0
Вх ховният административен съд (ВАС) спря във вторник финализирането на сделката за продажбата на 80% от "Булгартабак холдинг" АД с мотива, че Агенцията за приватизация (АП) и купувачът "Тобако кепитъл партнърс" трябва да изчакат края на делото по жалбите на неодобрените кандидати. Това е водещата тема от бизнес страниците на "Дневник". Съдебното заседание е насрочено за 3 октомври, а определението на съда не може да се обжалва.

За пръв път се налага съдът да се произнася по приватизационна сделка от такъв ранг, пише изданието. Спирането на преговорите е предизвикано от искането на страните и не обвързва с окончателно решение по съществото на спора. Ако на 3 октомври ВАС се произнесе и уважи една от жалбите, то това означава, че цялата процедура започва отново.

Минималният капитал, изискван за лицензирането на частните здравноосигурителни фондове, да се намали от 2 млн. лева на 250 000 лева, предлагат народните представители от НДСВ Мирослав Севлиевски и Алеко Кюркчиев. Предложението е добавено към проекта на НДСВ за изменение на Закона за здравното осигуряване. Той ще се гледа на второ четене в парламентарната комисия по здравеопазване в сряда. Във варианта, който мина на първо четене в пленарната зала, се предвижда минималният капитал на здравноосигурителните дружества да бъде 500 000 лева. И в двата варианта е записано, че фондовете трябва да увеличат капитала си до 2 милиона лева за 4 години, коментира "Дневник".

Националната следствена служба (НСлС) ще има пълен достъп до информационните масиви на митниците, е друга от основните теми в "Дневник" днес. Това беше регламентирано във вторник със споразумение между двете ведомства. "Целта е, ако бъде заловена сериозна контрабанда на границата, вместо да губим време в писане на официални писма за информация по случая и чакане на отговорите, директно да проверяваме всички митнически декларации, да се ориентираме кое ни е необходимо и да действаме бързо". Това обясни заместник-директорът на НСлС Румен Андреев.

Митниците също ще имат достъп до архива на следствието и ще могат да правят справки за лица, за които има натрупани няколко преписки или имената им се преплитат в други афери. "Ние можем да им кажем дали имат висящи дела или контакти с други криминално проявени", обясни Андреев.

ПГ на НДСВ намира за приемливо ветото на президента по промените в Закона за банките и ще го подкрепи. Това съобщил изненадващо след заседанието на ПГ на НДСВ вчера председателят на групата Пламен Панайотов, пише днес вестник "Пари". Уважаваме мотивите на президента, които са свързани с недобрата формулировка, аргументирал се той. Според него няма разминаване по същество от гледна точка волята на законодателя и на президента, а има разминаване във формулировката, която незначително ще трябва да бъде съкратена в един от параграфите от преходните и заключителните разпоредби.

Според Панайотов непрецизността произтича от това, че предложението за тази формулировка е било направено в залата от представител на коалиция "За България". Върнатият закон ще бъде гласуван днес в пленарната зала. Ако възникнат някакви недоразумения между международните и българските счетоводни стандарти, това ще бъде уредено с последваща промяна, но не по-рано от началото на 2003 г., когато законът трябва да влезе в сила, каза след края на заседанието заместник-председателят на партията НДСВ Даниел Вълчев. Друга главна новина от страниците на "Пари" е, че Софийският градски съд ще гледа на 30 септември искането на "IBE Trans", дъщерна фирма на щатската "IBE Trade", за възстановяване на собствеността й в "Химко-Враца". Това съобщил Венелин Гачев от адвокатска кантора "Гачев, Балева, партньори".

В момента 71% от собствеността на "Химко" се държат от "AVST Trading" и "Джагойл лимитид". През 1999 г. щатската "IBE Trade" купи 57% от акциите на торовия завод, чрез своята дъщерна компания "IBE Trans". Тогава тя беше представлявана от Юрий Литвиненко, който по-късно беше обвинен, че е ощетил фирмата майка, като е издавал акции на свое име. Литвиненко имаше претенции, че е мажоритарен собственик на врачанския торов завод, но на 6 декември 2001 г. щатският съд го наказа със затвор.

Ако Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) приеме предложението на НЕК ЕАД за въвеждане на съботно-неделни тарифи, предприятията ще получават ток на цена, по-ниска с около 8%, заявил изпълнителния директор на компанията Васил Анастасов, цитиран от "Пари". Преференцията ще важи за потребители с годишна консумация над 50 млн. кВтч, които са изрядни платци. Между 15 и 18 са предприятията, които отговарят сега на тези условия, каза Анастасов. Между тях са "Юмикор", "Биовет-Пещера", "Солвей-Соди", "Девня" и др.

С предприятията, които въведат празничните тарифи, НЕК ще сключи допълнително споразумение за отчитане на консумацията. Според шефа на НЕК, схемата дава възможност на фирмите да преструктурират дейността си, като изнесат енергоемките си производства в почивните дни. Това ще бъде икономически изгодно за дружествата, а от друга страна, ще снижи натоварването на централите във върховите часове през работните дни, каза още Анастасов. Очаква се на заседанието си тази седмица ДКЕР да разгледа предложението на НЕК.

Новата финансова групировка "ДЗИ-Росексимбанк" ще промени финансовия свят у нас, като предложи продукти и услуги, които никой досега не е предлагал на българския пазар, коментира от страниците си "Сега". Така новият собственик на ДЗИ и прокурист на "Росексимбанк" Емил Кюлев представил обединението между банката и вече бившия Държавен застрахователен институт.

Това е първата финансова група, създадена изцяло с български капитали, разполагаща със солидна клонова мрежа в цялата страна и предлагаща пълна гама застрахователни продукти и финансови услуги, добавил той.Според Кюлев идеята да се предложат много нови финансови услуги, чрез продажбата на българските предприятия на големи чужди инвеститори, до момента не е реализирана. "И при тегленето на кредити, и при застраховането нещата не са такива, каквито би трябвало да бъдат в страна, която кандидатства за членство в ЕС. Ние ще променим това", заявил той.

Производители, които пускат на пазара продукти без инструкция или указание за употреба на български език, ще се наказват с глоба от 200 до 500 лв. или имуществена санкция от 300 до 1000 лв, пише вестникът. Наказание в същия размер ще се налага и ако предприемачите не са посочили върху опаковките на продуктите името си и адреса на управление.

За търговците, които предлагат стока без тези обозначения, санкцията ще стига 500 лв. Това предвиждат промените в Закона за техническите изисквания към продуктите, които парламентът прие на второ четене вчера. До 10 000 лв. ще е санкцията за лицата, които пускат на пазара продукти с маркировка за съответствие, без обаче да е направена необходимата оценка.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 1 час

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 1 час

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 2 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 2 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 2 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 2 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 2 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 3 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 3 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 3 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 3 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 4 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 4 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 4 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 4 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС