0
ИПИ предложи алтернативен бюджет с едни от най-ниските данъци в Европа, пише "Дневник". Единна ставка по данък печалба и данъка върху доходите на физическите лица от 10% и намаляване на осигуровките на 16,7%, предложи Институтът за пазарна икономика. Това са част от представения вчера от ИПИ алтернативен държавен бюджет за 2004 г. Ако тези предложения бъдат приети от правителството и при положение че данък печалба от следващата година ще е 19,5%, България ще стане една от страните с най-ниска данъчна тежест в Европа, обясниха от ИПИ. Намаляване на данъчното и осигурителното бреме ще доведе до увеличение на доходите на населението (с 26% за средната заплата за България от 235 лв.) и на спестяванията, които са основният източник на инвестиции в страната.

България ще е втора в света по ръст на заплатите през 2004 г., съобщава още "Дневник". България ще бъде втора в света по ръст на заплатите през 2004 г., прогнозира авторитетният американски център за консултации и анализи "Mercer Human Resource Consulting" (MHRC). Центърът очаква абсолютното нарастване на трудовото възнаграждение в България да бъде 9% през следващата година, а реалното (при отчитане на инфлация 3,9%) да бъде 5,1%. Тези цифри нареждат страната на второ място след Индонезия, където абсолютният ръст на заплатите се очаква да бъде 13%, а реалният - 6у5%, сочат данните от публикуваното вчера глобално проучване на трудовите възнаграждения за 2004 г.

От източноевропейските страни най-голямо абсолютно нарастване на заплатите през 2004 г. ще бъде отчетено в Русия (15,6%) и Румъния (14,4%), смятат американските анализатори. Прогнозната висока инфлация обаче (13,1% за Румъния и 10,7% за Русия) ще стопи увеличението на приходите за работещите там.

Кабинетът задвижва военни проекти за стотици милиони, разкрива още "Дневник". Двата най-мащабни военни проекта за модернизация на Българската армия - подмяна на автомобилния парк и ремонт на вертолетите "Ми-18" и "Ми-24", се очаква да започнат от тази седмица. Приблизителната оценка за тяхната стойност възлиза на най-малко 500 млн. долара, като според военния министър Николай Свинаров финансирането ще бъде извънбюджетно. В протокол от октомври между отбранителното и финансовото министерство са обещани 26 млн. лв. за старта на проекта за подмяна на автомобилите и 27 млн. лв. за модернизацията на вертолетите. Според Свинаров един от най-вероятните варианти е финансиране от фонда на НАТО за нереализирани офсетни сделки. Сделките и по двата проекта ще бъдат обвързани с офсетни програми в гражданския сектор, които ще бъдат възлагани на български изпълнители.

Йогурт е само изконното българско кисело мляко, обявява "Сега". От догодина в Европа с името йогурт ще може да се продава само кисело мляко, произведено с традиционния тип горчива бактерия, описана в исторически български рецепти, съобщил британският всекидневник "Дейли телеграф". Според новия стандарт на Еврокомисията йогуртът, както се нарича киселото мляко в европейските държави, трябва да съдържа живи бактерии лактобацилус булгарикус. Повечето производители обаче пастьоризират киселото мляко, за да е по-дълготрайно. Така те убиват бактериите, които продължават ферментацията, но пък придават здравословните качества на млякото.

Производителите в цяла Европа лобираха срещу предложения от комисарите стандарт, но той оцеля при четири разглеждания и вероятно ще влезе в сила през 2004 г.

МВФ настоява за баланс в бюджета, пише още "Сега". На 12 ноември пристига поредната мисия на МВФ, която ще настоява за нисък бюджетен дефицит или дори за балансиран бюджет, стана ясно вчера. Правителството е записало в бюджета за догодина 0,7%, но от фонда настояват за дефицит под 0,5%. Мисията ще направи последния цялостен преглед на изпълнението на ангажиментите по тригодишното споразумение, което изтича през февруари. Ще се обсъди възможността за преминаване на отношенията на България с фонда на нова основа - сключване на предпазно споразумение.

Хората на фонда ще обсъдят с кабинета притесненията си относно твърде високия дефицит по текущата сметка - 7% при план 5%. От МВФ признават ръста на износа от България, но са притеснени от факта, че вносът расте по-бързо. От фонда смятат, че ръстът на кредитите, който е 50%, трябва да бъде в рамките на 30%.

Европа разреши отново вноса на наши животни, информира още "Сега". Европейският съюз вдигна наложената преди две години на страната ни забрана за износ на живи животни, съобщи вчера земеделският министър Мехмед Дикме. Върху страната ни остава единствено ветото за износ на свине и продукти от тях, тъй като фермерите ни продължавали да ваксинират свинете срещу чума. Миналия февруари бе отменена забраната за износ на птици, а през юни - за риба и рибни продукти.

Поставят условия на купувачите на ТЕЦ "Бобов дол" чрез борсата, съобщава още нестникът. Агенцията за приватизация (АП) и енергийното министерство са се споразумели по принцип да поставят условия на купувача на 100% от акциите на ТЕЦ "Бобов дол" на фондовата борса, вместо да спират процедурата по избор на посредник за продажбата на акциите. Това съобщил пред "Сега" вчера енергийният министър Милко Ковачев.

Споразумението е да бъдат предявени четири изисквания: купувачът да поеме ангажиментите на държавата по затворената вече преговорна глава "Екология", т.е. да направи определени инвестиции за намаляване на вредните емисии от работата на централата. Другите условия са да се запазят определен брой работни места, да се запази количеството изкупувани от Бобовдолския басейн въглища и купувачът да се съгласи с регулираните от държавата цени на изкупуваната електроенергия. Изискванията щели да се поставят само на купувача на ТЕЦ "Бобов дол". На борсата са пуснати и 100% от акциите на Топлофикация-Сливен, Топлофикация-Враца и Топлофикация-Правец.

Дикме иска да одържавява незаконно върнати гори, обявява също "Сега". Земеделското министерство ще предложи парламентът да промени Закона за реституция на горите, за да може министърът на земеделието вместо съда да отменя незаконосъобразно връщане на държавни гори. "Това се прави по препоръка на прокуратурата", заяви вчера министър Мехмед Дикме. Той очаква до седмица-две главният прокурор Никола Филчев да обяви за нищожни актовете, с които са върнати държавните гори около Доспат. Преди около 10 дни Дикме занесе при Филчев цялата документация по този случай. Обвинител №1 в държавата е обещал да потърси отговорност от виновните длъжностни лица, тъй като тези гори открай време са били държавни.

Осъмнахме с нови цени на автогаза, констатира "Стандарт". С 5 ст. само за една нощ скочи цената на пропан-бутана за автомобили. От вчера литър от горивото се продава между 74 и 78 ст. в страната. Причината за увеличението е по-високата вносна цена на автогаза, коментираха търговци. Близо 80% от пропан-бутана, който се предлага у нас, е от чужбина. Цените се променят на две седмици и след последната актуализация се наложи корекция и за продажбите на дребно, обясниха търговците. В момента тон пропан-бутан се внася за 400 долара, като в тях не са включени акцизи и данъци, посочи Атанас Трайков, шеф на Асоциацията на вносителите на автогаз. На едро цената с включените налози е около 1160 лева на тон.

Прекупвачи вдигат цената на хляба, предупреждава още "Стандарт". В края на миналата седмица хлебарите и сладкарите от браншовата асоциация израдваха населението с новината, че много скоро цената на хляба ще стане 1,20 лв. И ето, че опасенията (предупрежденията, заканите, заплахите) започнаха да се сбъдват. От няколко дни хляб по левче ядат в Благоевград, Стара Загора и Бургас. От миналия понеделник плевенчани пък имат привилегията първи в страната да започнат да купуват насъщния по 1,10 лв. По всичко личи този път майтап няма. Хлябът се е устремил нагоре - според хлебопроизводителите - към реалните си стойности. Изтъкват се много причини за скока на най-купуваната стока. Според хлебарите той се дължи на недостига на зърно в мелничарските предприятия, което вдига цената на брашното.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН</p>

Бдение в София тази вечер в подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН

България Преди 45 минути

Вижте къде и в колко часа в столицата ще се състои инициативата

<p>Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Филм за създаден с изкуствен интелект Путин провокира небивал интерес в Кан (ВИДЕО)

Любопитно Преди 56 минути

Трейлърът започва с руския лидер на пода в... памперси

<p>Google обяви куп нови функции за AI и&nbsp;Android</p>

Google внедрява повече AI и в Android

Технологии Преди 1 час

Умните алгоритми постепенно ще преобразят и мобилната платформа

<p>До 26&deg; в неделя, но какво време ни очаква?</p>

До 26° в неделя, но какво време ни очаква?

България Преди 1 час

Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 9 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 10 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

<p>Бени Ганц заплаши Бенямин Нетаняху</p>

Ганц заплаши Нетаняху: Ако изберете пътя на фанатиците ще бъдем принудени да напуснем

Свят Преди 10 часа

АП отбелязва, че евентуално оттегляне на партията на Ганц ще направи министър-председателя Нетаняху по-зависим

<p>Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър, ето защо&nbsp;</p>

Фалшива тревога: Над 1500 души са евакуирани от московския Болшой театър

Свят Преди 10 часа

Според пресслужбата на Болшой театър всичко е наред и спектакълът е възобновен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Ракета на хутите удари петролен танкер край Йемен

Свят Преди 11 часа

Атаката е предизвикала известно наводнение, "което е довело до загуба на задвижването и управлението"

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 11 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 11 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 11 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 11 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Шарл Мишел с призив към&nbsp;грузинските политици</p>

Шарл Мишел: Ветото върху закона "за чуждото влияние" дава на правителството "миг за размисъл"

България Преди 12 часа

По-рано днес Зурабишвили обяви, че е наложила вето на закона, предизвикал масови протести в продължение на седмици

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 12 часа

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Полша: Това ще направи границата непробиваема за потенциален враг</p>

Полша укрепва границата си с Русия и Беларус

Свят Преди 12 часа

Полша е верен съюзник на Украйна в отбранителната й война срещу руската инвазия