0
с спомед" ще обяви длъжника си "Булгаргеомин" в несъстоятелност, пише "Пари". До 21 август "Експомед" ще обяви "Булгаргеомин" в несъстоятелност, съобщиха информирани източници на вестника. Инженеринговата фирма дължи на "Експомед" 600 000 долара и дружеството е втори кредитор на "Булгаргеомин". Не се изпълнява погасителният план за дълговете, подписан от бившите принципали на дружествата - Николай Василев като министър на икономиката и Божидар Финков като здравен министър и принципал на "Експомед".

Само 20 000 лв. са постъпили по сметките на "Експомед" от целия дълг. По неофициална информация самото ръководство на Булгаргеомин поискало дружеството да бъде обявено в несъстоятелност, тъй като няма средства да се издължи. Булгаргеомин търсеше около 2 млн. долара заем от "Техноекспортстрой", за да се разплати с работниците си. Вестикът е писал за интересите на "Техноекспортстрой" да погълне "Булгаргеомин" заради интереси в Либия. Не е ясно по каква схема това би могло да стане, защото и двете дружества са държавни и са с различни принципали.

SOFIX се прицели в 370 пункта, информира още "Пари". Стойността на официалния индекс на БФБ-София вчера се повиши до 365,49 пункта, което е поредното му най-високо ниво за всички времена. В основата му е поскъпването на акциите на "Петрол", "ЛУКойл-Нефтохим", "Албена", "Булгартабак холдинг" и неговото най-голямо дъщерно дружество "Благоевград БТ".

Спират продажбата на Корабния във Варна, съобщава още "Пари". Тръжната комисия реши да прекрати продажбата на Варненската корабостроителница по схемата "Пламен Петров" и да открие нова процедура, научил вестникът. Преговорите със сегашните кандидати за Корабния "Бейкър инвестмънт" и "АКБ Форес индустриален концерн" ще бъдат прекратени. От "Бейкър инвестмънт" не бяха открити за коментар. Още никой не ни е уведомил, че преговорите по сегашната схема се прекратяват, заявиха от "АКБ Форес индустриален концерн". Според източници на вестника тръжната комисия е проучвала в АП законовите възможности за продажба на завода чрез агенцията. От АП отказаха коментар. Според БМФ старата схема за продажбата на Корабния не е изгодна за параходството. Схемата на Пламен Петров предвиждаше създаване на съвместно дружество между БМФ и купувача на Корабния.

Минималната цена за 75% от акциите на корабостроителницата не трябваше да е по-ниска от 20 млн. лв., а 26% от акциите на купувача трябваше да бъдат заложени за 3 г. в Централния депозитар и ако не се изпълни условието за 120 млн. долара оборот за три години, да се разблокират в полза на БМФ.

АП не преговаря с "Вива", чака становище за новия договор, обяснява още "Пари". Агенцията за приватизация днес трябва да изпрати на правителството официален доклад за резултатите от тридневните преговори с "Вива венчърс" по подобряване на офертата на кандидата за БТК. 13 август е крайният срок, поставен от правителството, в който ведомството на Илия Василев и купувачът на 65% от капитала на телекома трябваше да предоговорят увеличение на цената по сделката до 230 млн. евро, намаляване на съкращенията в дружеството с още 2000 души, отказ от дивидента за м. г. в размер на 65 млн. евро и промяната в срока на инвестиране през следващите пет години. В случай че това бъде постигнато, няма пречки надзорът на АП да одобри договора с "Вива" до 15 август. Едва вчера парафираният проектодоговор с "Вива венчърс" бе изтеглен от Надзорния съвет на АП и предоставен на екипа на изпълнителния директор Илия Василев след негово писмено искане, съобщили за вестника членове на надзора.

"Индустриален фонд" започна инвестиции в големите борсови дружества, съобщава "Дневник". Бившите приватизационни фондове "Индустриален" и "Семеен" бяха сред малкото си събратя, които след приключване на Жан-Виденовото боново раздържавяване се преобразуваха не в холдинги, а в инвестиционни дружества. Те бяха учредени от чешката компания "Европа кепитъл мениджмънт", която по това време се управляваше от царския икономист Владимир Каролев.

Кредитите за населението са се увеличили с 66% за година, информира още "Дневник". Към края на юни т.г. общият кредитен ресурс на банките към населението се е увеличил с 66% спрямо същия период на 2002 година, сочат обобщените данни на БНБ. За първото полугодие заемите за домакинствата са достигнали 1,64 млрд. лв. и вече съставляват 21% от портфейла на търговските банки.

Парламентът ще реши за тавана на пенсиите, пише още "Дневник". Народното събрание ще реши дали през следващата година ще има междинен таван на пенсиите и какъв ще бъде неговият размер. Според осигурителния кодекс от началото на следващата година таванът върху пенсиите трябваше да бъде премахнат изцяло, но бюджетът не може да си го позволи. Миналата седмица правителството одобри бюджетната рамка за 2004-2006 г., в която като варианти за таван на пенсиите се предлагат сумите от 250 или 500 лв.

Ако парламентът гласува таван на пенсиите например 250 лева, това би обхванало 81 000 души, като разходите за следващата година за изплащането на по-високите пенсии ще са 80 млн. лв., каза управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков. Ако депутатите решат таванът да е 500 лв., ще са необходими 165,9 млн. лв., през 2005 г. - нови 90 млн. лв., а през 2006 г. - още 93 млн. лв. Разходите за социални плащания през тази година са 3,2 млрд. лв.

Болниците минават на евтини лекарства, обявява "Сега". Да не се набляга на много скъпи и скоро пуснати на пазара лекарства и да не се ползват два медикамента за едно лечение препоръча зам. здравният министър Петко Салчев на директорите на 20 от най-големите болници, с които се срещна, за да обсъдят дълговете на лечебните заведения.

Пациентите могат да бъдат лекувани също толкова ефективно с по-евтините медикаменти от една и съща лечебна група, обясни Салчев. Не било нужно и докторите да се презастраховат, давайки много лекарства.

35 от общо 96-те млн. лв. дългове на болниците са за медикаменти. Не се следи какво се изписва, лечебниците са се превърнали в складове на едро на някои фирми, смятат от МЗ. Те поръчвали лекарства, без да отчитат реалните нужди, и много от тях оставали неизползвани. Ако практиката продължи, директорите на болници ще бъдат санкционирани, заплашват от МЗ.

Инфлацията през юли е най-висока от четири години, информира още "Сега". Инфлацията през юли е 0,9% и е най-високата за този месец от 2000 г. насам, обяви вчера Националният статистически институт. Това е и най-рязкото поскъпване на живота от началото на тази година. Инфлацията с натрупване от началото на годината е минус 0.5%, обобщава НСИ.

През юли най-драстично са поскъпнали услугите - с 5,5%, следвани от нехранителните стоки - с 0,1%. Храните са поевтинели с 1,8%, а общественото хранене - с 0,1%. По-чувствително от услугите са поскъпнали комплексните услуги за почивка и туристически пътувания - с 11,1%. Наемите на жилища са скочили с 0,2%, а цените на водоснабдяването - средно с 1,1%.

"Коч" се договорил със Световната банка за финансиране на сделката за БТК, пише още "Сега". Консорциумът "Коч холдинг-Тюрк телеком" се договориха с Международната финансова корпорация - част от структурите на Световната банка, да финансира сделката за купуване на 65% от акциите на БТК и капиталовите разходи на телекома през следващите години. Това съобщиха от турския консорциум вчера.

Освен че ще осигури финансиране на сделката, участието на корпорацията щяло да катализира участието и на други международни финансови институции в сделката. Очаква се служителите на корпорацията да почнат конкретни преговори с "Коч" на 25 август в София. Споразумението най-вероятно е предварително, тъй като вчера от Международната финансова корпорация не коментираха новината.

Юли най-скъп от четири години насам, информира "Стандарт". Вдигането на цените на ток, парно и телефон от началото на юли е основната причина за инфлацията от 0,9% през миналия месец. Тя е най-високата от началото на годината, сочат данните на Националния статистически институт. През юли таксите за откриване на телефонен пост са скочили с 10,2%, селищните разговори от стационарен телефон са поскъпнали с 13%, тарифите за тока и парното са се вдигнали съответно с 14,7% и 10%. Цените на всички разходи, които са свързани с дома, като наеми, ремонти и сметки за телефон, вода, ток и парно, са нараснали средно с 8,5%. Но спрямо средните цени на миналата година увеличението е с 15,2%. Българите дават близо 17% от разходите си за наеми и плащане на сметките за дома, сочат данните на НСИ. През изминалия месец услугите, свързани с туристически пътувания, са скочили с 11,1%.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 1 час

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 4 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 5 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 5 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 5 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 6 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 6 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 6 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 6 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 6 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 7 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 7 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 7 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 7 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април