0

К илометрична опашка се изви на Капитан Андреево, информира "Дневник".
Опашка от над 15 км се образува в сряда на граничния пункт Капитан Андреево от камиони, които чакаха да преминат границата с Турция.

Пунктът беше наводнен още във вторник от разлив на река Марица. На места водата стига до 1 м. И в сряда продължи отводняването в селата Долни Богров, Гниляне, Кубратово и град Нови Искър край София, които пострадаха най-тежко от наводненията.

"Грийнпийс" нахлу в АЕЦ "Белене", пише още "Дневник".
Над 50 активисти на международната организация "Грийнпийс" проведоха в сряда необявена акция срещу строежа на АЕЦ "Белене", успяха да проникнат в охраняваната площадка и разпънаха плакати.

Едновременно с това еколозите от девет страни призоваха гражданите в Свищов да се вдигнат срещу втората АЕЦ, лодки и кораб на организацията кръстосаха Дунав със същия призив.

Чужди еколози откриха диоксин в български яйца, съобщава още "Дневник".
Изследвания на произволно взети партиди яйца от търговската мрежа в 18 държави, сред които и България, показват превишени количества на диоксин и други отровни съставки.

Диоксинът причинява рак, засяга имунната система и е особено опасен за бременни и новородени. Сред засегнатите страни са още Русия, Чехия, Словакия, Беларус, Мексико, Уругвай, Египет.

Това се твърди в доклад на Международната неправителствена мрежа, която изследва съдържанието на пестициди в хранителната продукция (IPEN). Мрежата включва еколози и други неправителствени организации, които следят как се изпълняват целите на Стокхолмската конференция за неизползване на пестициди и за опазване на околната среда.

Заводът за отпадъци предизвика 16 фирми, обобщава още "Дневник".

16 компании кандидатстват за изграждането на завода за преработка на отпадъци, обяви в сряда и.д. кмет на столицата Минко Герджиков.

От общината не искат да разгласяват имената на фирмите, за да не излезе, че им правят реклама, а се очакват и още кандидати. Документи досега са подали предимно чужди компании, сред които има японски, чешки, германски.

В завода за отпадъци ще трябва да се инвестират около 150 млн. евро.

Китай обяви кошницата от валути, към която ще прикрепи юана, четем още в "Дневник".
Китайската централна банка обяви в сряда, че в новата кошница от валути, към която ще се "върже" юанът, доминират щатският долар, еврото, японската йена и южнокорейският вон.

Информацията за пазара от страна на банката беше ограничена, като точното тегло на валутите в кошницата не беше дадено. /пълният текст/

КАТ спира колите без "Гражданска отговорност", предупреждава "Сега".
"Гражданска отговорност" става задължителна едногодишна застраховка от 1 януари 2006 г.

Автомобилите без нея ще бъдат спирани от движение. Това предвижда Кодексът за застраховането.

В момента само 60% от колите у нас са застраховани. Комисията по финансов надзор (КФН) прие вчера на второ четене кодекса.

След това документът ще бъде одобрен от парламента. Очаква се да влезе в сила от 1 януари.

Автомобилите ще бъдат спирани от движение, ако шофьорите не са сключили застраховката до три месеца след изтичането на старата. Същото важи и ако водачът е купил полица на разсрочено плащане и е закъснял с вноската.

Осем общини избират кмет на 29 октомври, обявява още "Сега". Президентът Георги Първанов насрочи с указ избори за кмет на София за 29 октомври, събота.
На тази дата вот за градоначалник ще има и в седем други големи общини - Русе, Разград, Севлиево, Девня, Панагюрище, Пещера и Мизия. Избори за кмет на кметство ще бъдат проведени и в Голямо Враново - община Сливо поле, в Перник-Изток и в Иречеково, община Стралджа.

До тези избори се стигна след като градоначалниците - Георги Петърнейчев - на Пещера, Стефан Софиянски - на София, Елеонора Николова - на Русе, Венелин Узунов - на Разград, Марко Мечев - на Панагюрище, и Йовко Йовков - на Севлиево, бяха избрани за депутати.

Две банки приемат чип-карти, съобщава още "Сега".
Търговска банка "Алианц България" и "Ейч Ви Би Банк Биохим" вече приемат банкови карти с чип, съобщиха от двете институции.

ТБ "Алианц България" е сертифицирана от MasterCard International и пренастройва банкоматите и ПОС-устройствата си да приемат чип-картите, носещи марката MasterCard. До края на годината "Алианц България" ще започне да издава кредитни карти с чип VISA Classic, VISA Business и VISA Gold.

"Ейч Ви Би Банк Биохим" е сертифицирана от двете картови организации и обработва плащания с кредитни смарт-карти на ПОС-устройства. Останалите банки у нас също се сертифицират за новия стандарт. И "Транскарт" извършва разплащания с чип-карти.

БТПП дава сертификат на фирмите заради наводненията, пише още "Сега". Заради големите наводнения в страната и загубите на предприемачите Българската търговско-промишлена палата (БТПП) ще издава сертификат за форсмажор, съобщиха от палатата.

Документът е за освобождаване от отговорност за неизпълнение или забавено изпълнение на сделки, причинено от непреодолима сила. Чрез издадените сертификати за форсмажор палатата спестява на фирмите плащане на неустойки.

Завъртяха бизнес с наводненията, алармира "Стандарт".
Бизнес с нещастието на пострадалите от наводненията завъртяха цигани.

Месо от удавени в пороите животни се появи по черните пазари в Пловдив. Мръвка и кайма от издавили се в р. Марица прасета и крави пласират търговци.

Цигани събират и разфасоват животните, след което ги пускат на пазара. Информацията бе потвърдена от Регионалната ветеринарномедицинска служба.

Инспекторите получили куп сигнали за продажба на трупно месо. Организирани са хайки по тържищата.

Хотели без звезди мамят туристите, предупреждава още "Стандарт". Хотелите масово работят без документи и "пропускат" да си направят категоризация.

В рекламните си оферти те предлагат пакет от услуги, които отговарят на хотел с висока категория. Пред държавата обаче декларират по-малко "звезди", за да плащат по-ниски такси, а гостите им плащат като за по-високата категория.

Лицензи за две и повече звезди се издават от Министерството на културата и туризма. За обекти с по-ниска категория документите се регистрират в общините.

Всичко поскъпва заради петрола, констатира още "Стандарт".
Цените ще се увеличат заради скока на петрола, прогнозира финансистът Емил Хърсев пред БТА.

Рекордни нива от над 64 долара за барел достигна горивото на международните борси във вторник. Вчера цената започна да пада и фючърсите се търгуваха малко над 63 долара.

Всяка стока, която заема широко място в импортната листа на една страна, води до "внос" на инфлация, коментира Хърсев. Според него отражението ще е в свиване на потреблението.

Инфлацията ще се придържа в едноцифрено число, категоричен бе зам.-министърът на финансите Любомир Дацов.

Искаме от МВФ да ползваме излишъка от бюджета за щетите, обявява "Пари".
През следващата седмица предстоят разговори между министъра на финансите Милен Велчев и представители на МВФ, на които ще бъде обсъдена възможността парите от бюджетния излишък да се използват за премахване на последиците от наводненията.

Това казва за вестника Йордан Цонев, председател на временната парламентарна комисия за проучване на щетите от бедствията.

Концесионерите на портовете с нова агенция, съобщава още "Пари".
Настоящите и бъдещите концесионери на нашите портове ще се отчитат отново пред изпълнителната агенция "Пристанищна администрация", след като Конституционният съд отмени създадената със Закона за пристанищата в началото на годината Национална компания "Пристанища".

Това предвижда Наредба №9 на Министерството на транспорта и съобщенията за изискванията за експлоатационна годност на пристанищата.

"Райфайзен" с ипотечни банкери, информира още "Пари".
Райфайзенбанк предлага нова услуга "Мобилни банкови консултанти - жилищно кредитиране", от края на юли в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Ипотечните й банкери разясняват на клиентите условията по ипотечните кредити, съдействат при оформянето на изискваните документи до подаването им в банковия офис. Сделките се одобряват и сключват в офисите на "Райфайзен".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 6 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 6 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 12 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 13 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 13 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 14 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 15 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 15 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 15 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 16 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 16 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 17 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 17 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 17 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 17 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 18 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май