0
р ри" днес обръща внимание на подадените крайни оферти за БТК от Viva Ventures (280 млн. евро )и Koc Kolding - Turk Telecom, които предложиха съответно 200 млн. eвро и 185 млн. евро като покупна цена. По време на преговорите австрийците вдигнаха мизата на 210 млн. евро. Сега предлагат 280 млн. евро. Турците също са готови да повишат цената, след като започнаха преговорите с тях, без засега да уточняват конкретна цифра.

Австрийският консорциум Viva Ventures, чийто проектодоговор за приватизацията на 65% от капитала на БТК, подписан с АП, беше отхвърлен от надзорния съвет на агенцията, е готов да повиши цената на 280 млн. EUR. Вчера кандидатът е изпратил в АП писмо. От АП потвърдиха за полученото от австрийския консорциум писмо, но отказаха коментар с мотива, че се изчаква съдебното решение. В сумата влизат и оферираните преди това 50 млн. евро инвестиции за увеличаване капитала на дружеството. В крайната си оферта Viva Ventures предлагаше покупна цена от 200 млн. EUR. Впоследствие тя беше завишена на 210 млн. EUR.

След поскъпването на електроенергията с 15% от 1 юли цената на тока за битови нужди ще достигне своята себестойност и ще надхвърли цената за промишлени нужди, заяви пред парламентарната енергийна комисия зам.-министърът на енергетиката Ангел Минев. Когато през 2004 г. цената на тока за домакинствата се вдигне с още 10%, бъдещите купувачи на ЕРП ще могат да реализират и печалба, която да реинвестират, уточни той.

Режимът по ДДС за българските инвестиционни стоки трябва да се изравни с този на вносните, настояват работодателите. От началото на годината за стоките от чужбина, с които се изпълняват инвестиционни проекти на стойност над 10 млн. лв., финансовият министър може да разреши ДДС да не се внася ефективно.

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) одобри в четвъртък "Българска енергийна компания" за купувач на 70% от "Атоменергоремонт", пише днес "Дневник". Сделката е подкрепена с пет гласа за и два против. Ще изчакаме решението да ни бъде официално съобщено от агенцията, след което ще дадем информация за членовете на нашия консорциум, заяви Виктор Сокачев, ръководител на отдел "Връзки с обществеността" на одобреното дружество.

Ежедневникът съобщава и за приетия от правителството в четвъртък проектозакон за здравето, който ще отмени Закона за народното здраве, приет през 1972 г. "Той е променян около 20 пъти и не отговаря на съвременните потребности", каза здравният министър Божидар Финков. Проектът се подготвя от Министерството на здравеопазването (МЗ) още от миналата година. Новият закон трябва да влезе в сила от 2005 г., а до една година след това трябва да бъдат приети над 50 наредби и поднормативни актове, свързани с прилагането му.

Български компании поискаха равностойно третиране на вноса на инвестиционни стоки с произведените в страната, тъй като според тях съществуващите текстове облагодетелстват чуждестранните доставчици. Това са част от предложенията, представени вчера от Българската търговско промишлена палата (БТПП) на конференцията "Данъци 2004". Нормативните текстове в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) създават условия за ориентиране на инвеститорите към чуждестранни доставчици, тъй като в тези случаи 20% от стойността на сделката остават на разположение на фирмата инвеститор.

"В България могат да се създадат до четири фонда за управление на инвестиции с участието на държавата вместо един", съобщи вицепремиерът Николай Василев, цитиран от "Сега". Василев обясни, че правителството е одобрило и четирите фирми, кандидатствали да управляват фонда за рисков капитал, на закрито заседание. Правителството ще продължи да преговаря с четирите фирми. Одобрените кандидати обещават да осигурят капитал от външни инвеститори в различен размер.

Шефът на надзорния съвет на АП Петко Николов се срещна вчера с Владимир Дончев, Веселин Близнаков и Димитър Ламбовски от НДСВ в парламента. "Обсъдихме оперативни въпроси", лаконичен бе Николов. "Политическото решение е да се спази процедурата и да се одобри договор с първия в класацията", обясниха депутати, пожелали анонимност. Върху някои от надзорниците се упражнява натиск да спрат сделката, тръбеше Ламбовски по обед. Той заплаши, че ще отиде на заседанието им, за да види кой как гласува.

България ще настигне днешното ниво на доходи и жизнен стандарт в Европейския съюз след около двайсет и няколко години при сегашните темпове на развитие, пише още "Сега". А кога ще можем да настигнем тогавашното ниво на ЕС ще зависи от темповете на растеж на Евросъюза. Така финансовият министър Милен Велчев коментира прогнозата на "Икономист интелиджънс юнит", че България ще изравни доходите си с европейските след 63 г. "Всичко е въпрос на допускания. Ако променим допусканията, може да изчислим и по-дълъг срок и по-кратък срок", допълни Велчев.

МВР започва да внедрява свои агенти в учреждения и фирми с над 50% държавно участие, съобщава "Стандарт". Шпионите ще бъдат изпращани, ако има заплаха за националната сигурност или данни за организирана престъпност. Това се предвижда специална наредба, която министрите одобриха вчера. Документът влиза в сила 3 месеца след обнародването му в Държавен вестник. Досега право да шпионират във фирмите имаха само служителите на контраразузнаването.

Прокуратурата в Бургас поема измамите във валутните бюра. За това се договориха на среща в морския град главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, магистрати и данъчни. Шефът на РДВР - Бургас, ген. Красимир Петров предложи в сарафските къщи да се поставят звукозаписни устройства. "Бръмбарите" били нужни, защото видеокамерите и бордерата вече не вършели работа. Ген. Петров настоява при констатиране на измама бюрото да се затвори, а собственикът да се глоби с 50 000 лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 35 минути

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Технологии Преди 37 минути

ИТ гигантът се притеснил, че изостава от конкуренцията

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 1 час

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 1 час

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 1 час

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 1 час

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 1 час

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 2 часа

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 2 часа

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 2 часа

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 2 часа

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 2 часа

Трусът е на дълбочина 10 км

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 2 часа

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите