0
Пе ектът за приемане на конституция на ЕС беше замразен за неопределено време, след като през уикенда лидерите на страните членки и на 10-те присъединяващи се държави, не успяха да се споразумеят по спорните текстове на бъдещия основен закон, обобщава "Дневник". Световните медии в неделя коментираха, че провалът увеличава опасността от създаване на две писти на интеграцията в ЕС - ядро от тясно свързани държави и около тях страни, които ограничават сътрудничеството до определени области.

Срещата на върха в Брюксел обаче произведе добра новина за България - в заключителния документ на конференцията като начало на членството в ЕС беше вписана датата януари 2007 г. Решението беше взето без спорове. В заключителния документ от срещата си те потвърдиха необратимостта на разширяването, от което двете страни са "интегрална част", и похвалиха усилията им да се подготвят за членство през последната година.

Германската банка HSH Nordbank е поела ангажимент да финансира строителството на шестте 27 000-тонни кораби, които канадска компания може да възложи за изпълнение във Варненската корабостроителница. Това съобщи след завръщането си от Канада изпълнителният директор на Параходство "Български морски флот" (БМФ) Христо Донев, но отказа да назове името на канадските си партньори. Той обаче уточни, че ако преговорите с тях приключат успешно, новото дружество ще подпише 10-годишен договор за строителство на плавателни съдове.

"Преди пет години Варненска корабостроителница, която по това време е работела нормално, отказва на канадската фирма да построи серия от шест подобни кораба. Канадците са насочили поръчката си към Китай, където до този момент са завършени четири от шестте кораба. Надяваме се, че новата серия от шест кораба ще бъде изработена във Варна", обясни Донев. Според него БМФ ще спечели от това веднъж като миноритарен акционер в дружеството, което ще учреди с "Булярд", и още веднъж, защото ще оперира корабите със свои екипажи.

"Борбата с босовете на организираната престъпност може да се води само чрез икономически средства", заяви в неделя вътрешният министър Георги Петканов пред БНР. "Законопроектът за конфискация на имущество, придобито чрез престъпна дейност, ще бъде внесен в Министерския съвет през февруари. Той е малко спорен, ще има дискусия, но се надявам да се приеме, защото с тази престъпност може да се воюва само по този път", обясни Петканов. От изказването му стана ясно, че след тридневната акция "Решетки" е задържано само едно лице, което отговаря на категорията "престъпен бос". "Това е тарторът на Хасковска област", уточни министърът. Той посочи, че има арестувани на второ ниво след босовете. Петканов призна, че полицията търпи критики заради несправянето с организираната престъпност, и обясни, че с последната изготвена от него стратегия е набелязал срокове и отговорници за решаването на проблема.

Преполовихме играта "Сити" за декември и борбата за най-бързите награди през година е доста оспорвана. От минималната печалба, която играчите имаха през първата седмица, резултатът на глобалния портфейл мина в червеното, макар и с незначителните 0,3%. Основна причина е спадът на щатския долар на пазарите, тъй като голяма част от инвестиционните алтернативи в играта се търгуват в зелената валута. Негативно се отразява и тежестта на българските акции, които от 0,34% към 7 декември сега носят загуба от 0,75%. Събитията на Българската фондова борса не се развиват както вероятно би се искало на играчите, продължава страничното движение на индекса SOFIX. При индексите на развитите пазари средната загуба от включените в играта е 0,25%, като водещи по падане са японският NIKKEI и технологичните акции в САЩ. Загубата се балансира отчасти от печалбите в Европа, както и от преориентирането на щатските инвеститори в други сектори като химическата и фармацевтичната индустрия.

В сряда или четвъртък стартира процедурата за избор на финансов консултант за приватизацията на "Булгартабак холдинг", пише "Сега". Обявата ще бъде публикувана в два български всекидневника и "Файненшъл таймс", а цената на тръжната документация ще бъде 500 лв., съобщи за в. "Сега" пресаташето на "Булгартабак" Петя Попова. Критериите, на които трябва да отговарят финансовите консултанти, се подготвят от ръководството на холдинга и Министерството на икономиката. Основното изискване е кандидатите да имат опит в преструктурирането на тютюневи фирми или други държавни монополи. Това на практика изключва българските фирми от участие в конкурса.

Готви се специален закон за безмитната търговия, съобщиха царски депутати. Новите правила за работа на фришоповете се уточнявали в работна група с участието на НДСВ, ДПС и експерти на финансовото министерство. Очаквало се новият закон да влезе за обсъждане в парламента през януари или февруари. Сега работата на безмитните магазини е уредена в Закона за акцизите. В него е записано, че безмитна търговия могат да въртят само местни юридически лица с внесен капитал най-малко 250 000 лв., които са получили разрешение за това от финансовия министър. Според царски депутати в новия закон може да се предвиди лицензиране на фришоповете. Възможно било с него да се уреди и създаването на безмитни зони.

Браншовите организации на таксиметрови водачи, хлебари, газоразпространители и автобусни презвозвачи ще протестират утре в центъра на столицата срещу решението на парламента за промяна в акцизите на горивата. Те ще искат президентът да наложи вето върху Закона за акцизите. Спорът между протестиращите и представителите на големи петролни фирми избухна заради акциза върху пропан-бутана. "ЛУКойл", подкрепена от "Петрол", "Shell", OMV и "Екопертролиум", настояваше за рязко увеличение. Министерският съвет записа в проектобюджета за 2004 г. увеличение на акциза на газта със 100 лв./т. Това разгневи вносителите на пропан-бутан. Те вдигнаха на протест таксидижиите, тъй като голяма част карат колите си с газ. Милен Велчев и синдикатите се споразумяха увеличението на акциза за газта да е по-малко за сметка дизела и бензина.

Средно със 17% намалява цените на междуселищните разговори БТК в периода 20 декември-4 януари, съобщиха вчера от компанията. Намалението важи за часовете със слаб трафик (от 21 до 8 часа, събота, неделя и официалните празници). Отстъпката зависи от зоната, с която се свързва абонатът, уточниха от телекома. Намалението няма да важи за разговори между близки населени места, които са в една автоматична телефонна централа и са от Първа зона. Те ще се таксуват както до сега - по 1 импулс (8 ст.) на всеки 2,5 мин.

"Сриването на долара ще спре и ще започне възходящото му движение. Очаквам американската валута да поскъпне до 2 лева през 2004 г.", прогнозира Димо Димов от Финансова къща "Карол", цитиран от "Стандарт". Той обясни, че сега доларът търси финансовото дъно. След като го достигне, ще започне възстановяване, което ще продължи през цялата 2004 г. Обезценяването на американския долар започна в началото на 2002 г. Тогава той се разменяше за 2,30 лв. у нас. Сега нивото падна под 1,60 лв. Според Димо Димов обратният курс нагоре е възможен във всеки един момент. Не е изключено и обезценяване с още няколко стотинки, преди да започне поскъпването на щатските пари.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 2 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 2 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 6 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 7 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 8 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 8 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 8 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 9 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 9 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 9 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 10 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 11 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 11 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 12 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 12 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 13 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо