0
Ге еми международни фирми са изразили пред премиера Симеон Сакскобургготски своето недоволство от новия министър на транспорта Николай Василев, твърдят корпоративни източници на вестник ПАРИ. Политически натиск да бъде сменен транспортният министър имало и от страна на ДПС заради това, че той направил опит да смени шефове на държавни дружества, подкрепяни от движението.

Транспортният министър Николай Василев ще запази поста си само до декември, както писа ПАРИ в началото на август, заяви втори независим източник. В момента вървят преговори и се обсъждат номинации. Търсели се познати на НДСВ лица, главно експерти. Все още обаче не била намерена подходящата консенсусна кандидатура.

Причината да се пречи на избора на нов председател на Върховния административен съд е политическа. Това заяви вчера подалият оставка председател на ВАС Владислав Славов. Според него не е необходимо длъжността на председателя да е свободна и чак тогава да започне процедура по избор на нов шеф.

В сряда започна скандалът между Висшия съдебен съвет и правосъдния министър Антон Станков заради тази процедура. Станков обяви, че ВСС е нарушил Закона за съдебната власт. Той съобщи, че ще обжалва решението на магистратите пред Върховния административен съд.

Владислав Славов става конституционен съдия от началото на октомври, а 7-годишният му мандат като шеф на административния съд изтича на 1 декември. По предложение на Славов процедурата беше открита в началото на юли, веднага след като висшите съдии го избраха за конституционен съдия.

Ако изпълним изискванията на Директива 2001/80/ ЕС за ограничаване на емисиите от замърсители на въздуха от големи горивни инсталации в предписаните срокове, трябва да влагаме 4% от брутния си вътрешен продукт в продължение на 4 години в съоръжения за контрол на емисиите, пише ПАРИ. Тази информация изпрати енергийното министерство до парламентарната комисия по енергетика.

Като се има предвид промишленият потенциал на страната ни, задачата е неизпълнима, тъй като предполага да поемем непосилни икономически тежести, смятат от министерството.

Общата стойност на инвестициите, които трябва да бъдат осигурени, е 1,274 млрд. лв., а разходите за обслужване на подобни кредити и експлоатационните разходи биха надхвърлили 310 млн. лв. годишно (1% от БВП). Непроизводственият характер на тези разходи застрашава финансово-икономическата стабилност на страната, предупреждават от министерството.

"Нямаме интерес от сключването на сдeлка за внос на електроенергия от България, тъй като имаме достатъчно собствени мощности, с които да си гарантираме сигурност на доставките", заяви румънският министър на енергетиката Юлиян Янку, цитиран от Reuters.

В момента въпреки спирането на първи блок в АЕЦ, Черна вода Румъния внасяла малки количества ток само от Молдова. Реакторът в Черна вода с мощност 750 мВт, който е в експлоатация от 1996 г., беше спрян заради ниското ниво на р. Дунав, водите на която се използват за неговото охлаждане.

Електроенергията от първи блок е 10% от производството на ток в северната ни съседка. Според Янку очакванията са нивото на Дунав скоро да се покачи и реакторът да продължи нормалната си работа.

Българските предприятия могат да загубят достъпа си до големите търговски вериги в Германия, ако не отговорят на изискванията им за безопасни и здравословни условия на труд, информира ДНЕВНШК. Няма да се купуват стоки от производители, които използват детски или принудителен труд, които удължават работния ден или седмица, не са осигурили условия за противопожарна безопасност или първа медицинска помощ на работещите.

Изискването за социални стандарти в производството засега е поставено за производителите на текстил и готово облекло, детски играчки и обувки. В перспектива освен условията за здраве и безопасност германските търговци възнамеряват да изискват и задължително спазване на екологичните норми, което ще засегне всички български фирми, които изнасят за ЕС.

Изграждането на съоръжения за контрол на вредните емисии на газове в топлоцентралите в България и инвестициите в заместващи мощности на природен газ ще бъдат в рамките на 2,5 млрд. лева.

Средствата са необходими, за да могат след време ТЕЦ-овете да отговарят на европейските екологични норми. Това се посочва в доклад на енергийното министерство за ангажиментите на отрасъла, поети от България при затварянето на глава "Околна среда" в преговорите с Европейския съюз.

През октомври бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" ще започне последния етап от плановия ремонт на инсталациите за реформинг и крекинг, съобщиха от компанията. Това няма да попречи на снабдяването на бензиностанциите с горива, тъй като мощностите ще се затварят поетапно, в рамките на три месеца до края на годината.

"Пазарът ще бъде задоволен с горива", заяви Искра Петрова, пресаташе на "Лукойл България". В четвъртък от агенция Ройтерс изтече съобщение, че рафинерията, която преработва 160 хил. барела петрол дневно, ще бъде затворена за три месеца за ремонт, който цели повишаване на чистотата на горивата. Информацията за спиране на работата на "Лукойл Нефтохим" беше опровергана от комбината.

Аржентинското правителство постигна тригодишно споразумение с Международния валутен фонд само ден след като обяви мораториум върху дълг от близо 3 млрд. долара към международния кредитор. Сделката беше определена от анализаторите като победа за Аржентина, тъй като в нея липсват част от основните искания на фонда.

Преговорите между Буенос Айрес и МВФ продължиха няколко седмици и не успяха да приключат преди изтичането на срока за изплащане на задължение на аржентинското правителство към фонда за 2,9 млрд. долара. Това принуди Аржентина да обяви в сряда мораториум върху плащането на дълга.

Да се премахнат отстъпките, които депутатите ползват при почивка в държавни почивни бази. Това ще предложи в писмо до премиера независимата депутатка Румяна Георгиева, информира СЕГА. Георгиева предлага почивните бази на МС, парламента и президентството да се обособят като самостоятелни търговски дружества, които да работят на пазарен принцип без да получават пари за издръжка от бюджета.

Другите възможности, които предлага депутатката, са те да бъдат приватизирани или дадени под аренда. Така щели да се спестят пари от бюджета и да се пренасочат за по-належащи нужди. Георгиева допълни, че дискусията за статута на почивните бази трябва да съпътства обсъждането на бюджета за 2004 г. Тя обобщи, че крайната цел е по-разумно управление на държавните пари. Според Георгиева никъде в Европа нямало такива привилегии.

"Мултигруп" е решила да се освободи от бившата резиденция на Тодор Живков "Перла", която спечели на приватизационен търг. Това разкри кметът на Приморско инж. Димитър Димитров. Той уточни, че информацията му е от негови източници в групировката.

Шефката на надзора на СИБанк Цветелина Бориславова бе забелязана вчера да прави оглед в района на "Перла". Късно следобед тя поиска среща с Димитров, за да се запознае информативно с "някои детайли около границите на имота". Не е ясно и дали "Мулти" ще продава "Перла" или банката ще я усвои срещу неплатен дълг.

В месеците след убийството на Илия Павлов "Перла" бе напълно изоставена, а това лято въобще не отвори врати за туристи. Според кмета на Приморско, тя се нуждае от основен ремонт и инвестиции, за да си върне стария блясък.

"Високият дефицит по текущата сметка притеснява и МВФ, и нас", заяви финансовият министър Милен Велчев след първата си среща с шефа на мисията на фонда Джералд Шиф. Велчев обаче обясни дефицита със засиления икономически растеж, променения курс на долара и с ръста на преките чужди инвестиции.

Шиф подчерта, че сегашната мисия е по-неофициална, а четвъртият, последен преглед по сегашното споразумение ще се направи от следваща мисия през ноември. Пратеникът на МВФ коментира желанието на правителството да отпадне таванът на пенсииите като каза, че е добре те да съответстват на направените вноски. "Въпросът е дали това може да се понесе от бюджета", заяви Шиф.

При смяна на адреса ще можем да запазваме телефонния си номер. Тази услуга трябва да ни осигури телефонната компания след 2009 г. дори ако се местим в друг град, пише СТАНДАРТ. Това предвиждат текстове в новия Закон за далекосъобщенията, които бяха приети от депутатите.

От 2007 г. абонатите на мобилни оператори ще могат да запазват номера на телефона си при смяна на оператора, пише още в закона. Изискването няма да се спазва само по преценка на Комисията за регулиране на съобщенията. Във връзка с националната сигурност обществените оператори трябва да осигуряват възможност за непрекъснато наблюдение и подслушване.

С бухалки опитали да свалят цената на гроздето в старозагорско шестима "силови" прекупвачи. Петима местни жители и един софиянец, обикаляли селата Дълбоки, Оряховица и Братя Кунчеви бяха задържани от местните полицаи.

"Ако не продавате на нас, може и да няма какво да берете", заплашвали рекетьорите собствениците на лозята. Те искали да платят не повече от 20-25 ст. за килограм мускат отонел. Изкупната цена на този елитен сорт обаче тръгна завчера от 35 ст. В Новозагорско и Сливенско вече върви по 50 ст.

Правителството отпуска 37,9 млн. лв. за развитие на земеделието в Северозападна България. Това предвижда одобрената от министрите програма за развитие на отрасъла в региона до 2006 г.

За инвестиции са предвидени 31 млн. лв., а 6,9 млн. лв. ще бъдат отпуснати като субсидии, които ще се предоставят от фонд "Земеделие". За създаване на трайни насаждения фондът ще отдели 16,7 млн. лв., а за обработване на пустеещите земи - 4,8 млн. лв. По програма САПАРД пък се предвижда финансиране за производството на рибни продукти.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 8 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 8 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 11 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 11 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

Свят Преди 12 часа

С това споразумение се слага край на продължилия месеци спор

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 12 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 12 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 13 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 13 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 14 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 14 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 14 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 15 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 15 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 15 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата