0
БНБ готви закон срещу банки, които подвеждат клиенти, съобщава "Дневник". Банките няма да могат да примамват клиенти с подвеждаща информация и реклама, особено при отпускане на ипотечни и потребителски заеми. Това е основната цел на подготвяния от Българска народна банка (БНБ) специален закон.

Той ще определи информацията, която задължително банките трябва да обявяват пред своите клиенти - всички такси, комисиони, лихви и други удръжки, а рекламите им трябва да не съдържат подвеждащи и скрити на пръв поглед елементи. Целта е да се защитят малките потребители на финансови услуги - гражданите и дребните фирми.

Отделно от него в почти готов вид е Законът за защита на потребителите, част от който третира и услугите на финансовите институции.

Данните за дълговете на болниците варират между 54 и 120 млн. лв., пише още "Дневник". Дълговете на болниците вече възлизат на 120 млн. лв., от които 20 млн. лв. са задълженията само на общинските лечебни заведения.

Правителството трябва да поеме своята отговорност, като покрие задълженията, натрупани заради по-малкия размер средства, предвидени през тази година за финансиране на болничната помощ. Това становище изразиха ръководствата на Българския лекарски съюз, Националната асоциация на работодателите в здравеопазването и на синдикатите КНСБ и "Подкрепа".

Документът ще бъде разпратен до президента, министър-председателя, парламентарната комисия по здравеопазване.

Само страни от НАТО и ЕС ще модернизират армията, информира още "Дневник". Сред ключовите изисквания към чуждестранните изпълнители на проектите за модернизация на българското въоръжение е да са от страна от ЕС, НАТО или друга държава, гарантираща изпълнение по стандартите на ЕС и алианса, с която България има споразумение за обмен на класифицирана информация.

Сключването и реализирането на компенсаторни споразумения (офсет) между чуждестранни компании доставчици и български дружества се очертава като един от основните елементи в изпълнението на проектите, възлизащи на стотици милиони левове. Предложението за офсет ще трябва да се прави от кандидатите още при подаването на офертите.

Вносът на стари коли пак ще поскъпне, предупреждава "Сега". Вносът на употребявани автомобили у нас пак ще започне да поскъпва след неколкомесечно затишие. Причината е вчерашното решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който отхвърли жалбата на вносителите срещу промените на наредбата за облагане вноса на автомобили.

Тя бе атакувана от създадената набързо Асоциация на вносителите на автомобили, тъй като на практика ДДС-то при вноса на стари коли трябваше да скочи почти двойно. Когато наредбата излезе в "Държавен вестник", през март продажбите на стари коли скочиха рязко, а цените им се вдигнаха.

Докато траеше делото, променената наредба не се изпълняваше. Решението на петчленката обаче отменя жалбата на вносителите като неоснователна. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Киногилдията постигна своето в приватизацията на "Бояна", обявява още "Сега". След неколкомесечни дискусии за условията, на които трябва да отговорят купувачите на "Бояна филм", кинодейците наложиха своите виждания на приватизационния екип. Вчера ръководството на Агенцията за приватизация (АП) - директорът Атанас Бангачев и заместниците му Сабри Галиб и Станислав Ананиев, се договориха с представители на всички професионални кинообединения за равни условия пред кандидат-купувачите.

В обявената преди месец процедура беше посочено, че "Бояна филм" ще се продава чрез двустепенен конкурс. В него имаха право да участват приоритетно продуценти на филми и собственици на студия с международен опит.

Отхвърлени консултанти заплашват със съд АП, пише още "Сега". Ако надзорният съвет на Агенцията за приватизация (АП) одобри договора с "Credit Suisse First Boston" (CSFB) за консултант по продажбата на тецовете "Варна", "Бобов дол" и "Русе", отхвърлените кандидати обмислят да дадат под съд АП. Това заявиха вчера Владимир Каролев и Марио ал Джебури, представителите на двама от отхвърлените кандидати.

Втората по големина сделка в енергетиката след ЕРП-тата започва непрозрачно и с тенденциозно подготвени критерии за участие, заявиха вчера и останалите кандидати. За консултанти кандидатстваха "Dresdner Kleinwort Wasserstein", "Credit Suisse First Boston", "Lazard", ABN AMRO и Citigroup в консорциуми с местни консултантски компании.

Евросъюзът не налага комасацията на земята, съобщава още "Сега". ЕС не налага в специална директива комасацията на земята, заявиха вчера експерти от земеделското министерство.

Според зам.-министъра на земеделието Меглена Плугчиева обаче българското земеделие няма да бъде конкурентоспособно на европейското, ако не се вземат спешни мерки за уедряване на разпокъсаните малки обработваеми площи.

В отвореното си писмо премиерът Симеон Сакскобургготски заяви, че се надява комасацията на земята чрез коопериране на селските стопани да предизвика качествен скок в земеделието.

Унищожават 6 тона отровни цигари, оповестява "Стандарт". Над 6 тона негодни за употреба цигари ще бъдат унищожени в цигарената фабрика "София БТ". Това са 423 мастербокса от марките "Марлборо", "Марлборо Лайтс" и "Бенсън енд Хеджис", конфискувани от митниците.

Процедурата по унищожаването им ще продължи повече от десет дни заради огромното количество. Работници от фабриката са мобилизирани ръчно да разкъсват всяка цигара и да отделят тютюна на едно място, а филтъра и отпадната хартия - на друго. Тютюнът не може да се преработи и да се ползва, потвърди и шефът на цигарената фабрика Огнян Пеовски. Имало е предложение отпадъчният материал да се превърне в тютюнево фолио, но дори и за това е бил негоден.

Германци искат спортна зала за хипермаркет, съобщава още "Стандарт". Представители на германската верига "Кауфланд" искат от благоевградския кмет Лазар Причкапов земя, на която да построят хипермаркет. Предприемачите настояват да закупят поне 10 дка.

"Фирмата е с над 600 обекта в цяла Европа, има към 20 млрд. евро оборот. В Благоевград ще направят първия пилотен проект за страната ни", съобщиха от общината.

Чужденците са харесали мястото край спортната зала "Скаптопара", която през последните години е занемарена заради липса на средства за поддържането й.

Връщат украински туристи от границата ни с Румъния, информира още "Стандарт". Украински туристи, които са били на почивка у нас, не могат да се върнат в родината си през Румъния. Причината е, че от 16 юли Букурещ въведе транзитни визи, които струват $35.

Между Украйна и Румъния има устна договорка, че до 24 юли визите няма да се изискват за украинци, които са в чужбина. Това обясни посланикът на Украйна у нас Юрий Рълач. Букурещ обаче не спазва уговорките и се налага цели групи туристи да се обръщат към мен за съдействие, посочи той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 34 минути

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 1 час

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 4 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 4 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 5 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 5 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 5 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Технологии Преди 6 часа

Според американските власти това е било "нормална" практика за компанията

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 13 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 15 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 16 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 18 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 19 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 19 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 20 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху