0
Ръ ънският финансов холдинг "Кепитъл груп" планира да създаде инвестиционна банка, базирана в Лондон, която ще бъде приоритетно насочена към бизнес сектора в Югоизточна Европа. Това съобщава днес "Дневник", като цитира Ромпрес, позовала се от своя страна на интервю на президента на "Кепитъл груп" Йон Флореску. Банката ще носи името "Ню Юръп кепитъл". Основната цел на частната финансираща институция ще бъде осигуряването на паричен ресурс за бизнеса в кандидатстващите за членство в ЕС източноевропейски страни и предимно за предприемачите в Румъния и България. "Банката ще спомага за привличането на стратегически инвеститори и ще разполага с около 50 - 100 млн. долара в наличност за инвестиции специално в Румъния, България и Сърбия", обяснява Флореску. Средствата се очаква да бъдат набрани през втората половина на следващата година.

"Дневник" обръща внимание и на преговорите за съдружник, които американската компания "Ентерджи" води с четири компании за своя дял от финансирането на проекта за рехабилитация на ТЕЦ "Марица изток" 3. Става дума за белгийската компания "Трактабел", британската "Нешънъл пауърс", германската RWE и италианската "Енел продуционе". Все още не е ясно каква част от финансирането ще получи съдружникът, съобщи енергийният министър Милко Ковачев след среща с представители на корпорацията. Според източници, близки до американската компания, става дума за миноритарно участие на партньора в проекта, като "Ентерджи" ще запази водещата си роля. Рехабилитацията на ТЕЦ-а ще струва 470 милиона евро, като 25% са собствени средства на "Ентерджи", а останалите са привлечени. ЕБВР ще отпусне заем от 132 милиона евро, а с 215 милиона евро ще участват френските банки "Креди агрикол" и "Сосиете женарал", както и Черноморската банка за търговия и развитие. "Булбанк", ОББ, "Росексимбанк" и Първа инвестиционна банка също са готови да финансират рехабилитацията с 20 милиона евро.

Агенцията за приватизация (АП) ще обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС) за сделката с "Булгартабак холдинг", пише още вестникът. Този вариант на действие избраха в четвъртък на съвместно заседание изпълнителният и надзорният съвет на агенцията, а мотивите за него ще бъдат съобщени в петък. Срокът за внасяне на жалби по решението от 29 октомври на тричленния състав на ВАС, с което беше отменен изборът на "Тобако кепитъл партнърс" за купувач на "Булгартабак", изтича на 12 ноември. Петчленният състав на ВАС трябва да се произнесе по жалбата до един месец от даването на ход на делото. Продажбата на холдинга беше атакувана в съда от тримата неуспели кандидат-купувачи - "Консорциум Метатабак", "Росбулгартабак" и "Тобако холдинг". ВАС отхвърли на практика всички мотиви на жалбоподателите, с изключение на един - че след отварянето на окончателните оферти на тримата допуснати кандидати Агенцията за приватизация е трябвало да поиска от тях еднократно да повишат предлаганата цена заради по-добрите резултати на тютюневия холдинг, получени по международните счетоводни стандарти.

Държавата очаква новата авиокомпания "Балкан еър тур", която беше създадена с идея да наследи обявената в несъстоятелност "Балкан", да направи първия си полет през декември, информира "Дневник". Това означава, че за няколко седмици освен лиценз за авиационен оператор компанията трябва да получи членство в Международната асоциация на авиационните оператори (IАТА), разрешения за осъществяване полетна дейност от чуждестранни въздушни администрации и да подпише договори с около 12 чуждестранни летища за наземно обслужване и кетеринг. Само получаването на членство в IАТА обаче ще отнеме най-малко три месеца. "Асоциацията ни увери, че ще получим номер до седмица или до месец", заяви зам.-министърът на транспорта и съобщенията Милчо Миланов. Досегашното членство на "Балкан" в организацията струва около 50 хиляди долара. годишно. От февруари "Балкан" е изключен от IATA-клиринг хаус (разплащателна къща) заради неплатени сметки към други авиокомпании, членки на организацията. По този начин на практика "Балкан" не можеше да обменя билети с повечето превозвачи, както и да участва в международния обмен на трафик. "Балкан еър тур" все още не е започнала да продава билети.

900 млн. лв. са източили с ДДС от бюджета фирми фантоми само през последните две години, а в две от големите кражби са хванати и две регистрирани партии, съобщи вчера директорът на Главна данъчна дирекция /ГДД/ Николай Попов, цитиран днес от "Пари". За злоупотреба с ДДС данъчните са дали на прокуратурата 471 случая, откакто законът е в сила от 1994 г. По тях обаче са осъдени само 5 лица, но не за неплатени данъци, защото това не е престъпление според нашия Наказателен кодекс. Единият е с присъда за съставяне на документи с невярно съдържание, за което се предвиждат до 3 г. затвор и 700 лв. глоба. Другите са признати за виновни за измами и необявяване в несъстоятелност. В същото време държавата е успяла да събере едва 150 млн. лв. от голямото източване, тъй като се оказало, че фирмите не разполагат с имущество. На името на циганин например се водят 65 фирми и 32 млн. лв. дълг. Фирмите работят в сферата на авторското право, а циганинът е с основно образование. Двете партии пък не са участнички в политическия живот и имат странни имена, обясни Попов, но не ги назова. Едната от тях е направила далаверата при търговия с горива. Странните политици са действали в периода 1997-1999 г.

Предсрочното извеждане от експлоатация на 440-мегаватовите първи и втори енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да стане с нормативен документ по решение на Министерския съвет, съобщи изпълнителният директор на централата Йордан Костадинов. Засега конкретно решение няма и двата блока работят нормално в 23-ата и 24-ата си горивна кампания, уточни той. По проект реакторите имат експлоатационен живот 30 горивни кампании. И двата блока са модернизирани. Според споразумението между българското правителство и еврокомисаря Гюнтер Ферхойген първите два реактора трябва да бъдат спрени преди 2003 г., припомня "Пари". В световната практика до предсрочно спиране на блоковете се стига само ако има проблеми с ядрената безопасност или са неконкурентоспособни, каза Костадинов. В случая с АЕЦ "Козлодуй" и двете причини не съществуват. Те работят с най-ниската себестойност - 1,4 цента на киловатчас. Със закриването им България ще губи годишно по 200 млн. долара - стойността на произвежданата електроенергия. Само първи реактор е произвел до края на 2001 г. 334 милиарда киловатчаса електроенергия.

С 431 млн. лв повече са заложените приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година, обяви управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков. Те са в резултат от въвеждането на минималните осигурителни прагове и задължителната регистрация на трудовите договори от догодина, обясни той. От първата мярка се очакват допълнително 162 млн. лв. в бюджета на НОИ, а от втората - броят на осигурените лица да се увеличи с нови 190 хил. души.
Нормално е да се изразява съмнение от ефекта на осигурителните прагове, това е нова мярка и трябва да се провери как ще действа на практика. Така вицепремиерът и министър на социалната политика Лидия Шулева отговори на критиките на Международния валутен фонд и синдикатите, че очакваните допълнителни приходи са нереалистични. Шулева припомни, че в редица европейски страни като Испания, Италия и Германия отдавна са предприети тези мерки.

Избраният за купувач на БТК холдинг "Вива венчърс" е поискал да се премахне условието държавата да притежава "златна акция" в дружеството, съобщава "Сега", като цитира депутата от СДС Иван Иванов. Това може да постави в опасност националните интереси, допълнил той по време на вчерашното заседание на транспортната комисия в парламента. По време на заседанието стана ясно, че избраният за кандидат купувач все още не знае кои фирми ще влязат в консорциум с него. Коалиция за България и ОДС искат засилен контрол над сделката за БТК, става ясно от мотивите, с които двете парламентарни групи внасят проекти за решение на парламента. Гласуването им беше отложено поради формална причина - мотивите на СДС бяха съобщени само устно. БСП иска да се договори нова продажна цена на БТК, която да е по-висока от инвестициите, направени в компанията за последните 6 г. - приблизително 500 млн. евро.

Европейският съюз обяви вчера амбициозни предложения за намаляване на митата в търговията с промишлени стоки, съобщиха от Европейската комисия. Евросъюзът предлага компенсационен механизъм: елиминиране на най-високите мита и значително намаляване на стъпката, с която митата растат. Това означава сериозна либерализация на търговията с всички неселскостопански стоки, които представляват над 70% от износа на развиващите се страни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 4 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 5 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 7 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 9 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 9 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 10 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 10 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 10 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 10 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 11 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 11 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 11 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 11 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 11 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 12 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители