч чев направи нов реверанс на ДПС и синдикатите, смята "Дневник". След като многократно се обяви за строга финансова дисциплина в бюджета за 2004 г., в сряда министърът на финансите Милен Велчев изненадващо отстъпи пред всички претенции на синдикатите и коалиционния партньор ДПС. На среща с лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ Константин Тренчев и Желязко Христов, получили подкрепата на Ахмед Доган за исканията си, министърът обеща да намали данък общ доход за най-бедните, да увеличи необлагаемия минимум и да запази досегашното заплащане на болничните. Бюджетът за следващата година утре влиза за разглеждане в парламента. Като резултат от договорка между Велчев и синдикатите от 2004 г. доходите, които няма да подлежат на облагане с ДОД, се вдигат на 120 лв., а най-ниската ставка от таблицата за доходите на физическите лица ще падне от 15 на 12%.

Държавният резерв търси начин да внесе евтино зърно, съобщава още "Дневник". Държавният резерв договаря внос на хлебно зърно и вече има предложени доста оферти от компании, заяви главният директор на институцията Васил Цоконов. В момента се работи по сделка, която е на нива 130-160 долара за тон, обяви той.

Според него зърното може да дойде главно от САЩ, малко от Аржентина, а от Казахстан вече е невъзможно, тъй като продукцията значително е поскъпнала. Внос ще се прави, за да се успокои пазарът, въпреки че има достатъчно количества в резерва, твърди Цоконов. В момента няма предлагане и затова цените на зърното, брашното и хляба растат. Тазгодишната реколта в България беше слаба и производителите в момента изчакват по-високи цени. Главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов смята, че количествата могат да се вкарат през февруари-март следващата година. Тогава щяло да се разбере дали има недостиг на пшеница у нас.

Гигант от САЩ се прицели в местната инфраструктура, обявява още "Дневник". Американската "Флуор корпорейшън", чиято дъщерна фирма изгражда новото посолство на САЩ в София, заяви в сряда интереса си към участие в строеж на инфраструктурата в България, включително и на тази около евентуални американски военни бази. Старши вицепрезидентът на правителствената група към компанията Кенет Смит представи в столицата дейността й, в която влизат логистичната подкрепа на американската армия в чужбина, поддръжка на военни бази и свързано с тях строителство.

Според Смит интересът към България засяга сухопътния, железопътния и въздушния транспорт, енергийни проекти, телекомуникации, жилищна инфраструктура около бъдещите военни бази на САЩ и сигурността, както и приватизацията. Това са възможности за компании като моята, но и за местните фирми, заяви той. Смит посочи, че "Флуор" възстановява електропреносната мрежа на Ирак и търси български партньори за този проект, в който само за първата година са отделени 102 млн. долара.

Отпор срещу стратегията за продажба на "Булгартабак" съдира "Сега". Предлаганата от правителството стратегия за раздържавяване на "Булгартабак холдинг" нарушава Закона за приватизация и създава предпоставки за нови съдебни саги. Около това становище се обединиха представители на Коалиция за България и ОДС по време на дебатите в икономическата комисия вчера. Според Петър Жотев (ОДС) и Петър Димитров (БСП) липсва яснота относно социалните ангажименти на бъдещите собственици както и кой ще контролира продажбите, кой ще носи отговорност. "Некоректно е продажбата да се сравнява с банковата приватизация, която беше подготвяна 3-4 г. и не беше съпътствана със социални проблеми", коментира бившият вицепремиер Жотев.

Депутати искат проверка на резерва, информира още "Сега". Ситуацията в момента може да се определи като криза, тъй като в зърнено-хлебния баланс има дупка между 400 000 и 600 000 т. "Има дефицит и точно той определя скока на цените на хляба", обяви бившият земеделски министър Венцислав Върбанов. Той и депутати от БЗНС-Народен съюз и от ОДС възнамеряват да внесат предложение в Народното събрание да се състави анкетна комисия, която да провери състоянието на Държавния резерв. Целта е да се знае има ли зърно, колко е и дали е достатъчно за изхранване на населението.

"Най-лесно е да се каже, че информацията не може да бъде изнесена, тъй като Законът за класифицираната информация го забранява", коментира Върбанов на национална дискусия на КНСБ за хлебопроизводството в България.

Велчев свали данъците, радва се "Стандарт". По-ниски данъци ще плащаме от 2004 г., обяви финансовият министър Милен Велчев. Размерът на доходите, които не се облагат, се вдига от сегашните 110 на 120 лв. От 15 на 12 на сто се намалява ставката, ако вземаме между 120 и 150 лева месечно. Така всеки работещ ще даде на държавата с 28,80 лева по-малко отколкото през тази година.

80% от заплатата, а не 50% ще се изплащат за първите пет дни болнични, съобщи още Милен Велчев. Акцизът за пропан-бутана ще се вдигне с по-малко от първоначално обявеното. Така автогазът няма да поскъпне до 85 ст.

Внасяме пшеница след Нова година, пише още "Стандарт". България ще внесе зърно между 5 и 10 януари догодина. Това каза шефът на "Държавен резерв" Васил Цоконов. Ще търсим цена между 130 и 160 долара за тон, посочи той. Цоконов отказа да назове количество и страната доставчик. Вероятно става дума за внос от САЩ. В момента Щатите, Аржентина и Австралия са единствените страни, които предлагат пшеница. Казахстан, откъдето правителството искаше да внесе преди два месеца, вече няма свободни количества.

Съседи правят комуни за по-евтино парно, обяснява още "Стандарт". Абонатите на парно в една сграда ще могат да учредяват асоциация, с която "Топлофикация" да сключва договор. Така хората ще плащат за топлото на по-ниски цени. Това предвиждат текстове от законопроекта за енергетиката, които бяха приети от парламента. Ако дори един от съседите се откаже от асоциацията, договорът с дружеството ще се разваля, пише в закона. Асоциацията ще се регистрира като юридическо лице с нестопанска цел. Всеки член в нея ще плаща вноски.

Сред правомощията на управителя на асоциацията, който ще бъде избиран от общо събрание, е разпореждане с имуществото на асоциацията, подготвяне на проект за бюджет и отчет за дейността.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Дете към майка си: - Не ме целувай пред градината, че имам гадже. - И как се казва? - Рая. - Какво стана с Никол?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Кой е Мохамад Мохбер, който временно ще бъде държавен глава на Иран</p>

Кой е Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, който временно ще бъде държавен глава

Свят Преди 4 минути

68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация

Руската армия превзе ключово село в Луганска област

Руската армия превзе ключово село в Луганска област

Свят Преди 10 минути

Това е едно от малкото населени места в източната част на областта което все още е под контрола на Киев

Снимката е илюстративна

Забраненият остров, където се допускат само бразилски военни и учени

Любопитно Преди 44 минути

Забраненият остров, където живеят змиите с най-бързо действащата отрова

Две катастрофи в София тази сутрин

Две катастрофи в София тази сутрин

България Преди 1 час

Едната е станала в района на "Орлов мост", а другата на на бул. "Климент Охридски"

<p>&quot;Днес ли е денят, в който ще ме диагностицират с рак?&quot;</p>

"Днес ли е денят, в който ще ме диагностицират с рак?": Животът на хората със заразена кръв

Свят Преди 1 час

Повече за ужасяващата история четете в следващите редове

<p>Инвазия на азиатски стършели в Европа</p>

Срещу инвазията на азиатски стършели в Европа: Властите в Обединеното кралство молят за съдействие

Свят Преди 1 час

Азиатските стършели не представляват по-голям риск за човешкото здраве от местните, но застрашават медоносните пчели и насекомите опрашители

Убийство на мъж в Силистренско, двама са задържани

Убийство на мъж в Силистренско, двама са задържани

България Преди 2 часа

По тялото на жертвата са открити следи от насилие

Great Wall Wey 05

Олимпийски шампион и много кожа: новото начало на Great Wall в България

Технологии Преди 2 часа

Симона Дянкова, капитанът на златните момичета от Токио, е посланик на китайската марка у нас, тя вече шофира Ora 03, другият акцент в гамата на марката е луксозният плъг-ин хибрид Wey 05

<p>Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му</p>

"Остави го и бъди с мен": Нови заплахи от ревност към афганистанец и съпругата му

България Преди 2 часа

По техни разкази нападателите са организирана група от мъже

Мъж катастрофира на пътя между Стара и Нова Загора, друга кола го блъсна и уби

Мъж катастрофира на пътя между Стара и Нова Загора, друга кола го блъсна и уби

България Преди 2 часа

Окръжната прокуратура привлече като обвиняем 37-годишен мъж

Владимир Путин и Ебрахим Раиси

"Незаменима загуба": Путин с коментар за Раиси

Свят Преди 3 часа

Руският президент Владимир Путин описа иранския президент Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер

<p>Разкрита е една от тайните на &quot;Мона Лиза&quot;</p>

Геолог с теория къде е нарисувана "Мона Лиза"

Любопитно Преди 3 часа

Къде се намира пейзажът в най-известната картина в света четете в следващите редове

Мъж стреля в заведение в Кубрат, изпочупи маси и столове

Мъж стреля в заведение в Кубрат, изпочупи маси и столове

България Преди 3 часа

Сигналът за инцидента е получен около 2:15 часа на 19 май

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

България Преди 3 часа

Преди да бъде потърсена спешна помощ, то е страдало от разстройство и повръщане

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Любопитно Преди 3 часа

Победителите в “Един за друг” 5 Михаела и Венци бяха гости в подкаста “Един без друг”

Иранският президент Ебрахим Раиси

"Касапинът от Техеран": Кой беше президентът на Иран Ебрахим Раиси

Свят Преди 3 часа

Твърдолинеен и религиозно консервативен политик - имаше дълбоки връзки в съдебната система и религиозния елит