0
Пг говаряме с Джордж Сорос, JP Morgan и Международната финансова корпорация за евентуално тяхно участие в консорциума Коc Holding-Тurk Telecom след покупката на БТК. Цитатът е от в. "Пари" и принадлежи на Али Коч, президент на Коc International Group. Подобни преговори са водени с американската компания Carlyle Group, като идеята е да се привлекат 20%, с които тя да участва, и след това да се премине към дългосрочно финансиране. На този етап от конкурса за БТК не може да става смяна на акционерите в регистрирания вече консорциум Koc Holding-Turk Telekom, предупредиха от АП.

Междувременно финансовият министър Милен Велчев и заместникът му Красимир Катев започват разговори с американската администрация за иракския дълг към България, който е около 1,700 млрд. долара. Очаквам ясен сигнал България да бъде третирана наравно с най-привилегированите кредитори на Ирак, съобщи Велчев. Една от идеите е САЩ да поемат това вземане, като ни компенсират, обясни той. Друга обсъждана идея е да си получим поне част от вземането под формата на доставки на нефт - нещо, за което вече съществува споразумение между България и Ирак отпреди 1990 г., но от страна на Ирак изпълнението му е било прекратено. Трети вариант е да се разсрочи това вземане, тъй като е очевидно за всички, че Ирак не може да извади в момента тази голяма сума и да я плати, така че с течение на времето да си получим парите, смята министърът.

Няма политика в това, кой ще строи петролопровода Бургас - Александруполис, заяви вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. Според него, ако бизнесът построи петролопровода, политиците ще имат интерес да го продадат. В момента се уточняват параметрите на проекта, кои международни компании, сред които са руски, американски, английски и казахстански фирми, ще строят тръбопровода и откъде ще дойде петролът, каза още Церовски.

Засега няма проект в напреднал стадий за учредяване на дружество със специална инвестициона цел (SPV), стана ясно на семинара във вторник по темата, който се проведе в столичния хотел "Сердика". На форума присъстваха представители на редица банки, холдинги и инвестиционни посредници, което показва, че интерес към създаването на такъв тип компании има, пише "Дневник".

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира във вторник за сделката за закупуването на винарския завод в Ямбол от "Винпром - Пещера", тъй като според комисията тя променя структурата на пазара. В конкретния случай санкцията при доказано нарушение на Закона за защита на конкуренцията е глоба от 5000 до 300 хиляди лева. Законът обаче не предвижда като наказание отменяне на сделката, така че тя си остава необратима.

Засилване на контрола върху качеството на вносния цимент поискаха циментовите заводи в България на среща във врачанското село Бели извор, съобщава още "Дневник". На дискусията участваха представители на всички производители в страната, както и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на "Булгарконтрола". Срещата е във връзка със съобщенията за засилване на вноса на цимент от Турция, без да се изискват документи за качество. Импортът на продукцията стана възможен, след рязкото поскъпване на лева спрямо турската лира от последните месеци.

България да изплати 52 949 долара стари задължения към съвместната организация на СИВ "Интерокеанметал", ще решава кабинетът в четвъртък. Средствата трябва да погасят неизплатени дялови вноски в преводни рубли и стари полски злоти, като парите ще се вземат от държавния бюджет, припомня "Сега".

Ежедневникът обръща внимание и на изявлението на зам.-икономическия министър Милен Керемедчиев, според който три български фирми вече имат сделки с Ирак. Съюзът на работодателите е във финална фаза за подписване за търговска зона в Ирак, където българските стоки ще намерят своя пазар. Фирма "ПроСофт" е подписала договор с йорданска фирма за асемблиране на компютри, които ще бъдат изнасяни за Ирак.

Проекти за над 70 млн. евро спасил министърът на регионалното развитие, като не допуснал да се стигне до прекратяване на договореното по програмите ФАР и ИСПА. Това обясни вчера самият министър Валентин Церовски, като отчете, че преди 6 месеца заварил забавяне и по двете програми с около година и половина. По програма ФАР имаше стартирали само 2 проекта. 13 бяха пред прекратяване, заяви Церовски.

Американският милиардер Джордж Сорос може да участва в приватизацията на БТК. Той е поканен за партньор на турския консорциум "Коч холдинг" - "Тюрк телеком", който е кандидат за родната компания, пише днес и "Стандарт". "Водим разговори със Сорос. Преговаряме и с американската "Карлайл Груп", ОПИК, инвестиционната банка "Джей Пи Морган" и Международната финансова корпорация към Световната банка", съобщи вицепрезидентът на "Коч холдинг" Али Коч пред български журналисти в Истанбул.

Ирак може да върне дълга си към страната ни чрез доставки на петрол. Това е един от трите варианта, които ще предложи на САЩ финансовият министър Милен Велчев. Той и заместникът му Красимир Катев се срещнат във Вашингтон с конгресмени, сенатори и представители на държавната администрация, за да решат проблема с борчовете на Багдад към страната ни, които възлизат на близо $1,7 млрд. Една от идеите е Съединените щати да поемат вземанията на България от Ирак, като ни компенсират за това, каза министър Велчев по БНР. Другата възможност е страната да си върне голяма част от дълговете чрез доставки на нефт.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 29 минути

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 1 час

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 1 час

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 1 час

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 2 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 2 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 2 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 2 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 2 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 3 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 3 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 3 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 3 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 3 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 4 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС