0
Ср ранието на кредиторите ще решава по какъв начин ще се продават активите на дружества в несъстоятелност, информира днес от страниците си вестник "Дневник". Процедурата е определена и подробно описана в последния вариант на законопроекта за изменение и допълнение на Търговския закон, изработен от министерството на икономиката.

Синдикът ще внася искане за разпродаване на масата на несъстоятелността в съда, след решение на събранието на кредиторите. Според досегашните разпоредби, единствено синдикът, без да се съобразява с кредиторите, определяше как ще се продават активите на длъжника. Текстът е основателен, защото определено кредиторите могат по-добре да управляват активите на длъжника, отколкото един синдик, посочи адвокат по корпоративно право.

"Излизаме от разпоредбите на Гражданско-процесуалния кодекс и разписваме изключително точно нова търгова процедура, където ясно се вижда, че става въпрос за нещо модерно, бързо и прозрачно", каза зам.-министърът на икономиката Никола Янков. Според източник от смесената работна група от министерствата на икономиката и правосъдието около процедурата, свързана с разпродажбата на имущество при фалит, е имало големи спорове.

Правителството в четвъртък не излезе със становище кой да купи Българската телекомуникационна компания, въпреки че обсъди на закрито заседание доклада на Агенцията за приватизация, пише изданието. Разгорещени спорове между министрите са станали причина кабинетът да не се произнесе по доклада, твърди високопоставен правителствен източник. От агенцията обясниха, че купувач не е избран и няма срок за това, а от Министерския съвет отказаха официална информация.

По-рано през деня електронното издание "Медиапул" съобщи, че правителството е одобрило доклада на АП, като цитира източник от Министерския съвет. В доклада се казвало, че за купувач ще бъде обявена компанията "Вива венчърс", в която основен акционер е американският фонд "Адвент", твърдеше изданието, което по-късно оттегли информацията.

В Националния съвет за тристранно сътрудничество вече ще се разглеждат само проблеми, свързани с трудовите и осигурителните права, след като в четвъртък Народното събрание прие на първо четене законопроекта за промени в кодекса, внесен от депутата от НДСВ Атанас Василев. Досега в тристранката се обсъждаха всички проблеми, които касаят жизненото равнище, а на синдикатите беше гарантирано, че преди всяко решение, свързано със социалната политика, Министерският съвет трябва да се допита до тях.

Проектът беше приет със 118 гласа за и 88 против и според него всички трудови договори трябва ще бъдат регистрирани в Националния осигурителен институт в тридневен срок след сключването им, допълва ежедневникът. При неизпълнение на това задължение, работодателят да бъде глобяван с 1000 лв. за всеки договор, предвиждат промените.

Гръцкият мобилен оператор "Космоте" получи правото да управлява активите на своята компания майка ОТЕ в мобилните комуникации на България и Македония, съобщи Ройтерсинформира "Дневник". Така "Космоте" ще отговаря за финансовите, техническите и търговските операции на "Глобул" (България) и MTS (Македония), вместо досегашния им мениджър ОТЕ интернешънъл.

"Космоте" ще поеме управлението в рамките на следващите 60 дни, след като обаче получи одобрение от акционерите на ОТЕ на извънредното общо събрание в края на месеца. Мобилният оператор се притежава 59% от ОТЕ.

Тревожен е спадът на руските и украинските туристи, пише днес "Сега". За деветте месеца родните курорти са приели 25% по-малко руснаци и 45% по-малко украинци в сравнение със същия период на миналата година. "Причините са стагнацията в тези страни и въвеждането на визи от страна на България", заяви зам.-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов.

2 433 296 чужденци са посетили България с цел туризъм от януари до октомври 2002 г., което е с 8,55% повече от същия период на миналата година. Само през септември чуждите туристи са с 10,72% повече от същия месец на 2001 г. Най-много немски туристи са почивали у нас през лятото - 454 176. Увеличението им е 27,51%. Следват гръцките и македонските туристи, повечето от които обаче не идват за туризъм, а по-скоро за търговия.

"Трайно като втори по значение пазар се очертава Великобритания", отбеляза зам.-министърът. Като основна причина за ръста от 64% се отбелязва, че нови и силни британски туроператори започнаха да пращат летовници у нас.

Пакет от мерки за подобряване на бизнессредата и стимулиране на икономиката ще представи пред парламента вицепремиерът Николай Василев днес, отбелязва "Сега". Пакетът предвижда създаване на инвестиционен фонд с държавно участие с първоначален основен капитал от 100 млн. лв. Средствата за този фонд ще бъдат осигурени от фискалния резерв.

Предвижда се и привличане на средства от частни компании. Средствата ще се инвестират в дялове на развиващи се български компании. Мениджмънтът на фонда ще бъде избиран чрез конкурс. Това е фондът, който предизвика негативни реакции сред хората на МВФ. Идеята обаче бе подкрепена от Международната финансова корпорация и Световната банка.

Друга част от пакета е законопроект за създаване на индустриални зони. Целта му е да се стимулират инвестиции на зелено за суми над 5 млн. евро. За инвеститорите се предвижда безплатно предоставяне (срещу 1 лв.) на право на строеж и ползване на земя за срок до 50 г. и нулева данъчна ставка върху печалбата, ако индустриалните зони са създадени в общини с висока безработица.

Гарантираният размер на влоговете в българските банки се увеличава от 10 000 на 15 000 лева, пише вестникът. Това реши кабинетът вчера, променяйки закона за гарантиране на влоговете в банките. До края на 2006 г. гарантираният минимум трябва да стане 20 000 евро, за да отговорим на европейската директива в тази област. Ангажиментът ни е да увеличаваме поетапно този размер, като за тази година бе предвидено той да достигне 12 000 лева, но разпределението на влоговете в банките дава възможност за по-голямо увеличение, гласят мотивите за решението.

"Сега" отбелязва, че кабинетът е решил вчера да отпусне спешна финансова помощ на БДЖ за покриване на неразплатени харчове. Тя е 12 млн. лева, които компанията трябва да върне в държавния бюджет до края на 2003 г. Такава финансова операция се прави за трети път през последните 4 години. Парите са отпуснати по настояване на транспортния министър Пламен Петров. С тях ще се платят забавилите се с три месеца допълнителни възнаграждения на железничарския персонал за храна.
Наскоро жп синдикатът към КНСБ събра подписи за започване на стачка заради тези неизплатени пари.

Вторите вноски на данъка върху превозните средства и пътния данък и четвъртата вноска на патентния данък за 2002 г. трябва да се платят в оставащите до 31 октомври 10 работни дни, припомниха от Главна данъчна дирекция. Данъците се плащат в данъчната служба по постоянен адрес на собственика на автомобила или там, където е седалището и адресът на управление на фирмата.

Години наред корабостроителницата във Варна очакваше "стратегическия инвеститор", който да плати стотици милиони долари за нея, коментира "Кеш" днес. Щастливият сценарий обаче не се състоя и кредиторите трябваше да се задоволят със скромната сума от 35.5 млн. лв., платени от БМФ. След продажбата министърът на икономиката Николай Василев и колегата му от финансите Милен Велчев "попритиснаха" синдиците Димитър Смиленов и Владимир Цачев да разпределят парите по схемата ­ 30 млн. лв. за БКК и 5 млн. лв. за ЦКБ.

За работниците, които са кредитори с 8 млн. лв., за три години неизплатени заплати, остана само обжалването на решението във Варненския окръжен съд. А самите синдици отказаха да приведат в изпълнение разпределението, преди съдът да се произнесе по жалбите, пише изданието. Факт, който определено не се хареса на управляващите, и БКК поиска от съда "единият от двамата представители на синдика да бъде сменен". Димитър Смиленов сам се оттегли след скандал с горепосочените български министри, а Владимир Цачев прекара два работни дни в компанията на местни полицаи, защото, както му е обяснено, "не си вдига телефона, когато го търси министър Милен Велчев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 3 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 6 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 7 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 7 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 7 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 8 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 8 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 8 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 9 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 9 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 9 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 9 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 10 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 10 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия