0
На а концепция за паркирането в София, констатира "Дневник". В Столичната община няма нито яснота, нито план за действие за решаването на проблема с паркирането, въпреки че появата на експертния доклад на японската консултантска компания "Падеко" (Padeco) за пореден път повдигна обнадеждени дебати.

Заедно с изводите и препоръките на експертите миналата седмица зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов лансира и свои идеи по въпроса, които предизвикаха противоречиви коментари. Някои от предложенията като премахването на служебния абонамент, затварянето на центъра за автомобили или поставянето на КПП-та с такса от 5 лв. за преминаване през него хвърлиха в ужас немалка част от столичани.

От изявленията на Стоилов се разбра също, че основни идеи на консултантите за преодоляване на сегашните затруднения ще отпаднат и дори няма да бъдат обсъдени от общината.

ПОК "Доверие" сигнализира за фалшификации при смяната на фонд, информира още "Дневник". Заявления за прехвърляне от един пенсионен фонд на клиенти на най-голямото осигурително дружество в България - ПОК "Доверие", са били фалшифицирани. Информация за това беше предоставена от ръководството на пенсионната компания в петък.

"Получихме първите сериозни сигнали за голям брой нарушения, и то от най-тежките - фалшифициране на заявления за прехвърляне от едни пенсионен фонд в друг", заяви шефът на "Доверие" Даниела Петкова.

От дружеството са изпратили 7700 писма до осигурени в "Доверие", за които има постъпили заявления за смяна на фонда, вече около 400 са уведомили дружеството за нередности.

"В една част от случаите става въпрос за фалшифициране на подписа, в друга хората се оплакват, че не са били уведомени, че се дължи такса от 20 лв. за прехвърлянето, а при трета група още се проверяват оплакванията", допълни още тя.

Даниела Петкова съобщи, че за фалшификациите, които вече са над 50, е уведомена Икономическа полиция. Ще бъдат сигнализирани още Комисията за финансов надзор, както и "Банков надзор" към БНБ, тъй като според "Доверие" в някои от нарушенията има намесени банкови служители и дори шефове на банкови клонове.

Регистрация ще възпира рисковите превози до Ирак, съобщава още "Дневник". След драмата с двамата български шофьори, взети за заложници в Ирак, транспортното министерство реши да въведе някакъв ред в превозите дотам. Случаят даде повод да се установи, че автомобилната администрация не разполага със систематизирана информация кои компании и колко често пътуват до Ирак.

Вицепремиерът Николай Василев обяви в края на миналата седмица, че на специална среща с представители на браншовите организации ще се обсъди въвеждането на незадължителна регистрация на фирмите и маршрутите, по които те пътуват до Ирак. Ако откажат да се регистрират, компаниите ще поемат и рисковете и отговорността за евентуални инциденти на територията на страната.

България се придвижи с 25 места напред по икономическа свобода, обявява "Сега". България се нарежда на 78-о място от 123 възможни в поредния годишен доклад "Икономическата свобода в света 2004" на канадския "Фрейзър институт". Миналата година нашата страна бе на 103-о място, т.е. се е придвижила с 25 места напред.

Оценката за икономическа свобода на България е 6,0 по десетобалната система. През 2001 г. е била 5,7, през 2000 г. - 5,1, а през 1995 г. - 4,6.

От близо 50 показателя, по които се мери дали една държава е икономически свободна или не, най-лошата си оценка България получава за ограниченията върху капиталовите транзакции на чужденци - 1,5. Влиянието на държавните предприятия и инвестициите в тях и влиянието на осигурителните вноски са оценени с 2,0.

Приватизацията на "Булгартабак" стартира за пореден път днес, припомня още "Сега". Днес стартира поредната за последните няколко години процедура за приватизация на "Булгартабак". По времето на правителството на Иван Костов се стигна само до избор на консултант. След това правителството на Симеон Сакскобургготски започна продажбата, но след огромни скандали с кандидат-купувачите прекрати процедурата.

Сегашната предвижда да се продадат само четирите най-добри фабрики на тютюневия холдинг. Те са обединени в два пакета.

В единия влизат "Благоевград БТ" и "Слънце-Стара Загора БТ", които произвеждат цигарите "Виктори", "Престиж" и "Мелник".

Вторият пакет включва "София БТ" и "Пловдив БТ". Заедно с него ще бъдат купени и правата върху марките "Средец", "Трезор", "Ню Лайн", "Фемина" и "Арда".

Фермерите изчакват по-високи цени на зърното, информира още "Сега". Производителите в Ловешка област изчакват с продажбата на тазгодишната реколта от жито, очаквайки повишаване на изкупните цени, съобщиха от областната служба за агропазарна информация. Тъй като тази година пшеницата е с много добри показатели, а добивът - двойно по-висок от миналогодишния, стопаните очакват, че ще има по-голям износ, а цените ще се повишат.

В същото време обаче се появиха информации, че румънски търговци предлагат цени от 100 долара за тон жито. При тези оферти производителите у нас ще получат предложения за не повече от 140 лв. за тон, смятат експерти. Държавният резерв може да раздвижи пазара, но той ще започне покупките си не по-рано от септември, прогнозират зърнопроизводители.

"Краун" ще надзирава митниците още две години, обявява "Стандарт". Още 31,52 млн. лв. ще плати България на "Краун ейджънтс". Това е стойността на новия договор между страната ни и консултантите на митниците. Документът е бил подписан късно в петък, обяви финансовият министър Милен Велчев. Той влиза в сила от 1 август и ще продължи до края на 2006 г.

Чуждестранните консултанти ще помагат на митническата ни администрация до приемането на страната в ЕС през 2007 г., обясни Велчев. Те ще фокусират дейността си върху контрола по преминаването на високорисковите стоки - алкохол, цигари, горива, каза министърът. Събирането на акциза ще премине изцяло към митниците, предвиждат поправките в закона, които се очаква до седмица да бъдат приети от Министерския съвет.

Ще бъдат създадени още пет мобилни групи, които да правят проверки във вътрешността на страната. Така общият брой на групите ще достигне 15, каза Велчев.

Руски търговци се заселват във Влас, информира още "Стандарт". Руски богаташи масово купуват къщи и вили по Южното Черноморие. Най-предпочитани са луксозните имоти с басейни в курортите Свети Влас, Елените, Слънчев бряг и Несебър. Във Влас вече се е обособила колония от граждани на бившия СССР.

Освен руснаци къщи там купуват украинци, грузинци и латвийци. Най-голям е броят на московчаните. Те пристигат с куфарчета, пълни с валута, и плащат в брой, без да се пазарят за цената. По тази причина цените на имотите за руснаци са поне с 20% по-високи, отколкото за българи.

Това обаче не прави впечатление на гражданите на бившата соцрепублика. Те са готови да платят по 2000 евро за квадратен метър, стига да получат добър имот.

Украинци отказват почивки заради румънските визи, допълва "Стандарт". Транзитните визи, които Румъния въведе на 16 юли, отказват от почивка у нас туристи от Украйна, Молдова и Беларус. Автобусите оттам са намалели през последните дни, съобщи Калин Йотков от варненския туроператор "Турал". По $35 вече плащат на румънците пътуващите за България летовници от страните на ОНД, $25 е цената само в едната посока.

За отказани заявки потвърдиха и от туроператорската фирма "Варна турист сервиз". Има дори върната група молдовски туристи от румънската граница. В много хотели легловата база е незапълнена именно поради отказани заявки на летовници от Украйна и Беларус.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 2 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 2 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 4 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 5 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 5 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 6 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 8 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона