0
р ритидж" и "Уолстрийт джърнъл": Корупцията и съдебната система душат икономиката, четим в "Дневник". Икономическата свобода в България се е подобрила през 2003 г. в сравнение с предишната година, но най-вече заради корупцията и слабата съдебна система тя остава страна с "по-скоро несвободна" икономика. Това се твърди в огласената авторитетна годишна класация по този показател, изготвяна от влиятелната американска консервативна фондация "Херитидж" и в. "Уолстрийт джърнъл".

България е поставена на 78-о място в списъка от 157 държави, като в скалата от 1 (най-добре) до 5 (най-лошо) е оценена с индекс 3,1. Подобрението спрямо 2002 г. е с 0,15 пункта, но динамиката е твърде символична за десетте години, в които се изготвя класацията - от 3,56 през 1995 до 3,1 през 2004 г.

Оставката на шефа на здравната каса са поискали членове на Контролния и Управителния съвет на НЗОК, пише още "Дневник". Оставката на шефа на здравната каса са поискали членове на Контролния и Управителния съвет на институцията. Това съобщи директорът на касата Димитър Петров и уточни, че натискът е свързан със здравния министър Славчо Богоев.

КНСБ пак се намеси в работата на "Булгартабак", коментира още "Дневник". Управителният съвет и изпълнителните директори на "Булгартабак холдинг" създават предпоставки за ескалация на социалното напрежение в много от дъщерните дружества. Това обявиха от Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ, който обсъди ситуацията във фабриките във връзка с изплащането на работните заплати, производствения процес, предстоящата приватизация и преструктуриране на холдинга.

"Хемус ер" няма забрана да лети до Италия, обяснява още "Дневник". "Хемус ер" не е получавала писмо за забрана или ограничение за полетите до Италия, съобщи Министерството на транспорта и съобщенията. Няма отправени официални забрани, нито ограничения към Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" за прелитане над въздушното пространство на Италия и Великобритания, както и към български авиокомпании, обясниха от ведомството. В петък италианският вестник "Република" обяви, че Италия е забранила на българския превозвач да навлиза във въздушното й пространство.

Чехия спира достъпа на някои чужденци до своя пазар на работната ръка, информира също "Дневник". Преди влизането на Чехия в ЕС на 1 май между Прага и Берлин се очертава нов конфликт, съобщи "Дойче веле". Агенцията коментира, че по време на преговорите по приемането Чехия напразно се опитва да наложи за своите работници неограничен достъп до германския пазар. Берлин обаче игнорира твърденията на Прага, че чешката работна ръка не е достатъчно мобилна. Германия както и Австрия наложиха на Чехия и на другите държави, които ще встъпят 7-годишен изчаквателен срок.

Концесиите за чистотата в София вървят към предоговаряне, съобщава още "Дневник". Да се сключат нови договори с концесионерите за чистотата в София, а ако те не се съгласят - сега действащите да бъдат прекратени. Това е общото мнение на общински съветници от временната комисия за проверка на концесионните договори и на експерти от фондация АКСЕС, изразено на заседание на комисията. Окончателното решение ще бъде взето след среща и с ръководствата на фирмите концесионери - "Волф", ДИТЦ и "Чистота-София", уточни председателят на комисията Иван Нейков.

Преразглеждането на концесионните договори за чистотата беше един от ангажиментите, които столичният кмет Стефан Софиянски пое с подписването на обществен договор с Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Съюза на работодателите.

Гърция слага визи за олимпиадата, предупреждава "Стандарт". Правителството на южната ни съседка прибегна и до по-сериозни мерки и поиска помощ от НАТО, ЦРУ и ФБР. Ракети "Пейтриът" ще бъдат разположени по островите, а радари от последно поколение ще следят 24 часа в денонощието въздушното пространство. Във външното ни министерство не е постъпвала официална информация, че Гърция въвежда временни визи за българите по време на олимпийските игри в Атина, заяви говорителят на МВнР Любомир Тодоров.

"Двойни сметки за ток и парно" е друго от заглавията в "Стандарт". Двойно по-високи ще са декемврийските сметки за отопление спрямо ноемврийските. По време на празниците хората не са пестили за топло и докрай са пускали печките и радиаторите. По Коледа и Нова година са отоплявани и помещения, които иначе не се ползват, обясниха експертите от Енергото и "Топлофикация". Доста ток е изхабен и за приготвянето на празничните ястия. Затова и сумите за декември скачат почти двойно в сравнение с ноемврийските. Пловдивчани, които се отопляват на ток, ще се изръсят с 30-40 на сто повече за отоплението през миналия месец, пресметнаха от местното Енерго. Около тези проценти ще е увеличението и за всички останали абонати в страната.

Шарена пара за Цветница пуска БНБ, пише още "Стандарт". Пет възпоменателни монети ще отсече БНБ през 2004 г. Шарена медно-никелова паричка ще зарадва българите за Цветница. Тя вероятно ще е с по-нисък номинал и ще се продава на достъпна цена, което ще я превърне в предпочитан подарък преди Великден, прогнозират от банката. Сребърна монета пък ще бъде посветена на 100- годишнината на Народния театър "Иван Вазов". Централната банка ще пусне и три парички на европейска тематика, тъй като през 2004 г. се очаква да приключим преговорите за членство в Евросъюза.

Забраняват продажбата на фирми с дългове, информира още "Стандарт". Трябва да се въведе забрана за прехвърляне на фирми, които имат дългове към бюджета. Това заяви главният данъчен директор Николай Попов по "Дарик радио". Според него са необходими промени в Търговския закон, за да се ограничат данъчните измами.

Да се забрани на собствениците на фалирали дружества да регистрират нови, както и да прехвърлят фирми преди извършването на данъчна ревизия. Лицата, дерегистрирани по ДДС, също не трябва да регистрират нови дружества, предлага още Попов.

Опаковките от 800 и 900 г незаконни, обявява "Сега". От началото на годината производители и търговци трябва да продават опакованите стоки само в разфасовки, регламентирани от Наредбата за предварително опакованите продукти.

Брашното може да се продава само в разфасовки от 125, 250 и 500 г; 1, 1,5, 2, 2,5, 5 и 10 кг. Със същите грамажи ще се продават оризът, фасулът и лещата. Киселото мляко може да се предлага в опаковки от 125, 250, 500, 750 г, 1000, 1500, 2000, 2500, 3000, 4000 и 5000 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

Физически и психически тормоз: Твърдения за полицейско насилие при акция в Бургас

България Преди 1 минута

Задържани за разпити твърдят, че униформените са издевателствали над тях

<p>Полша: Това ще направи границата непробиваема за потенциален враг</p>

Полша укрепва границата си с Русия и Беларус

Свят Преди 10 минути

Полша е верен съюзник на Украйна в отбранителната й война срещу руската инвазия

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 1 час

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 2 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 2 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 2 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 2 часа

Той е бил установен в хотел в центъра на София

<p>Бивш директор на НСО с коментар за покушението срещу Фицо</p>

Бивш директор на НСО за покушението срещу Фицо: Реакцията на Словакия не беше на нужното ниво

Свят Преди 3 часа

Покушението срещу Роналд Рейгън е пример как охранител е застанал на пътя на опасността, каза ген. Красимир Станчев за NOVA NEWS

<p>Емблематична сграда в София ще бъде осветена, ето защо</p>

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

България Преди 3 часа

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 4 часа

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност</p>

Зеленски: Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност

Свят Преди 4 часа

На среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна

Кирил Петков

Кирил Петков: Използвам охрана от НСО заради заплаха за живота ми

България Преди 5 часа

Лидерът на ПП публикува пост в профила си в социалната мрежа Facebook