0
Й ЙКЪР инвестмънт" до последния момент не представи документи за изясняване на спорната си регистрация. Фирмата поиска и отстъпка от предложената от самата нея цена от 17,9 млн. долара, пише днес вестник "Пари". Офертата на "АКБ Форес индустриален концерн" е за 25,5 млн. лв. Параходството ще иска разрешение от АП за увеличаване на капитала на новото дружество, казаха от БМФ.

"БЕЙКЪР инвестмънт" се отказва от сделка с параходството и от фирмата са изпратили писмо до БМФ на 27 юни. Фирмата беше избраният кандидат, с който БМФ трябваше да започне преговори за стратегически партньор за Варненската корабостроителница. Според източници на вестник "Пари" БМФ официално ще покани за преговори класирания на второ място "АКБ Форес индустриален концерн".

Правителството прави парична политика и увеличава ликвидността на банковата система. Така постоянният представител на МВФ у нас Пирита Сорса коментира решението на кабинета да депозира част от фискалния резерв в търговски банки. Подобни операции би трябвало да се правят по по-прозрачен начин, разкритикува Сорса министрите и уточни, че решението не е съгласувано с фонда. Правителството е разрешило да се депозират до 250 млн. лв. от резерва, досега на частни банки са предоставени 185 млн. лв. за срок между 6 и 18 месеца, съобщи финансовият министър Милен Велчев и поясни, че не предвижда в близко време още пари от фискалния резерв да се депозират в банки.Притеснения като тези на МВФ изрази и бившият зам.-финансов министър Пламен Орешарски.

Спрямо 1 юли на м. г. сме увеличили износа на електроенергия за страни от региона с 30%. От началото на този месец изнасяме над 700 млн. кВтч, съобщи в Стара Загора министърът на енергетиката Милко Ковачев, който се срещна с директори на дружества от комплекса Марица-изток и синдикалисти. Съкращенията в ЕРП са неизбежни, но не заради приватизацията, а защото всеки нов собственик ще оптимизира разходите и ще иска да увеличи печалбите си. Най-късно през следващата седмица парламентът ще обсъди в пленарната зала стратегията на правителството за раздържавяването на ЕРП. Ковачев смята, че новата цена за енергията, ползвана от битови потребители, ще изведе на светло част от сенчестата икономика.

Най-големите вносители на прочути марки алкохол в България подготвят предложения за промяна на няколко нормативни документа, с което се опитват да ограничат допълнително контрабандата на спиртни напитки, която по техни данни заема 35% от българския пазар на качествен алкохол. "Аллайд домек", "Диаджио", "Максиум", "Перно рикар" и "Авенди" настояват за поправки в Закона за акцизите (ЗА), Правилника за прилагане закона за митниците (ППЗМ), Закона за вината и спиртните напитки (ЗВСН). Вносителите предлагат регистрацията по Закона за акцизите да става, след като компаниите докажат на кои световни марки са представители, отбелязва "Дневник". В допълнение изискването им е и при поръчката на бандероли да се посочва изрично видът и разфасовката на продукта, за който се вземат.

В Европейския съюз се обсъжда план за 600 млрд. евро инвестиции в транспорта, с който да се подобрят връзките между сегашните държави членки и страните от Централна и Източна Европа. Три от проектите с континентално значение засягат България и са с пусков срок 2020 г. Това са изграждането на железопътна линия от гръцко-българската граница през София, Будапеща, Виена и Прага до Нюрнберг, магистрала София-Будапеща и жп линия от албанския град Дуръс през София до Варна и Бургас. Първите два проекта са част от трансевропейския коридор №4, част от който е и Дунав мост 2, а третият е трансевропейски коридор №8, който свързва адриатическото крайбрежие с Истанбул.

Застрахователните компании ще преминат от началото на 2004 г. към облагане по данък печалба, като се въведе косвен данък върху някои от полиците в общото застраховане. Това заяви Максим Сираков, член на управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и изпълнителен вицепрезидент на "Алианц България холдинг", цитиран от "Дневник". Идеите, които се обсъждат сега, са за въвеждане на една или две данъчни ставки от порядъка на около 1-3% върху всяка полица. Предвижда се косвен налог върху животозастраховането да не се въвежда, като предложението на асоциацията е за лимитиране на данъчните преференции за застрахованите на входа.

"Орбител" обяви, че въвежда с до 71% по-ниски цени от международните разговори от тези на БТК цени, информира "Сега". Другите алтернативни доставчици на същата услуга "Некском" и "СпектърНет" обещаха да съобщят новите си цени днес. Разговорите към всички областни градовете в страната от телефонните номера на "Орбител" са вече 10 ст. на минута без ДДС през деня и 8 ст. през нощта. Обажданията към мобилни оператори са между 13 и 25% по-евтини от разговорите чрез БТК. Минута разговор през интернет до САЩ, Австрия, Великобритания и Германия от вчера струва 0,29 лв. без ДДС, а до Австралия - 0,38 лв. От БТК разговорите до тези държави струват съответно 0,80 и 0,96 лв. на минута.

България става страна със стратегическо значение за "Хюлет Пакард" в областта на информационните технологии, стана ясно вчера. Изпълнителният вицепрезидент на компанията Питър Блекмор обяви при срещите си с президента Георги Първанов и вицепремиерите Лидия Шулева и Николай Василев решението на HP да създаде Международен експертен център у нас. Българският екип на компанията ще разработва и внедрява високотехнологични решения в държавнaта администрация и местните й структури - като системи за издаване на идентификационни документи, системи за граничен и митнически контрол, системи за здравно осигуряване, кадастрални и данъчни системи. На базата на натрупания международен опит българските експерти ще са в състояние бързо и безрисково да изпълняват големи инфраструктурни проекти.

Подготвени са промени в Закона за устройство на държавния бюджет, които да изчистят недоразуменията по общата позиция на БСП, НДСВ и ДПС за управлението на БНБ, пише "Стандарт". Новите текстове ще гарантират прозрачното използване на фискалния резерв. Това заяви царският депутат Константин Пенчев след среща между ръководствата на трите партии. Червеният депутат Атанас Папаризов пък уточни, че с промените ще се определи понятието фискален резерв. Освен това ще се регламентира минималната част, необходима за поддържане на плащанията по външния дълг и за стабилността на бюджета. Сега тя е определена чрез споразумение с МВФ. Догодина такова може и да няма, затова предлагаме тази роля на Народното събрание.

Чуждестранните туристи са шокирани от необосновано високите цени по родното Черноморие. Това заявиха туроператори вчера. Търговците и ресторантьорите си слагат огромни надценки и гонят двойни и тройни печалби. На много места цените все още са различни за българи и чужденци, а това обижда гостите. Друг голям проблем са крадците. В повечето хотели в луксозните курорти и в столицата работят денонощно видеокамери, които охраняват гостите. Но излязат ли на улицата, те стават жертва на джебчиите, коментираха собственици на хотели. Ако не се предприемат мерки, има опасност чуждестранните туристи да се пренасочат към конкурентни страни - Турция, Гърция и Хърватска, предупредиха туроператори.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 6 минути

Ето кога се очаква това

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 23 минути

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 1 час

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 1 час

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 1 час

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 1 час

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 1 час

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Любопитно Преди 2 часа

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 2 часа

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 2 часа

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 2 часа

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 2 часа

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 2 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 2 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 2 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации