0
Со о НДСВ и ДПС одобриха сделката за дълга, пише "Дневник". След четиричасов дебат с гласовете на НДСВ и ДПС парламентът одобри в сряда втората за тази година сделка по замяна на външния дълг. Депутатите от ОДС не подкрепиха договора за дилър-мениджъри между България и банките "Джей Пи Морган" и "Соломон Смит Барни". Коалиция "За България" се разцепи при гласуването, като част от левите депутати гласуваха против, а други се въздържаха. Миналия петък ратификацията не мина през Народното събрание заради отсъствието в залата на депутати, включително и от мнозинството. Ако сделката е успешна, в държавния бюджет ще влязат над 300 млн. лева, което е точно толкова, колкото тригодишната държавна субсидия за покриване на дефицита на Националния осигурителен институт (НОИ), каза финансовият министър Милен Велчев.

"Дневник" съобщава още, че България е първа в Европа по собственици на жилища. Един от индикаторите при определяне на социалния статус и материалното положение за гражданите на Европейския съюз е притежаването на жилище. По този показател българите не само са измежду най-богатите нации, но и отдавна са задминали европейците - 88% от домакинствата живеят в собствено жилище, 13% имат повече от едно, а 5% посочват, че притежават вила. Това са изводите от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Алфа рисърч" през периода 1-7 септември 2002 г., съобщи Ана Томова от агенцията. Но ако за гражданите на Западна Европа собственото жилище е лукс и знак на благосъстояние, у нас то е въпрос на морални ценности и манталитет. Затова и два пъти по-малко от собствениците на недвижим имот са притежателите на семеен автомобил, едва 57% от домакинствата имат автоматична пералня, а 14% - микровълнова печка, сочи изследването.

Започна изграждането на нефтопровода Баку-Джейхан, информира още "Дневник". Международният консорциум, воден от британско-американската компания "Бритиш петролеум", започна в сряда строителството на петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан на стойност 2,95 млрд. долара. Това стана на официална церемония край Баку с участието на президентите на Азърбайджан Гейдар Алиев, на Грузия Едуард Шеварднадзе и на Турция Неджет Сезер. На терминала в селището Сангачали на 40 км южно от азербайджанската столица бяха още американският министър на енергетиката Спенсър Ейбръхам, саудитският зам.-министър на петрола и природните ресурси Зухейр Абдулхафиз Навваб, бившият съветник на американския президент Джими Картър по националната сигурност Збигнев Бжежински, както и представители на всички основни акционери в проекта. Полагането на тръбите ще започне реално през февруари-март 2003 г., а цялото съоръжение с дължина 1760 км трябва да заработи две години по-късно.

Бием Европа с най-бързо икономическо развитие, пише "Пари". Растежът в икономиката - 5,3% през второто тримесечие, изненадващо изпревари развитието й през първото и за полугодието достигна 4,7% от БВП, отчете националната статистика. С тази добра новина посрещнахме мисията на МВФ и нейният ръководител Джералд Шиф я отбеляза по достойнство. Това е много добър резултат, каза той. Цифрите са малко по-добри, отколкото очаквахме. Необходимо е икономиката да направи обрат. Министърът на финансите Милен Велчев не бе особено изненадан, имайки предвид тенденциите в икономиката. Ръстът на БВП като резултат може само да ни радва, подчерта той. Според заместника му Красимир Катев това е най-високият ръст за второто тримесечие в Европа. Той не пропусна да порицае опроверганите от статистиката спекулации, че икономиката върви надолу.

"Липсата на поръчки съсипва военноремонтните ни заводи" е друго от заглавията в "Пари". За пръв път от създаването си през 1997 г. "ТЕРЕМ" ЕАД, включващо осем военноремонтни предприятия от системата на Министерството на отбраната, приключва шестмесечието със загуба, съобщиха пред журналисти браншови синдикални лидери от КНСБ. Едва 8% от годишната си програма е реализирал пловдивският клон на дружеството до 25 юли т.г., още по-лоши са резултатите в други три предприятия - в Божурище, Търговище и Провадия, където са изпълнени между 3,1 и 3,5% от планираното. Вече трета година военното ведомство като принципал не възлага поръчки на заводите, не подава ремонтно оборудване, а ако го прави - или не заплаща за извършената дейност, или закъснява с плащанията фатално, заяви новоизбраният зам.-председател на КНСБ Николай Ненков. Според него този отрасъл ще е нужен на България дори след приемането ни в НАТО, а в момента чиновническо безхаберие бавно, но сигурно го съсипва. Получава се омагьосан кръг, защото в същото време от МО изискват запазване на работните места, за да може да се поддържа бойната техника.

65 фирми са заявили интерес към раздържавяването на 7-те електроразпределителни предприятия (ЕРП), съобщава още "Пари". Сред тях има и български дружества. Присъстват и 4-5 големи международни инвеститори, проявили интерес към раздържавяването на ЕРП, между които и РАО-Русия. Това каза пред журналисти заместник-министърът на енергетиката Ангел Минев. Едногодишни договори за консултантски услуги за приватизацията на седемте ЕРП подписаха ръководствата на Министерството на енергетиката и енергийните ресурси, Агенцията за приватизация и BNP PARIBAS. Консултантът се задължава да подготви всички тръжни процедури.

Бавенето за "Булгартабак" може да блокира заем от Световната банка, предупреждава "Сега". Подписването на договор за приватизация на "Булгартабак" е условие за получаване на заема PAL 1 от Световната банка. Спирането на процедурата от съда може да има по-сериозни последствия единствено в това отношение. Това заяви финансовият министър Милен Велчев по повод определението на ВАС, с което се спират преговорите за подписване на договор с избрания купувач на 80% от "Булгартабак" консорциума "Тобако кепитъл партнърс" и "Клар Инис". Според финансист №1 трябва да се иска становище от Световната банка дали след като правителството си е свършило работата, може да се подпише споразумението и да се получи заемът, или трябва формално да се чака окончателното приключване на сделката. Милен Велчев обяви, че забавянето на приватизацията на тютюневия холдинг няма да се отрази на бюджета.

"Бюджетът се изпълнява отлично", цитира "Сега" оценката на МВФ. Бюджетът за тази година се изпълнява отлично, има признаци, че икономиката върви добре. Това заяви вчера ръководителят на мисията на Международния валутен фонд Джералд Шиф след първата си среща с финансовия министър Милен Велчев. Според него нямало съмнение, че приходите и разходите на хазната ще бъдат изпълнени, както са разчетени. Рисковете за стабилността на бюджета били свързани, както винаги досега, със структурните реформи в секторите, които получават високи субсидии. Проблеми били възможни в здравеопазването, реалния сектор и селското стопанство. Според Шиф инфлацията тази година ще остане под прогнозата за 7,25%. Той окачестви реализирания за полугодието икономически растеж като приятна изненада.

Приходите от митниците продължават да падат, информира още "Сега". Вече трети месец поред митниците събират по-ниски приходи спрямо миналата година. През август от вноса на стоки в хазната са влезли мита, ДДС и други налози общо за 208,476 млн. лв. За сравнение през същия месец на миналата година митниците са събрали 211,967 млн. лв., или с около 3,5 млн. лв. повече. Това показват последните данни на агенция "Митници". Според институцията този спад се дължи на поевтинелия долар. Около 40% от облагаемия внос в страната бил в доларово изражение и спадът в курса на щатската валута продължавал да оказва влияние върху митническите приходи.

"Сега" съобщава и че производители искат временни експортни такси за гроздето. Испанци искат да изкупуват мерло и каберне от България, като обвържат производителите с предварителни договори. Офертите им са с по 10-20 евроцента по-високи от цените, които дават родните предприятия. Но ако износът тръгне, нашата индустрия ще загине. За това алармираха вчера винопроизводители на кръгла маса за новата стратегия в отрасъла. След пороите в Европа лозята са съсипани и скоро винари от Германия, Франция и Австрия също ще започнат да търсят суровина от България. Догодина обаче чужденците няма да искат българското грозде, а загубите за винарите ни ще са огромни, казаха производители. Те настояват държавата да въведе временни експортни такси, за да не се изнесе гроздето ни. Въпреки по-ниската му захарност тази есен ще се обере почти същото количество винено грозде както и миналата - около 400 млн. кг. Винари предлагат експортната такса да бъде по 50 ст. на килограм грозде.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 1 час

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 5 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 5 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 6 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 6 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 7 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 7 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 8 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 8 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 8 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 8 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове