0
Дл ломати и депутати разискват казуса "Булгартабак", пише "Дневник". Във вторник в Министерството на външните работи беше извикан временно управляващия посолството на Русия, за да му бъде повторено, че претенциите на Москва към имоти на "Булгартабак" са неоснователни. Също във вторник приватизацията на тютюневия холдинг бе тема на разговори между парламентарните групи на ДПС и НДСВ с вицепремиера Николай Василев. Агенцията за приватизация ще гарантира на бъдещия собственик на "Булгартабак холдинг", че ако има проблеми с имотите, държавата ще ги поеме, заяви Николай Василев. Междувременно кандидат-купувачите на "Булгартабак холдинг" поискаха част от цената по сделката да бъде заделена в така наречената доверителна сметка, от която се погасяват скрити задължения на дружеството, необявени при приватизацията.

"Козлодуй" получи 54 млн. лв. от новите цени на тока, съобщава още "Дневник". АЕЦ настоява от 1 юли да се повишат цените за разполагаема мощност и цената, на която Националната електропреносна компания (НЕК) изкупува електроенергия от централата. Средствата са необходими, за да може АЕЦ с тези постъпления да осигури финансиране за транспортирането на отработеното ядрено гориво и да извърши летни ремонти. Предложението на атомната централа беше одобрено във вторник на заседание на Държавната комисия за енергийно регулиране, съобщава председателят й Константин Шушулов пред "Дневник".

Започнаха първите стъпки по ликвидацията на "Слънчев бряг"АД, пише още всекидневникът. Курортното дружество "Слънчев бряг"АД ще разпредели между акционерите си дивидент в размер на 11 лева на акция. Това решиха във вторник на общо събрание на акционерите. Предварителните очаквания бяха дивидентът да е в размер на 13,8 лева на акция. В дневния ред на общото събрание беше предвидено и разпределението на още 13 млн. лева, които са част от допълнителните резерви на дружеството. Акционерите обаче решиха, че подобно разпределение противоречи на устава на "Слънчев бряг", информира "Дневник".

Разследват над 100 случая за пране на 193 млн. долара, пише "Пари". Прокуратурата проверява 116 сигнала за пране на пари общо за 193 млн. долара, приключени от финансовото разузнаване през първото полугодие, съобщи директорът на агенция "Бюро за финансово разузнаване" (АБФР) д-р Васил Киров. За около 90 млн. от тях може да се направи добро разследване, тъй като случаите са тазгодишни - това са т.нар. "горещи следи", коментира Киров. 48 от сигналите са залежали в АБФР от 1999 г., 18 - от 2000 г., 51 са миналогодишните. Един сигнал за пране на 10 млн. долара, който е потвърден от финансовите разузнавачи и от следствието, е пратен с мнение за съд.
Най-голямата съмнителна сума, за която бюрото е сигнализирало прокуратурата през т.г., е за 80 млн. долара. Става дума за кредити от чужбина, изпратени на българска фирма и върнати обратно, припомня "Пари". Това най-често е новата схема за пране на пари през България, при която паричен превод от фирма в Европейския съюз идва за българска фирма и незабавен превод връща обратно сумата към Европейския съюз.

Сенатът на САЩ одобри нов по-строг счетоводен закон, съобщава още "Пари", като цитира информация на "Франс прес". Новият правилник предвижда тежки наказания, включително затвор за шефовете на компании, ако бъдат уличени във финансови измами. Новият закон ще забрани на одиторските компании да дават определен вид консултации на своите клиенти и ще засили ролята на Федералната комисия по борсовите операции и ценните книжа.

Въвеждаме временни мита от 20 до 40% за вноса на стомана и стоманени продукти, , информира още бизнесвсекидневникът, като цитира съобщение от Министерството на икономиката. Очаква се до две седмици Министерският съвет да приеме постановлението, което ще защити родното ни производство. През юни металургичните ни предприятия внесоха предложение за въвеждането на митата и то вече е подкрепено от специализираната комисия към Министерството на икономиката с председател зам.-министър Никола Янков. В момента тече съгласувателна процедура по чл. 58 от Устройствения правилник на Министерския съвет, след което предложението ще бъде обсъдено от кабинета. Заявлението на браншовиците за въвеждане на защитни мерки е съгласно Постановление 300 на Министерския съвет. Причината за искането е, че през последните години се повиши драстично вносът на стоманени продукти у нас на нереално ниски цени.

"Сега" излиза със заглавие "Симеон II година по-късно: Само с бедността не се справихме". "Управлението на НДСВ върви добре. Единственото, с което не се справихме, е бедността", отчете Симеон Сакскобургготски пред жълтата група една година, след като му бе вречен мандат за съставяне на правителство. Премиерът изненадващо дойде в Народното събрание и говори на депутатите си около 40 минути, а те го изпратиха с бурни аплодисменти. Според царски избраници лидерът им разказал как при посещението си в конезавода в Шумен срещнал хора, които не са получавали заплати от две години. "Потресен съм от бедността и мизерията. Беше ми неудобно да се кача в луксозната кола и ако можех, щях да им я оставя. Надявам се, че и вие бихте постъпили по същия начин", обърнал се той към депутатите.

Не се плашете от слабия долар, в наша полза е, успокоява "Стандарт". Силното поскъпване на еврото спрямо долара, започнало от февруари тази година, през изминалата седмица стана още по-рязко и до момента щатската валута е загубила над 17% от стойността си. Единната валута вече е над паритета, като според повечето анализатори доларът ще продължи да пада и занапред и до края на годината може да достигне нива от 1,08 EUR/USD (еквивалентно ниво при USD/BGN 1,80). Спокойно може да се каже, че не еврото е силно, а доларът е слаб, и именно на това се дължи наблюдаваното в последните няколко месеца силно движение при EUR/USD. Щатската валута сега пада със същите темпове, с които поскъпваше преди две-три години. Това е сигурен признак, че трендът при EUR/USD вече е сменен и до една-две години понятието "силен долар" ще бъде изместено от "силно евро". Сега се наблюдава много интересен феномен - играчите на валутния пазар игнорират добрите данни, идващи от САЩ, а при наличието на лоши разпродават долара спрямо всички основни валути. А напоследък лошите данни са в изобилие, коментира "Стандарт".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 5 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 6 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 7 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 8 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 8 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 8 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 9 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 9 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 10 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 10 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 10 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 11 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 11 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 11 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 11 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко