0
е евник" днес цитира председателят на полската централна банка Лешек Балцерович, който заяви, че "държавата трябва да се оттегли от тези дейности, които не може да върши добре, нейна грижа са приватизацията на предприятията и премахването на излишните закони, пречещи на предприемчивостта". Според Балцерович държавата трябва да подобрява правосъдието, сигурността и да се грижи за финансовата стабилност. "Споделих със съветниците на президента от какво според мен зависи развитието на икономиката и подобряването на условията на живот. Убеждението ми е, че тези страни, които по-бързо и ефикасно реформират държавата, постигат по-големи успехи, отколкото страните, които го правят по-бавно или изобщо не го правят", каза известният финансов специалист.

Съветът на кредиторите на македонския автобусен завод "ФАС 11 октомври" оцени българската компания "Маринер" като най-добрия кандидат-купувач, пише още "Дневник", като цитира македонската телевизия А1. Съветът на кредиторите играе ролята на тръжна комисия и разглежда офертите на претендентите за предприятието в Скопие. Макар "Маринер" да предлага най-ниската цена - 1,050 млн. евро, само нейното предложение отговаряло на условията на търга, заявил председателят на съвета Вангеловски. Купувачът на автобусния завод ще бъде избран от общото събрание на кредиторите.

Да се забранят обменните бюра, а кешовата обмяна на валута да се поеме само от банки и финансово-брокерски къщи. Това ще предложи председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Иван Искров от НДСВ, ако новата наредба на финансовото министерство не прекрати злоупотребите в чейнджбюрата. В банковите среди идеята среща одобрение, но според финансисти навсякъде по света има и специализирани малки посредници, информира "Дневник". От чейнджбюрата предупреждават, че забрана на тяхната дейност би могла да доведе до разрастване на нелегалната търговия.

Агенцията за приватизация днес официално ще обяви класацията на кандидатите за приватизацията на 80% от капитала на Булгартабак холдинг, пише "Пари". Подобряване на офертите няма да има, стана ясно след вчерашното закрито правителствено заседание. Повече от сигурно е, че за ексклузивен купувач на холдинга, с когото АП ще започне преговори за финализиране на сделката, ще бъде определен консорциумът между фирмата "Tobacco Capital Partners" и холандската офшорка "Clar Innis", зад който стои "Deutsche Bank"-Лондон. Вчера вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев отказа да назове победителя, но от обясненията му за предложената цена стана ясно, че цифрите се отнасят до офертата на "партньорите".

До момента не сме получили отказ държавата да финансира първоначално проекта за създаване на национална гаранционна схема за заеми за дребния бизнес, заяви за "Пари" Иглика Станчева, председател на Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП). Според нея от агенцията са обнадеждени, че проектът ще се осъществи, но окончателен отговор ще има едва в края на септември. Агенцията не е правила поправки по внесения първоначален вариант, допълни Станчева. Проектът на АМСП и Насърчителната банка бе внесен за разглеждане в Министерството на финансите през април т. г. при изготвянето на проектобюджета за 2003 г. С него вносителите му направиха заявка за първоначално осигуряване от държавата на 10 млн. лв. Идеята е националната гаранционна схема да подпомага кредитоискателя (в случая малките и средните предприятия) при представянето на обезпечение пред отпускащата заем банка.

Българските банки остават верни на традицията да държат значителна част от средствата си в чужди кредитни институции, показват данните на БНБ за структурата на левовите и валутните кредити и вземания на банковия сектор. В края на първото полугодие левовата равностойност на валутата, която те съхраняват навън, е близо 2,6 млрд. лв. Делът на тези средства спрямо общия размер на валутните вземания е с 12% по-висок в сравнение с първите шест месеца на миналата година, съобщава "Пари". Сега той е 46,5%. Валутните задължения на икономическите агенти и гражданите към банките са 5,552 млрд. лв. в края на юни и са 1,6 пъти повече в сравнение с левовите. Кредитите са общо за 9,065 млрд. лв. Частните фирми дължат общо 3,7 млрд. лв., левовите им задължения са за 1,9 млрд. лв. Портфейлът от валутните вземания е с по-добро качество в сравнение с този на левовите. Делът на нередовните задължения към банките е 2,6% и причина за това е ненавременното издължаване от страна на частните търговци.

Една четвърт от потребителите на "Електроразпределение-Столично" са платили за ток за юли средно с 89 стотинки повече от предишния месец, съобщиха вчера от дружеството, информира "Сега". С въвеждането на новите цени от 1 юли бе въведено лимитирано количество от 75 киловатчаса месечно по старите цени по дневната тарифа. Около една трета - 31,26% от електромерите, са отчели месечна консумация през юли между 150 и 300 киловатчаса, което прави 3,18 лева средно повече от платеното за юни. 24,76% са платили с 89 стотинки повече. Само 0,32% от абонатите са похарчили над 1000 киловатчаса през юли, което е увеличило сметките им с 28,42%. Приблизително 20% от абонатите почти са се побрали в лимита от 75 киловатчаса, но са платили с 3,73% по-голяма юлска сметка главно заради нощния ток.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще е органът, който ще раздава имената и адресите в българското Интернет-пространство. Това съобщи вчера Божидар Симеонов от министерството на транспорта и съобщенията, малко след като кабинетът гласува проекта на нов далекосъобщителен закон. Според него това е записано в проекта. Регистрирането на имена с разширение .bg от началото на 90-те години досега се извършва от частната варненска фирма "Цифрови системи", пише "Сега". То струва по-скъпо от това сайтът да се регистрира в чужбина, извършва се по-бавно и е обект на непрекъснати оплаквания. Според експерти от министерството договорът, сключен някога от варненската фирма и международната организация за регистриране на домейни ICANN, ще трябва да се развали.

2,3 млн. лева ще бъдат вложени в ДЗИ до ноември. До 5 г. инвестициите в компанията ще нараснат с още 11 млн. лв. Това предвиждат клаузите в приватизационния договор, който беше одобрен от надзорниците на Агенцията за приватизация във вторник и ще бъде подписан до дни, пише "Стандарт". Собственик на 80% от акциите на компанията става "Контракт София" на банкера Емил Кюлев. Това е вторият опит за приватизация на застрахователната компания. Както при продажбата на "Биохим", на "повторението" бяха постигнати по-добри резултати. Предишната процедура, която стартира през 2000 г., беше прекратена именно заради неизгодните клаузи.

Правителството прие на свое заседание промени в Правилника за управлението, реда и надзора в етажната собственост по предложение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на правосъдието. Според проекта домашните кучета трябва да се таксуват наравно с хората за разходите по почистването на входа. Собствениците на магазини в блока ще плащат пет пъти по-висока такса за чистота, съобщава "Кеш". За поддържането на дома и района около него обаче финансово и материално отговорни са обитателите на блока. В зависимост от големината на жилищната сграда таксите за осветлението, асансьора и почистването на стълбището сумите на месец могат да достигнат и до 10 лв. на член на домакинство. Така простата сметка показва, че за да се поддържа едно двучленно семейство с куче, ще са необходими от 10 до 30 лв.

През последната година "ЛУКойл" е изкупил над 15% от капитала на "ЛУКойл Нефтохим България" АД, пише още вестникът. При това положение 6-те хиляди акционери в рафинерията не се съмняват, че компанията майка иска да отпише бургаското дружество от публичния регистър, за да може да оптимизира дейността си.
Досега тя се изразяваше в работа на ишлеме по поръчка на фирми от групата "ЛУКойл" и доведе до спад в приходите от продажби. Ишлемето е въведено през 2001 г. Печалбата след това се намалява от 107 млн. лв. през 2000 г. на 3,8 млн. лв. през 2001 г., което ощетява бюджета с над 20 млн. лв. данък печалба. За сравнение увеличението на патентните данъци с 30 млн. лв. предизвика бунтове. Според влезлия в сила през юни 2002 г. Закон за публично предлагане на ценни книжа директорите, които накърняват интереса на управляваното от тях дружество, са заплашени от глоба в размер на 200 хил. лв. при първо нарушение, което внесе значителна интрига в ситуацията. Официално "ЛУКойл-България" притежава 57% от бургаската рафинерия, но на последното Общо събрание руснаците гласуваха със 73% след като свързани с тях лица изкупиха преференциалните акции на работилите в дружеството на цена от едва 3,75 лв. По-късно същите над 1,7 млн. акции се препродадоха на цена 20 и 30 лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 59 минути

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 4 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 5 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 7 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 8 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 9 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 10 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 10 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 11 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 11 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 11 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 12 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 12 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 13 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 13 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 14 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите